De officiële Route Sprookjesbos (ook wel Sprookjesbosroute genoemd), is een aangewezen wandeling waarbij alle sprookjes in het Sprookjesbos worden aangedaan. Bijna elk sprookje wordt in de aanloop ernaartoe aangekondigd op een houten wegwijzer, en het wandelpad bestaat hoofdzakelijk uit rode klinkers.
Wie beter zijn weg weet en gericht op zoek is naar een specifiek sprookje, kan ook gebruik maken van één van de vele sluiproutes, die te herkennen zijn aan de paden met gele klinkers.
De route start bij de Heksenpoort (A). Zodra je het klinkerpad bewandelt is het kasteel van Doornroosje (1) te zien. Nog voor je het kasteel benadert is er de mogelijkheid om linksaf rechtstreeks naar het Kabouterdorp (2) te gaan, met uitzicht over de vijver, of de weg rechts te blijven volgen naar de poortje aan de voet van de berg van het kasteel. Je kunt het linkerpoortje nemen om door het kasteel te lopen, maar voor wie slecht ter been of moe is kan de rechterpoort om het kasteel worden genomen. Vervolgens kom je terecht in het Kabouterdorp (2). Hier zijn het paddenstoelenparcours, de Muziekkabouter in zijn holle boom en drie andere paddenstoelenhuisjes met bewoners te zien. Ook treffen we hier de eerste Muzikale Paddenstoel op de route. Na het Kabouterdorp volgt de weg langs de tweede paddenstoel en de afslag naar de Soldatenpoort (B) naar een pleintje met Langnek (3). Verder zijn hier het horecapunt Kogeloog en Wagen Gijs te vinden en wordt het verhaal van de Zes Dienaren verteld.
De weg gaat dan langs twee muzikale paddenstoelen langs een wegwijzer, het heuveltje op, waar Roodkapje (4) buiten wacht tot haar oma open doet. De weg gaat weer naar beneden, voorbij de vijfde paddenstoel en komt aan bij Pinokkio (5), waar het huisje van Geppetto, kat en vos, en een vis te zien zijn. Rechtdoor vervolg je de weg naar de Rode Schoentjes (6) en vervolgens de Trollenkoning (7). Hierna volgt het klinkerpad langs de zesde paddenstoel op de route naar rechts. Aan je linkerhand is de Sprekende Papegaai (8) te zien. Hierna volgen achtereenvolgens Raponsje (9), de Kleine Zeemeermin (10), de Draak (11) en de Wolf en de Zeven Geitjes (12). Hierbij zijn we tevens vier paddenstoelen gepasseerd en een bezemsteel met knapzak in de bomen. Daarna vervolgt de wandeling via Hans en Grietje (13) en een paddenstoel naar de put van Vrouw Holle (14) en haar huisje.
We komen nu aan op een plein, het Herautenplein. Meteen aan de linkerkant is Kleine Boodschap (15) te vinden, wijzend naar het toiletgebouw achter hem (C). Daarnaast bevindt zich Herberg de Ersteling (16) waar het verhaal van Tafeltje-dek-je is te bekijken. De ezel uit het sprookje treffen we in het midden van het ronde pleintje aan, waar tegen betaling een Efteling Dukaat te halen is. Het gebouw naast de herberg is het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje (17). Hier is de toverspiegel te bewonderen. Vervolgens kom je in de oorspronkelijke grot van Sneeuwwitje, met de zeven dwergen treurend aan haar glazen kist. Achter de grot bevindt zich een duiventil en met wat geluk zijn de duiven van het Bruidskleed van Genoveva (18) ook aanwezig op het plein. Ze zijn meestal te vinden in en onder de boom die je recht voor je ziet wanneer je de grot bent uitgelopen.
Meteen na de grot kunnen we via een smal pad naar links naar het slot van De Zes Zwanen (19). We kunnen vervolgens links een wachtrij betreden om daarna plaats te nemen in één van de zes zwanen die rondjes varen, en rechts lopend door het kasteel gaan om Elisa te zien breien. Via de uitgang lopen we recht op het huis van de stiefmoeder van Assepoester (20) af, waar te zien is of ze het glazen muiltje past. Als we Assepoester hebben verlaten kunnen we iets te eten halen bij Kleyne Klaroen (D), waar verschillende zoete versnaperingen, frisdranken en koffie te verkrijgen zijn. Daarnaast staat de grafsteen van Opa Gijs. Op het kasteelplein met hagen is de fontein van de Kikkerkoning (21) te vinden, waar een gouden bal omhoog wordt gespoten. De Magische Klok (22) is achter op het plein te vinden. Hier wordt een verhaal verteld en is om het kwartier te zien hoe de prinsen op hun trompet blazen, de ruitertjes rond de toren rijden en Slimme Toon de bel luidt.
Vervolg de weg onder de Prinsenpoort door. Hier kan men rechtdoor om bij het Openluchttheater (E) te komen, of linksaf naar De Indische Waterlelies (23). Er kan ook voor gekozen worden om beide over te slaan en langs een paddenstoel meteen richting Klein Duimpje (24) te gaan. Als je de Indische Waterlelies weer verlaat, loop je rechtdoor om bij de reus en het kleine mannetje te komen en daarna Repelsteeltje (25), die niet in de gaten heeft dat hij wordt afgeluisterd. Langs het pad treffen we weer vier muzikale vliegenzwammen. Het gebouw van het Meisje met de Zwavelstokjes (26) is wat nu opdoemt aan de linkerzijde van het pad. De show is ook over te slaan. Welke keuze je ook maakt, na het passeren van babbelboom Kniesoor (F) vervolgt het pad daarna richting De Nieuwe Kleren van de Keizer (27). Bij dit sprookje gaat het pad over in de paleistuin. Na dit sprookje maakt het pad een U-bocht naar rechts om langs de treinremise en de laatste muzikale paddenstoel, zijn weg te vervolgen richting de Sprookjesboom (28). Als je de weg verder volgt kom je op een ruim vierkant plein waar het paleis van de Vliegende Fakir (29) gevestigd is. De Fakir zelf treffen we zwevend op zijn tapijt tussen de torens of in een van de torens bezig zijn tulpen te bezweren.
Daarna volgt de route naar het laatste sprookje van het Sprookjesbos, te zien in het paleis van de keizer van China: De Chinese Nachtegaal (30). Tegenover dit Oosterse sprookje, aan de andere kant van de brug, ligt de Siertuin (G). Hier staan een standbeeld voor de gebroeders Grimm, het standbeeld van Tien jaar Kindervreugde en de gedenkzuil ter ere van de oprichters van het Sprookjesbos: Anton Pieck, mr. R.J.T.H. van der Heijden en Peter Reijnders. Hierna loop je het Sprookjesbos uit. Aan de rechterkant ligt de souvenirwinkel In den Ouden Marskramer (H), gethematiseerd naar sprookjesboeken.