Fotoboekje 2005
Cover fotoboekje 2005: Meisje met de Zwavelstokjes
Het meisje met de zwavelstokjes (geel)
Boekje nr. 31
Aantal pagina's 44 (exclusief omslag)
Aantal foto's 130 (kraspagina's niet meegeteld)
Nieuwe foto's Het Meisje met de Zwavelstokjes, Sprookjesshow, nieuwe Anton Pieckplein (Smulpaap, Den Olycke Tweelingh en Bremer Stadsmuzikanten), Loeki de Leeuw, Pardoes Promenade, nieuwe bobslee, THEA Classic Award
Uitklappagina's ja, kraspagina's
Werd verkocht in seizoen 2005, winter 2005-2006, 2006 en winter 2006-2007
Vorige fotoboekje 2003
Volgende fotoboekje 2007
Fotoboekje

Fotoboekje 2005 is het eenendertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was zowel samen met de parkplattegrond als los te koop in de souvenirwinkels van de Efteling in 2005 en 2006. Het is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt, de collages op de kraspagina's niet meegeteld, 130 foto's.

Er zijn bij dit boekje, drie jaar na de vorige transformatie van de opmaak, alweer aanpassingen aan de lay-out gedaan. De opmaak van de pagina's is nog drukker dan voorgaande jaren. Op de achtergrond van de bladspiegel is een gekleurde geribbelde stof te zien, waar een oud stuk papier overheen ligt. Foto's zijn danwel met een vergeelde gekartelde omlijsting, of uitsneden, of staan groot op de pagina zonder omkadering of duidelijke scheidingslijn met de achtergrond. Hierdoor lijkt bijna iedere pagina wel een grote collage. De voorwerpen worden echter niet meer afgebeeld. Net als bij de vorige opmaak staan foto's en teksten over elkaar heen en hier en daar iets uit het lood. Het lettertype van de tekst is wel gelijk gebleven.

Het ruwe papier van de kaft is vervangen door glad papier. De nieuwe vormgeving van de voor- en achterkant, die tot 2013 gebruikt zou worden, bestaat uit een gouden omlijsting van een schild op een achtergrond van gekleurde geribbelde stof dat bestaat uit vier kwarten. In dit geval staat in het schild een foto van de hoofdshow van het recent geopende sprookje het Meisje met de Zwavelstokjes en is de achtergrond geel. Onderin staat het Eftelinglogo. Achterop staat in hetzelfde schild een andere foto, in dit geval een collage van Langnek, de Fakir, een looping van de Python, Pardoes en een meisje, en een bewerkte skyline van het park.

Naast een nieuwe opmaak is er ook weer veel geschoven met de volgorde van attracties. Veel foto's van het voorgaande boekje zijn komen te vervallen, waar andere foto's en ook veel nieuwe foto's voor in de plaats zijn gekomen.

Foto's en tekst

Binnen staat een uitsnede van het Pardoesbeeld, met in een schild de Pagode bij avond. Op de pagina van Pardoes is de tovernar zelf niet te zien, wel een Wonderwachter en het nieuwe logo van de merknaam. Bij Doornroosje is er een nieuwe foto van de Schone Slaapster, met een nieuwe jurk. Op de achtergrond een nieuwe foto van de slapende wachter, met enkele torens van het kasteeltje tussen het groen. Het Kabouterdorp heeft nieuwe foto's voor het wasvrouwtje, het loze vissertje en het Grote Kabouterhuis. Van Langnek is een bewerkte foto van zijn hoofd gebruikt op een computergetekende hals.

Moeder Geit neemt de plek van de Wolf in, die zelf op een kleinere foto staat. Er is een nieuwe foto van Roodkapje, waar Krakeeltje ook op staat. Ook nieuwe foto's van Hans en Grietje, het snoephuisje, de blazende kat en de heks (met bril). Bij Raponsje is alleen de toren te zien en van de Trollenkoning zijn nieuwe foto's met het nieuwe masker. Draak Lichtgeraakt staat tussen de twee sprookjes gepropt met een bewerkte uitsnede. De tekst bij de foto's heeft hier de helft van de oorspronkelijke teksten uit het vorige boekje samengebracht, waardoor deze nu niet goed loopt.

Op de volgende pagina is er een grote nieuwe foto van Sneeuwwitje in haar kist met de huilende dwergen, een close-up van een betoverde prins van de Magische Klok en Ezeltje Strek Je. De herberg en het kasteeltje van de toverspiegel staan daarmee niet in dit boekje. Dan volgen de Indische Waterlelies en de Fakir, met nieuwe foto's voor laatst genoemde. Twee pagina's zijn dan voor het nieuwe sprookje het Meisje met de Zwavelstokjes. We zien een overzicht van de hoofdshow, waar de geest van grootmoeder overheen is geplakt, het stadsdiorama, het exterieur en de onverlaat met het slofje. Repelsteeltje, Klein Duimpje en de Chinese Nachtegaal delen nu pagina's met elkaar, met nieuwe foto's van de eerste twee.

Het Carrouselpaleis heeft een nieuwe foto, maar nog met het grasveld voor de ingang in plaats van het nieuwe plein met fontein dat dit jaar in gebruik werd genomen. De Stoomcarrousel en het Diorama zijn weer terug in het boekje. Er is tevens een nieuwe tekst geschreven bij de attractie, waar ook de Pagode wordt voorgesteld (zichtbaar op de foto). Daarnaast zijn er drie foto's van de parkshow van dit jaar. Het plein met het beeld van Andersen, Het Lelijke Jonge Eendje en de dansscène uit de Rode Schoentjes staan afgebeeld. Ook voor het eerst in het fotoboekje staat de voorgevel van het Efteling Theater.

De uitklappagina's zijn krasplaten

In het midden vinden we uitklapbare pagina's met krasbladen. De pagina's zijn opgemaakt als een grote houten poort met sleutelgaten waar Holle Bolle Gijs, een bosgeestje, een buikdanseres en een wachter doorheen kijken, met daaronder Pardoes met glazen bol. Eenmaal geopend en uitgeklapt zien we vier krasplaten. Het zijn eigenlijk kleurplaten waarvan de omlijning eerst opengekrast moet worden. Iedere plaat is een collage van figuren en attracties die een rijk vertegenwoordigen. Een hevig bewerkte skyline van de vier rijken is onder de krasplaten te zien.

Hierna volgt het nieuwe Anton Pieckplein, dat sinds de opening in 2003 nu voor het eerst in het fotoboekje is te vinden. Moeder Gijs, Den Olycke Tweelingh, de Ganzenhoedster, De Bremer Stadsmuzikanten, het embleem van de Stenen Kip, de Anton Pieckcarrousel en een overzichtsfoto van het terras voor de Smulpaap. De foto van de laatste is vroeg na de ingebruikname van het cafetaria gemaakt, want boven de ingang is niet het bord met een friet etende figuur te zien, maar een complete witte gevel. Er is geen tekst geschreven voor het plein, in plaats daarvan is de tekst van Gijs hier gezet, zonder de referentie aan de Stoomcarrousel.

Het Spookslot en Villa Volta in fotoboekje 2005

Voor het Lavenlaar is er gekozen voor een foto van Meester Lavi. Lal's Brouwhuys en de lummels in het Leerhuys zijn verwijderd, de Monorail, slapende Laaf (gespiegeld) en het Kraamhuys zijn gebleven en de gebroeders Luim vullen de pagina aan. Het Spookslot en Villa Volta delen een spread. Bij het Spookslot zien we de hoofdshow, ingang en de schedels in de nis. Bij het draaiende huis is er een nieuwe foto van het gebouw. Bij Droomvlucht zijn de poort en de Hemelburchten gebleven, de rest van de foto's zijn vervangen door een bosgeest en een elfje.

Carnaval Festival en Vogel Rok zijn voor het eerst naast elkaar geplaatst. Van de feestelijke attractie van Joop Geesink staan er maar liefst vijf foto's van scènes uit de attractie op de pagina, met daarbij nog uitsneden van de groentemolen, de vogelverschrikker en (nieuw dit jaar) Loeki de Leeuw. Van Vogel Rok is er een nieuwe foto van de ingang. Na acht jaar maakt het Doolhof weer onderdeel uit van het souvenirboekje. Het staat afgebeeld met een overzichtsfoto van het labyrint en de ontdekkingsreiziger boven de ingang.

Piraña, Halve Maen, Kinderspoor (met Gondoletta op de achtergrond) en Promenade met Pagode delen een dubbele pagina, alle met nieuwe foto's. Een pagina later doen de Python, Pegasus, Bob en Stoomtrein hetzelfde. Van de Python is alleen een kurkentrekker te zien, zonder treintje. Daarom is er ook niets te zien van de sinds dit jaar nieuwe treinen van Kumbak. Het nieuwe type bobslee staat hier echter wel. Voor de Stoomtrein is een onscherpe foto gekozen, en is de rook van de stoomfluit er erg duidelijk bij gephotoshopt.

Voor PandaDroom is er een nieuwe foto van de hoofdshow, dit keer een bewerkte foto met de zeeschildpad Aura. Ook nieuw zijn de watervallen van de ingang tot de grot en de leeuw in de Dierenwereld. De pagina's van Fata Morgana bestaan uit een foto van de kamelen en ezel bij de kapotte brug, de kwakzalver, de troonzaal, Djinn en een nieuwe foto van het exterieur van het paleis aan de Vonderplas bij avond.

De winterpagina's zijn voor het eerst niet in het blauw. Foto's zijn van een besneeuwde wachter, Lonkhuys, Roodkapje, Kabouterhuys, kabouter boven Geeuwende Gijs en een vredig tafereel rond een kampvuur op het Anton Pieckplein, waarop in de achtergrond een Smulpaap is te zien waar wel het bord boven de kassa's staat. Gekozen is voor winterse taferelen, maar geen specifieke seizoensgebonden attracties.

Het boekje eindigt met het Hotel en Golfpark, met nieuwe foto's van het exterieur van het hotel, de (W)onderwatersuite, Sneeuwwitje Suite, een torenkamer, restaurant de Hoffelijke Heraut en het golfpark met Clubhuis.

De THEA Classic Award is toegevoegd bij de Pomme d'Or en de Applause Award. De begeleidende tekst leest

In 2005 ontvangt de Efteling de ultieme bekroning voor meer dan 50 jaar betovering: de THEA Classic Award. Een prestigieuze oeuvreprijs, in het leven geroepen door de wereldwijde organisatie van ontwerpers van themalocaties en evenementen, TEA (Themed Entertainment Association).

Partners in Kwaliteit zijn ABN-Amro, Coca-Cola, Ola en WNF.