De Likkebaerd
De Likkebaerd in zijn laatste openingsjaar
Exterieur in het laatste jaar
Locatie Ruigrijk
Type balie
Assortiment fastfood
Delicatesse Big E-burger
Ontwerp Ton van de Ven, Marieke van Doorn
Geopend 1984
Verbouwd 1990
Gesloten 2008
Kassa's 8
Terras ja
Opvolger van In den Spreeuwpot
Opgevolgd door Station de Oost
Horeca

De Likkebaerd is een voormalig fastfoodrestaurant in het Ruigrijk. Het stond vanaf 1984 tot 2009 op de plek waar tegenwoordig Station de Oost te vinden is.

Een likkebaard is een ander woord voor smulpaap. Likkebaarden is het aflikken van je baard of lippen als iets lekker smaakt of als je er lust naar hebt.

Omschrijving

Het restaurant, dat met de rug tegen de spoorlijn lag, had een U-vorm, met twee naar voren geplaatste verkooppunten in de zijvleugels met middenachter de hoofdverkoopcounter. Het gebouw omsloot hiermee het terras, dat in het midden in de openlucht gelegen was, maar aan de zijkanten (achter de vooruitgeschoven verkooppunten) overdekt was. Rechts naast de counter was ook een overdekt zitgedeelte waar zich tevens een klein toiletblok bevond.

Vooraan rechts was een apart loket voor friet- en snackverkoop met aan de buitenzijde een automatiek, met de naam Den Hong'rige Matroos, en aan de linkerkant een aparte pizza-verkoop met de naam Il Capitano.

Het grootste deel van het exterieur is altijd hetzelfde gebleven: een houten constructie van één verdieping hoog, met een kleine verhoging boven het overdekte zitgedeelte, in groentinten geschilderd en omringd met bloembakken. Het oorspronkelijke ontwerp van de Likkebaerd komt waarschijnlijk van Ton van de Ven. De meest recente thematisering was sinds 2005 in een zeemansstijl, bedacht en ontworpen door Marieke van Doorn.

In de zomermaanden was de Likkebaerd het centrale punt voor de Zomeravonden, met een 'Podium Likkebaerd' voor de deur en een toegewijd bierverkooppunt, De Kuipschuit. In de winters werd sinds 2005 het Kinder Winter Wonderland opgebouwd op het grasveld tussen de Likkebaerd en de Python, de Pythonweide, in een grote tent waarvan de ingang aansloot op het horecapunt.

Assortiment

Big E-burger

Het restaurant behoorde samen met de Smulpaap en de Steenbok tot de drie grote fritesverkooppunten in het park. Anders dan bij de andere punten was de Likkebaerd qua opzet van de balie en achterliggende keuken geïnspireerd op fastfoodketens als McDonald's. Een prominent product was dan ook de hamburger, zoals de op de Big Mac geïnspireerde Big E-burger, maar ook in vele andere varianten verkrijgbaar, zoals een vis-, cheese- en groenteburger. Deze waren los verkrijgbaar maar natuurlijk ook in menu's met frites en een frisdrank of milkshake.

Automatiek met snacks in de rechterflank

Ook de wat meer standaard snacks zoals frikandel, kroket en kaassoufflé kon je krijgen, met name bij het aparte fritesverkooppunt en de automatiek in de rechter zijbeuk. Het vooruitgeschoven punt in de linkervleugel verkocht pizzastukken in de smaken vegetarisch, tropisch, drie kazen en pepperoni.

Geschiedenis

In 1981 maakte de komst van de Python in de zuidoosthoek van het park dat hier een heel nieuw parkdeel gecreëerd werd. De nodige horeca verscheen ook snel, in de vorm van de Kurketrekker en poffertjeskraam In den Spreeuwpot. Nadat dit parkdeel in korte tijd explosief was gegroeid met ook nog de komst van de Game Gallery ('81), Halve Maen ('82), Oude Tuffer ('84) en Polka Marina ('84), moesten alle toegestroomde gasten in dit parkdeel ook efficiënt van eten worden voorzien. In 1984 koos de Efteling daarom voor een grootschalig restaurant inclusief groot terras en toiletblok, dat op de plaats van de Spreeuwpot kwam en De Likkebaerd zou gaan heten. Het werd vermoedelijk ontworpen door Ton van de Ven, oorspronkelijk in vrij ingetogen kleuren met een Piecksrood krullerig gevelbord.

Het restaurant opent als een zelfbedieningsrestaurant met 100 zitplaatsen. Het verkocht primair nog steeds pannenkoeken en poffertjes. In 1990 wordt het verbouwd, waarbij het restaurant een op McDonalds-achtige etablissementen geïnspireerde counter met daarachter een hamburgerkeuken krijgt. De poffertjes en pannenkoeken verdwijnen en nu heet het "Fast-food restaurant De Likkebaerd". Weer later werd dat "snackrestaurant". Ook valt op dat het terras destijds nog volledig in de open lucht lag. De overkappingen tussen de verkooppunten voor het terras en het hoofdgebouw kwamen later.

Pardoesstijl

Inrichting sinds 1992

In 1992 werd de bebording aangepast in een Pardoes-stijl, met een fel gevelbord waarop Pardoes, springend over een hamburger die een achtbaantrack berijdt, de naam van het restaurant toont. Ook de inrichting werd vernieuwd naar een weinig uitgesproken cafetariastijl.

Van 1995 tot 1998 was in de Likkebaerd de Pythonshop gevestigd, een winkel waar Python-aandenkens te koop waren. In 1996 worden de toiletten vernieuwd.

Koffie en broodjesbalie in 1993

Pythontreintje

In de winter van 1998 wordt de inrichting wederom aangepast. Aan de muur hangen nu reclameposters van onder andere Vogel Rok en aan het plafond zijn metalen 'futuristische' lampen geplaatst. De zitplaatsen lijken op de zitbanken uit een treincoupé met een tafeltje ertussen. De meest opvallende verandering zijn de oude Python-treintjes van leverancier Arrow, die van 1981 tot en met 1995 in gebruik waren op de achtbaan. Het voorste wagentje staat nu middenin het overdekte gedeelte en bezoekers kunnen hierin plaatsnemen. Ook waren er displays met bouwsels van het Meccano-achtige speelgoed K'Nex te zien.

Exterieur in 1996

Een jaar later, aan het begin van seizoen 1999, is het linkerverkooppunt, dat tot dan toe broodjes verkocht, omgebouwd tot een pizzabalie onder de naam Python Pizza Shop. In mei 2001 werd bij het rechterfritespunt de automatiek toegevoegd.

Zeemansthema

Exterieur in 2006
Maritiem interieur, 2008

Het exterieur was al die tijd grotendeels ongemoeid gelaten. Daar kwam verandering in toen tussen 2003 en 2006 gefaseerd een zeemansthemasaus over het horecapunt gegoten werd, ontworpen door Marieke van Doorn.

Het nautische thema werd afgetrapt door de Zuipschuit, een permanent bierverkooppunt midden voor de Likkebaerd dat in 2003 de mobiele bierkar die hier voorheen op hoogtijdagen stond verving. Onder de toog waren afbeeldingen van een boot te vinden met bemanning in kennelijke toestand. In 2005 veranderde het van naam naar De Kuipschuit.

Het zeemansthema werd ondertussen voortgezet in 2004 met de Python Pizza Shop, die veranderd werd in Pizzeria Il Capitano, daarbij een uiterlijk van betimmerd hout kreeg en bebording met een zeeroverskapitein erop. De zitgedeeltes werden het jaar daarop aangepakt. In 2005 kwamen hier nieuwe tafels en stoelen met daarop zeevaartafbeeldingen. Eendere platen van schepen en zeemonsters verschenen aan de muren. Tot slot volgde in 2006 het rechter verkooppunt van frites. Dat ging vanaf dat moment ook gebukt onder dezelfde betimmering en kreeg de naam Den Hong'rige Matroos, vergezeld van een afbeelding van Matroos Gijs. Het burgerverkoopgedeelte is nooit aangepast aan deze stijl.

De sloop van de Likkebaerd

Sloop

In de Winter Efteling 2008-2009 was de oude Likkebaerd, omhuld door tenten van het Kinder Winter Wonderland, voor het laatst geopend voor publiek. Op 26 januari 2009 werd de laatste hamburger verkocht. Direct daarna werd begonnen met de sloop van het achterste deel met de zitgelegenheid en burgerverkoop. Bij aanvang van het seizoen 2009 was enkel de rechtercounter met friet- en snackverkoop nog in gebruik om de vraag naar horeca, samen met wat tijdelijke horecakramen op te vangen. Rondom het gebouwtje was een groot overdekt terras opgezet met het binnenmeubilair van de gesloopte Likkebaerd. Tevens verschenen aan de andere kant van het park, op het Dwarrelplein, twee tijdelijke frietkramen genaamd De Vrolijke Noot. Dat horecapunt is na enkele reïncarnaties geëvolueerd naar een vestiging van La Place.

De naamborden van de Likkebaerd leven door achter de schermen bij Station de Oost

Inmiddels was er achter deze opstelling al begonnen aan de bouw van Station de Oost, dat in zijn geheel hierachter gebouwd kon worden. In september 2009 werd alsnog het laatste stukje Likkebaerd gesloopt om ook het nieuwe terras aan te kunnen leggen, en in december opende het nieuwe horecapunt zijn deuren. De frites- en snackverkoop leeft voort in Station de Oost onder de naam De Hongerige Machinist, een verwijzing naar De Hong'rige Matroos van de Likkebaerd.

Hergebruik van de naam

Nadat de rol van het horecapunt was overgenomen door Station de Oost was de naam De Likkebaerd niet meer in gebruik. Toen er echter in april 2018 vlakbij Station de Oost een nieuw horecapuntje geopend werd, haalde de Efteling de klassieke en zeer Eftelingse naam weer uit de kast om dit nieuwe verkooppunt naast de Python te tooien.