Toko Pagode
Toko Pagode in 2011
Toko Pagode in 2011
Locatie Reizenrijk (Pagode)
Type balieverkoop
Assortiment oriëntaals (opgewarmd in magnetron), ijs en frisdrank
Geopend 1987
Verbouwd 1989, 2011
Terras ja
Opvolger van Gondela
Horeca

Toko Pagode (intern en soms extern ook aangeduid als Pagode verkoop) is een oosters horecapunt bij de Pagode. Het assortiment bestaat uit rijst en mie met diverse sauzen die per magnetron verwarmd worden.

Aan de voet van de vliegende tempel die Pagode heet vinden we een horecapunt dat in dezelfde Thaise stijl is opgetrokken. Toko Pagode ('toko' is Indonesisch voor 'winkel') is sinds 1987 in het Reizenrijk te vinden, in de vier jaar hiervoor stond op deze locatie een kraampje dat 'Gondela' heette.

Toko Pagode is exotisch gethematiseerd, met diepe rood- en groentinten en allerlei ornamenten. Ook staat er een torentje op het dak, al is deze een stuk soberder dan zijn 'grote broer' op het dak van de Pagode zelf. Het assortiment van Toko Pagode bestaat uit zetmeelbases als bami, nasi en rijst, waarbij men vervolgens keuze heeft uit een scala aan pittige sauzen. Deze worden samen in een vierkant doosje gestopt dat in een van de magnetrons in de achterwand verwarmd wordt. Verder verkoopt men kroepoek, frisdranken en verpakt ijs.

Aan de overzijde van het wandelpad aan de Siervijver is een terras gevestigd, evenals tussen de Toko en de Pagode. In de Winter Efteling wordt hier een vuur gestookt. Vanaf dit terras leidt het Schelpenpad naar de personeelskantine.

Geschiedenis

Toko Pagode werd in 1987 geopend, aansluitend bij de naastgelegen Pagode. In de jaren daarvoor was hier slechts de Gondoletta gevestigd waarbij Gondela versnaperingen verkocht. De verwachte extra aanloop van dit parkdeel dankzij de nieuwe attractie moest worden opgevangen door Toko Pagode. De eerste twee jaar had het had het gebouw nog niet zijn huidige vorm, maar was een rechthoekig gebouw in bruin gebeitst hout. Het definitieve gebouw zoals we dat nu kennen kwam pas in 1989.

De Toko verkocht oosterse snacks zoals we die veelal kennen van 'de chinees': frituursnacks zoals diverse loempia's en de bamischijf, Chinees-Indische gerechten zoals het fameuze 'Saté Menu', Chinese tomatensoep en oriëntaals aandoende broodjes, zoals de Bum Bum Bali. Ook vindt men hier occidentaler versnaperingen zoals saucijzenbroodjes en Ola-ijsjes.

Groter terras

In 2003 werden de windschermen van de toen gesloten Smaeckmaker voor enige tijd bij de Toko geplaatst. In 2004 werd het kleine terras van Toko Pagode flink uitgebreid: de linkerzijde van de wachtrij van de Pagode verdween om plaats te maken voor een rond pleintje waar een nieuw terras voor het etablissement werd gesitueerd en aan de Siervijver kwam een vlonder waar eveneens tafels en stoelen werden geplaatst.

Metamorfose

Het interieur in 2011

In mei 2011 sloot het horecapunt voor korte duur om van concept te veranderen - er werd gekozen voor bestaande formule van een extern bedrijf: YamYam ToGo. Het oude interieur onder de overkapping werd geheel verwijderd en er werd een YamYam-keuken in gezet, inclusief een magnetronwand en moderne lcd-menuborden, zoals ook te vinden op vliegvelden, evenementen en treinstations. Vlak na de opening werden ook blow-up eetstokjes door de hangtafels onder het afdak geplaatst.

Toko Pagode in 2018

Datzelfde jaar nog werd de samenwerking met YamYam opgezegd. Het horecapunt bleef toen ruim een maand dicht. De Efteling ontkende geruchten over een bedrijfsconflict met de externe firma. Echter, ontwerpcoördinator Annette Vishers schreef op Twitter: "Yam Yam! Ah jakkie. We worden er soms zo moedeloos van...!"[1] Alle verwijzingen naar YamYam verdwenen uit de Toko, maar het concept, gerechten en magnetrons bleven gehandhaafd. In 2018 werden de borden en menu's aangepast met lichtere kleuren en een nieuw logo.