't Poffertje | |
---|---|
Locatie | Marerijk |
Type | bediening |
Assortiment | poffertjes |
Ontwerp | Ton van de Ven (gevel vanaf 1998), Wilco Meeuwis |
Geopend | 1992 |
Verbouwd | 1998, 2023 |
Kassa's | 1 |
Terras | ja |
Horeca |
't Poffertje is een poffertjesrestaurant in Marerijk, gelegen tegen de achterzijde van Het Witte Paard. Het in 1992 geopende restaurantje is een poffertjesrestaurant naar traditioneel gebruik; overdadig qua kleur, tafeltjes in de naar Europese steden vernoemde coupés, een glanzend gedecoreerde bar en een wat tweedimensionale gevel, en heeft dus veel weg van de reizende poffertjeskramen op de kermis. Het sluit daarmee aan op het tegenovergelegen Carrouselpaleis.
Al vanaf de jaren tachtig werden de poffertjes verkocht in het gebouwtje enkele meters verderop dat nu De Soete Inval heet. Dit was zo populair dat dat huisje te klein werd. Daarom werd in 1992 het volwaardige poffertjesrestaurant gebouwd met een grotere capaciteit.
Exterieur
't Poffertje ligt tegen de achterkant van restaurant Het Witte Paard (en is ook binnendoor van daaruit bereikbaar, via de gedeelte toiletten). De voorzijde bevindt zich tegenover het Carrouselpaleis. Hier is een verhoogd terras voor het gebouw, met daar weer voor een beklinkerd terras langs het pad dat voorzien is van hier en daar een glimmend stukje natuursteen. Onder de groene bomen, met uitzicht op het majestueuze Carrouselpaleis en de Stoomtrein, is het hier 's zomers prima toeven.
De gevel zelf is uitgevoerd in bordeauxrood met beige, en de boeiboorden zijn voorzien van sierlijke krullen. Midden bovenop staat een tekening van Anton Pieck van een poffertjeskok, met erboven "restaurant" en eronder "'t Poffertje". De gevel bestaat uit drie delen, waarvan het middelste een eind naar voren uitsteekt ten opzichte van de andere twee. In dit middelste gedeelte worden de poffertjes gebakken en hier bevindt zich ook een loket voor poffertjes om mee te nemen. Op de afgeronde hoeken van dit deel is een vers aangebracht:
Roaming
the world
't Poffertje
travelled
day by day
Until it visited
Efteling
and decided
to stay
't Poffertje
reisde
jarenlang
de wijde
wereld rond
Totdat het in
De Efteling
zijn mooiste
plekje vond
Hetgeen overigens fantasie is; het restaurant is terplekke in en voor de Efteling gebouwd.
Inrichting
Centraal vooraan in het restaurant vinden we de bakplaat waar de poffertjes op bestelling bereid worden. Door middel van twee openslaande deuren kan bij warmer weer dit bepalende element ook verbonden worden met het buitenterras. Aan de andere zijde van de ruimte bevindt zich de brede, glimmende bar met grote tap en veel spiegelwerk.
In het middenstuk van het restaurant zijn tafels opgesteld in lange rijen waaraan de gast plaats kan nemen. Aan linker- en rechterzijde zijn coupés gebouwd, hokjes met daarin een langwerpige tafel met bankjes eromheen, waar de deeghapjes in iets beslotener ambiance geproefd kunnen worden. De ingang van elk hokje is voorzien van gordijnen en bovenaan een bord met een naam van een Europese hoofdstad in lokale spelling. Vanaf links met de klok mee zijn dat: Madrid, London (Londen), Paris (Parijs), Brussel, A'dam (Amsterdam); en na de bar, Praha (Praag), Wien (Wenen), Budapest (Boedapest) en Roma (Rome).
Het hokje A'dam, direct links van de bar, kan niet gebruikt worden voor gasten: daar bevindt zich een doorgang naar personeelsruimtes. Aan rechterzijde van de bar is een doorgang gemaakt naar de toiletten van het Witte Paard. In deze gang zijn Piecktekeningen opgehangen. Het hokje Praha hier direct rechts van dient als opslag en is ook niet voor gasten bruikbaar.
Assortiment
't Poffertje is één van de weinige bediende restaurants in het Efteling-park. Het assortiment biedt geen pannenkoeken, maar wel een ruime keuze in poffertjesmaaltijden; natuurlijk naturel, maar varianten met fruit en een wisselend seizoensgerecht. De gerechten zijn wel allemaal zoet: hartige poffertjes, bijvoorbeeld met kaas, schitteren door afwezigheid. Tot omstreeks 2017 verkocht 't Poffertje ook wafels.
Geschiedenis
Vóór 1992 waren poffertjes te koop in het huisje dat nu De Soete Inval is, en in het Ruigrijk bij voormalige poffertjeskraam In den Spreeuwpot. In 1992 werd op de huidige locatie 't Poffertje geopend. Alhoewel Henny Knoets eerste ontwerp bij de Efteling een gevel voor een poffertjeskraam was, is dat nooit uitgevoerd. De vorm van de eerste voorgevel van 't Poffertje werd ontworpen door Wilco Meeuwis, die ook de rest van het ontwerp voor zijn rekening nam en kort daarvoor ook al het exterieur van het Efteling Hotel ontwierp.[1]
Meeuwis' gevel werd ontworpen op basis van een geschiedkundig onderzoek naar poffertjeskramen.[2] De schildering erop werd uitgewerkt en met de hand aangebracht door de Middelburgse kunstenares Olga Wiese (1944).[3] Ondanks het onderzoek en de kunstzinnoge uitvoering kon het geheel op weinig waardering van Ton van de Ven rekenen. Desalniettemin bleef de schildering jarenlang het gebouw sieren, totdat een noodzakelijke renovatie van de gevel in 1998 Van de Ven de gelegenheid bood om zelf een ontwerp te maken.[4] Van de Ven maakte een Jugendstilontwerp voor de gevel dat vervolgens vanaf dat jaar tot 2023 de voorgevel gesierd heeft.
Van april tot juni 2023 werd 't Poffertje flink gerenoveerd en een stuk uitgebouwd. Het middelste gedeelte waarin de bakplaat zich bevindt steekt nu een stuk verder uit zodat binnen meer ruimte is gecreëerd voor een grotere bakplaat, die nu in plaats van op gas, elektrisch werkt. Ook kwam hierin een balie voor het afhalen van poffertjes om mee te nemen.
Bovenop de gevel werd het boeiboord vervangen door een nieuw ontwerp met een door Anton Pieck getekende poffertjes bakkende kokkin. Hiervoor werd een kleine uitsnede gebruikt uit een kalenderplaat van Pieck uit 1974 van een drukke poffertjeskraam. De kuif op de gevel is nu geheel gestickerd, en niet langer geschilderd. Op 16 juni heropende het restaurant weer, alhoewel er nog gedurende enkele weken erna verder gewerkt werd aan het afmaken van de gevel en de inrichting van het terras.
- ↑ Persinformatie Efteling 1992
- ↑ Efteling Hotel Special Magazine, Efteling-uitgave, 1991
- ↑ Kleine Boodschap (podcast) nr 347: Sneeuw in Droomvlucht
- ↑ Mailconversatie Eftepedia/Ton van de Ven, 20-02-2014