Fotoboekje 2014
Trollenkoning (bordeaux met gouden lijst)
Trollenkoning (bordeaux met gouden lijst)
Boekje nr. 38
Aantal pagina's 56 (exclusief omslag)
Aantal foto's 104
Nieuwe foto's Nieuw masker Trollenkoning, nieuwe rots Langnek, Station de Oost, Dios Gárgola (waterspuwer Piraña), prinses Anura, Polles Keuken, nieuwe inrichting Het Witte Paard, In den Ouden Marskramer, Jokies Wereld, Theaterrestaurant Applaus, Dorpsplein in Bosrijk
Uitklappagina's nee
Werd verkocht sinds 23 april 2014
Vorige fotoboekje 2013
Volgende fotoboekje 2015
Fotoboekje

Fotoboekje 2014 is het achtendertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was te koop in de souvenirwinkels van de Efteling gedurende ongeveer anderhalf jaar na 23 april 2014. Het is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Inclusief uitsneden telt het boekje 104 foto's.

Dit souvenirboekje komt met de meest drastische veranderingen in jaren. Voor het eerst is de bindwijze niet geniet, maar gelijmd met een paperback cover. De papiersoort is een andere dan in afgelopen jaren gebruikt werd. Het bevat meer pagina's dan ooit.

Er is ook een nieuwe vormgeving voor de omslag. Een bordeauxrood veld waar kruldecoraties in te zien zijn staat in een gulden kader. In het midden een ovale rijk gedecoreerde omlijsting met een foto van de recent opgeknapte Trollenkoning. De foto is bewerkt met spotvernis. Onderin hetzelfde gouden Efteling-logo als vorig jaar. Achterop het boekje staat een geïllustreerd wapenschild en barcode.

Opmaak en teksten

De opmaak keert terug naar wat van 1975 tot en met 1997 gebruikelijk was. De perkamentrollen, vergeelde kartelranden aan foto’s, collages als mede het schots en scheef plaatsen van afbeeldingen over de pagina's zijn allemaal vervangen door een opmaak waarbij foto's recht gekaderd staan, evenwijdig verspreid over de pagina's. Er zijn enkele uitsneden aanwezig, maar deze zijn minder opvallend dan in de voorgaande boekjes. De opmaak van de oudere fotoboekjes is echter niet rechtstreeks gekopieerd; kaders bestaan uit minder lijnen (rood met witte rand) en de achtergrondkleur bevat een subtiele slagschaduw.

Voor het gebruikte fotomateriaal is voornamelijk gekozen voor nieuwe en zeer recente foto's. Foto's zijn ook anders bewerkt met veel contrast (wat in het volgende boekje werd bijgewerkt). Er is geprobeerd om iedere attractie in het park een plaatsje in het boekje te geven en de onderwerpen staan op een logische volgorde, waarbij het Sprookjesbos de route volgt om daarna het Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Anderrijk te passeren zoals je ze wandelend zou tegenkomen.

Met de nieuwe lay-out zijn ook de teksten aangepast. De korte verhaaltjes en omschrijvingen zijn verdwenen om plaats te maken voor onderschriften. Vaak is dit niet meer dan de naam van de attractie, maar hier en daar lezen we ook een bekende zinsnede. Het onderschrift "Uit het leven van de kabouters" bij de foto van het interieur van een kabouterhuis komt bijvoorbeeld uit de oudere boekjes. De teksten staan naast Nederlands ook in het Engels, Duits en Frans, tenzij de naam van de attractie in alle talen te begrijpen is.

Op de eerste pagina binnen is een nieuwe introductie te lezen:

De Efteling, een Wereld vol Verwondering


In de Efteling is zoveel te beleven. Onvergetelijke avonturen voor de hele familie, verwondering voor de allerkleinsten en stoere achtbanen voor échte durfals. Het liefste wil je natuurlijk al deze avonturen nog eens beleven.

Dat kan met dit prentenboek. Elke bladzijde die je omslaat, roept een nieuwe herinnering bij je op. Zo beleef je avontuur na avontuur opnieuw.

Deze nieuwe tekst lijkt veel op de introductie zoals die van 1973 tot en met 1997 in de fotoboekjes stond, door te refereren aan het feit dat je een prentenboek vast hebt waarmee je je Efteling-herinneringen weer kan oproepen. Dit maal wordt er echter wel duidelijk gemaakt dat de Efteling ook achtbanen bevat, naast familie- en kinderattracties. Op dezelfde manier worden de Efteling-attracties in de parkbrochure van 2014 voorgesteld en ook de parkplattegrond van dit jaar categoriseert de attracties naar geschiktheid voor families, kinderen of 'voor échte durfals' in plaats van de vroegere rijkenindeling. De nieuwe slogan "Wereld vol Verwondering" vindt tevens z’n weg naar het fotoboekje.

Foto's

Boven de pagina van Doornroosje in fotoboekje 2013. Onder de pagina in fotoboekje 2014. Duidelijk is het grote verschil in opmaak.

Na een luchtfoto van het Huis van de Vijf Zintuigen bij de introtekst, begint het boekje bij het Sprookjesbos, waar Doornroosje naar traditie de start vormt met in dit geval drie nieuwe recente foto’s van het kasteel, de koks en de schone slaapster met op de achtergrond de boze fee aan het spinnewiel. Op de volgende pagina zien we de pas gerenoveerde Langnek op de nieuwe rots zitten, een prachtige foto die de reus in vogelperspectief weergeeft, waarbij zijn hele houding goed te zien is. Van het Kabouterdorp zien we twee foto’s van het Grote Kabouterhuis, tevens nog niet zo lang geleden genomen. Daarbij als uitsnede een Muzikale Paddenstoel.

Op de volgende pagina's treffen we nieuwe foto's van Roodkapje, de Trollenkoning (dezelfde als op de cover), Raponsje, Draak Lichtgeraakt, de Zeven Geitjes, Hans en Grietje, Assepoester, Kleine Boodschap, de Magische Klok (met nieuwe heraut), Vrouw Holle, Ezeltje Strek Je, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, De Indische Waterlelies, de reus van Klein Duimpje, Repelsteeltje, in- en exterieur van het Meisje met de Zwavelstokjes, de Nieuwe Kleren van de Keizer (keizer en hofdames), de Sprookjesboom, de Vliegende Fakir en de Chinese Nachtegaal.

Holle Bolle Gijs wordt vertegenwoordigd met een recente foto van Geeuwende Gijs naast het terras van 't Poffertje. Daaronder de Ganzenhoedster en een foto van de Grote Zweefmolen. Het Carrouselpaleis, met het exterieur en de Pelikaanfontein, de Stoomcarrousel en het Diorama, begeven zich nu naast twee foto's van het Lavenlaar. Deze attractie wordt voor het eerst met zo weinig materiaal gepresenteerd: slechts de ingang tot de enclave en de scène in Lal's Brouwhuys. Droomvlucht, op de spread daarna, heeft een nieuwe, zeer donkere foto van Koning Oberon, het schommelende elfje, Kastelenrijk en een trol in het Zompenwoud. Villa Volta heeft een nieuwe foto van het exterieur, en - bijzonder - een nieuwe foto van Hugo. Daarmee is de Bokkenrijder voor het eerst in het souvenirboekje te zien met een ander masker dan wat in 1996 gebruikt werd. Raveleijn, de attractie daarnaast, krijgt maar liefst drie pagina's. Te zien zijn de Magische Stadspoort, een grote foto van de arena met het nieuwe decor en een uitsnede van Thomas.

Na bijna alles in Marerijk te hebben gezien, volgt het boekje met het Reizenrijk. Carnaval Festival wordt gepresenteerd met Italië en Alaska, beide recente foto's waar de nieuwe Jokie-scènes op te zien zijn. Van Vogel Rok zien we alleen de grote vogel aan de entree. Na Monsieur Cannibale, de Wensbron met de Gondoletta op de achtergrond en een mooie grote foto van de vliegende tempel Pagode volgt het Ruigrijk. Samen op twee pagina's staan het Kinderspoor, Oude Tufferbaan, Halve Maen en Polka Marina, alle met nieuwe foto's. De Stoomtrein is haast niet te zien op een nachtelijke foto van het perron van Station de Oost, waarvan het exterieur in de avonduren te zien is op de foto daarboven. Van de klassieker Python zien we een onscherpe foto van een MK-1212 door de kurkentrekker.

Met de toren van De Vliegende Hollander gaan we van het Ruigrijk over naar Anderrijk, waar twee vlotten langs de laatste waterval van de Piraña gaan. Op deze foto lijkt iets vreemds gebeurd te zijn tijdens het bewerken van de gezichten van de bezoekers in de bootjes. De nieuwe waterspuwer is ook te zien. Daarna keren we even terug naar Ruigrijk voor Joris en de Draak, met de draak Edna, de eerste afdaling en uitzicht vanaf de voormalige Kanovijver. Van het Spookslot zien we het exterieur, de Oosterse Geest en een wel erg blauwe foto van de show.

PandaDroom en de Bob moeten het beide doen met één oude foto voor ieder. Wie de foto van Fata Morgana ziet kan aan de gerenoveerde muren en koepels en lantaarns voor het paleis zien dat deze van nog niet zo lang geleden kan zijn. Een wachtende bij de chirurgijn heeft nog altijd een telraam in plaats van een krant en ook Djinn heeft een bekende oudere foto. De Troonzaal wordt echter wel gepresenteerd met een nieuw plaatje, waarbij een buikdanseres recht voor de nu niet zichtbare Pasja staat.

De nieuwste attractie van de Efteling, Aquanura, krijgt een vullende afbeelding van de climax van de show en een uitsnede van prinses Anura met haar gouden bal. Dan volgen er twee pagina's met interieurs van restaurants en winkeltjes, nieuw voor het fotoboekje. Dit zijn Polles Keuken, het pas verbouwde Het Witte Paard, In den Ouden Marskramer en Jokies Wereld. Voor de Winter Efteling zijn de pagina's weer blauw. Te zien zijn het huisje met wasvrouwtje onder de sneeuw, het kampvuur op Beierse Markt, een schaatsend gezin in het IJspaleis en Vogel Rok met sjaal en muts. Ook Langnek met oorwarmers en sjaal is te zien, maar dit betreft een bewerkte foto.

Van het Efteling Theater is de voorgevel van het gebouw en de binnenkant van het restaurant Applaus te zien. Er zijn geen foto's van voorstellingen. Er zijn verder een foto van het Clubhuis en de golfbaan waar boven de bomen het Huis van de Vijf Zintuigen, een looping van de Python en de Pagode geplakt zijn. Op de pagina's voor het vakantiepark Efteling Bosrijk staat een afbeelding van het Meer van Dromen, met Klaas Vaaks kasteel en op de achtergrond het Poorthuys. Klaas Vaak zelf is in de uitsnede onder deze foto te zien. Verder boshuysen aan de oever en het dorpsplein. Op de volgende bladzijde treffen we het hotel met een nieuwe nachtelijke foto met de recent aangebrachte energiezuinige buitenverlichting, en verder foto's van een comfortkamer en een themasuite.

Prijzen en partners

Sinds 1972 was de Pomme d'Or aanwezig in de fotoboekjes. De prijs werd later vergezeld door de Applause Award (sinds 1993) en de THEA Classic Award (2005). Van de drie onderscheidingen ontbreekt in dit boekje echter ieder spoor. Ook verdwenen zijn de Partners in Kwaliteit, die sinds 1991 achterin de boekjes vermeld stonden. Op de plek waar we in het vorige boekje dit alles nog kunnen vinden, staat nu klein een copyrightmelding inclusief jaartal.