Kashba | |
---|---|
entree Reizenrijkplein | |
Locatie | Reizenrijk |
Type | zelfbediening |
Assortiment | alles |
Bouwer | fa. Jongen-Heerkens (gebouw), Efteling (exterieur), Jora Vision (interieur) |
Thema | Sindbad de Zeeman |
Ontwerp | Sander de Bruijn |
Geopend | 1 apr 2023 |
Kassa's | 3 |
Terras | ja |
Opvolger van | Panorama self-service, Panorama à la carte |
Horeca |
De Kashba is een restaurant in de Wereld van Sindbad, in het Café-Restaurant-gebouw aan de noordoever van de Siervijver. Het restaurant is vormgegeven in een oosterse sfeer en moet de 'thuishaven' van Sindbad zijn als hij tot rust komt tussen zijn vele reizen en waar hij zijn handelswaar op de markt brengt. Een kashba is het versterkte deel van een Arabische stad in Marokko en Algerije.
Het wordt uitgebaat door het externe horecabedrijf Vermaat, dat hiervoor de landelijk bekende formule La Place gebruikt. Het personeel is dus ook niet in dienst van de Efteling en draagt La Place-personeelskleding.
Exterieur
Het oorspronkelijke Café-Restaurant-gebouw uit 1953 en de daar later aangebouwde serres zijn voor Kashba oppervlakkig aangekleed om de suggestie van de oosterse stad te creëren. De bakstenen muren zijn zandkleurig geschilderd, rondom twee entrees (een aan het Carnaval Festivalplein, en een in het midden aan de Siervijver-kant) zijn houten poorten aangebracht met ezelsrugbogen en ook zijn bestaande raamkozijnen met verf van een ezelsrugprofiel voorzien. Tegen de westgevel, aan de kant van de andere Wereld van Sindbad-onderdelen, is een stuk stadsmuur te zien. De serres zijn bruin. Het logo Kashba, aangebracht op de houten poorten boven de ingangen, is voorzien van een groen La Place-blaadje.
Op het westelijke terras, omzoomd door een goudkleurig hekwerk met netten, staat een grote rode spantent die een nomadentent moet voorstellen, met goudkleurige omlijsting en pironnen. Het oostelijke terras bevindt zich deels onder de bruine pergola en verder daar ruim omheen. Er staan stoelen op in verschillende tinten, die onderling matchen zodat er geen bezwaar is als ze verplaatst worden. In totaal biedt het terras driehonderd zitplaatsen.
Interieur
Het achttienhonderd vierkante meter grote restaurant is ingedeeld in vier thematische gebieden: de handelsstad (entree), de markt (freeflow-restaurantgedeelte), de oase (binnenzitgedeelte na de markt) en de bedoeïenentent, het gedeelte onder de voorste serre. Deze worden verbonden door een colonnade.
De entree bij het Reizenrijkplein is de "handelsstad" en doet het meest Eftelings aan. In de twee verdiepingen hoge centrale hal, voorzien van een vijf meter hoge fontein en achter je een balkon met twee beo's erop. De beo's roepen van tijd tot tijd. Boven hangen over de relingen Perzische tapijten, maar de trap naar boven is afgesloten.
Rechtdoor betreed je de "markt", of te wel het freeflow-gedeelte van het restaurant waar je als gast zelf je eten bij elkaar scharrelt middels de standaard presentatie van La Place. Hierna kom je in het zitgedeelte van in totaal vierhonderd plaatsen. Het deel na de markt is de "oase" dat zich uitstrekt door de hele serre aan de Siervijverkant, die ook is voorzien van een inpandige pergola met (tot september 2024) kunstplanten. Links om de hoek is nog een verhoogd gedeelte in de voormalige opkamer, en rechts nog een groter zitgedeelte met lager plafond.
Loop je hier verder dan kom je bij het zitgedeelte rondom de inpandige kiosk Nomade, de "bedoeïenentent". Dit is gevestigd in de serre op de hoek van het gebouw en je zit er onder een rood plafonddoek om de tentervaring te geven, die verlengd wordt naar het terras buiten waar een grote spantent staat. In dit gedeelte kun je ook gaan zitten met je zelfbedieningsmaal, of je kunt de QR-codes op de tafels gebruiken om het assortiment van de kiosk bij je tafel te laten brengen.
Assortiment
Kashba beschikt over een standaard La Place-assortiment, met daarin zaken als belegde broodjes, smoothies, soep, burgers en pizza. Speciaal voor de locatie in de Wereld van Sindbad zijn daar enkele gerechten aan toegevoegd, zoals flatbread runderspies, de couscoussalade en een salade van quinoa met wilde rijst, "1001 nacht-appeltaart" en cheesecake rood fruit/rozen.
Geschiedenis
In 2022 was aan het Carnaval Festivalplein de Wereld van Sindbad geopend met de attracties Vogel Rok, Sirocco en Archipel. Er werd bij de aankondiging hiervan gelijk al gewag gemaakt van een tweede fase waarin ook het uit 1953 stammende Café-Restaurantgebouw in dit thema opgenomen zou worden. Op dat moment was hierin nog restaurant Panorama gevestigd met zelfbedieningsdeel Panorama self-service en bediend restaurant Panorama à la carte. Het externe bedrijf Vermaat met diens formule La Place - deze baatte tot dat moment al De Vrolijke Noot uit op het Dwarrelplein - werd op dat moment door de Efteling gevraagd om een concept te ontwikkelen voor het hele pand. Direct al werd de exploitatie van het zelfbedieningsrestaurant overgenomen door de La Place-formule (die van het Dwarrelplein moest verdwijnen voor het Efteling Grand Hotel), maar vooralsnog met minimale aanpassingen naar de standaard La Place-huisstijl. Het bedieningsdeel bleef ongewijzigd uitgebaat worden door de Efteling.
Op 6 januari 2023 kondigde de Efteling aan dat de verbouwing van Panorama per 31 januari zou beginnen. Zoals de rest van de Wereld van Sindbad werd ook deze fase ontworpen door Sander de Bruijn, alhoewel voor het interieur ook het externe bedrijf Jora Vision is ingeschakeld. Het hele restaurant zou vanaf dan uitgebaat gaan worden door Vermaat met de La Place-formule. Op het terras werd het uit 1984 stammende Jokie-windscherm verwijderd evenals de zonneschermen op de serre, de hoge witte zuilen (met kommen erop) bij de terrastoegang in de zuidoosthoek en de losse Panorama-kiosk naast de Siervijveringang.
Om het exterieur te laten aansluiten bij het Sindbad-thema, werd het middels een dunne laag thema op het bestaande gebouw aangekleed door en op kosten van de Efteling. Er werden enkele gevelelementen voor het gebouw geplaatst zodat het de indruk moet wekken van een kashba, een oosterse versterkte stad. Rondom de twee ingangen van het gebouw werden uit hout poorten opgetrokken met ezelsrugbogen, en op het terras werd een grote rood-met-gouden spantent gebouwd die een nomadentent moet voorstellen. De rest van de ingrepen aan het exterieur werden voornamelijk met verf gedaan: het eerder spierwitte gebouw en de grote pergola aan de zuidkant werden beige geverfd, rondom de klassieke, jaren-50 ramen in de gevel werd met bruine verf de illusie van ezelsrugbogen gewekt en de witte kunststof kozijnen van de serre werden bruin bestickerd.
Het interieur werd grondiger aangepakt, op kosten van uitbater Vermaat. Tot dan toe was het interieur een mengelmoes van overblijfselen van verschillende inrichtingen sinds de komst van het Globetrotter-thema in 2001. Het aparte bedieningsdeel verdween en de eigen keuken hiervan werd verwijderd, dat gedeelte werd bij de zitplaatsen getrokken. In het zelfbedieningsgedeelte werd de muur van de keuken een stuk naar achter geplaatst om ruimte te creëren voor het 'front cooking'-concept van La Place. Vervolgens werd het interieur geheel in Arabische sferen ingericht en aangekleed door decoratiebedrijf Jora Vision. Textline Reclamecentrum leverde geluidsdempende plafondplaten voorzien van arabesken, gemaakt van PETvilt, en bewegwijzeringsbordjes gemaakt van rijstvezels (Resyta). Horeca-inrichter Satelliet leverde (maatwerk) meubilair, dat in uitgesprokener kleuren is uitgevoerd dan dan wat La Place standaard gewend is. Het vernieuwde restaurant opende op 1 april.
Op het terras kwam ook La Place-meubilair, de oude terrasmeubels verhuisden naar het terras van de Oase aan het Fata Morganaplein.
In de hal is de trap naar boven nu standaard afgesloten, en de voorheen algemeen toegankelijke toiletgroep daar is nu niet meer in gebruik.
Bij de opening op 1 april was het restaurant duidelijk nog niet af. In de maanden die erop volgden werd met name de buitenkant op verschillende manieren verder afgewerkt: het schilderwerk en de inschaduwing werd afgemaakt, de witte kunststof serre van bruine stickers voorzien en pironnen op de dakrand geplaatst. Ook werd het interieur hier en daar nog verder aangevuld.
In juni en juli 2024 volgden nog een aantal kleine aanpassingen. Er verschenen nieuwe blauwe vaandels aan de gevel in de stijl van themagebied Wereld van Sindbad. In de nomadentent op het terras werden oosterse lampen opgehangen. De Nomade, die voorheen werd aangeduid als 'kiosk', wordt nu aangegeven als 'bar'.
In augustus en september 2024 bleek niet alles aan Kashba even solide of doordacht: de overkapping op het terras werd afgebroken omdat deze niet stevig genoeg zou zijn. Binnen werd op last van de brandweer de tropische kunstbeplanting in de pergola's verwijderd omdat deze brandgevaarlijk was.