De Beierse Markt was een voornamelijk op horeca georiënteerde tijdelijke themazone tijdens de Winter Efteling. Het gebied op en rond het Steenbokplein bood ook plaats aan kleine attracties en een podium voor live-entertainment. Van 2005 tot 2009 werd naar de locatie verwezen als het SalzburgerLand-Dorp.
Passend bij het thema van de toen naastgelegen attractie de Bob en snackcorner De Steenbok werd alles gedaan in de traditie van Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse steden waar een kerstmarkt in deze periode van het jaar gebruikelijk is.
Inhoud
Beierse Markt 2000-2005
Nadat men in het eerste jaar van de Winter Efteling in 1999 had gemerkt dat het park tijdens de winteropenstelling meer horeca nodig had verscheen er vanaf het volgende winterseizoen een klein, knus 'straatje' in de buurt van de Steenbok. De Beierse Markt bood tijdens de eerste editie warme chocomel, glühwein, soepen, broodjes, worsten, hamburgers, satés en wafels op het weggedeelte recht voor de Steenbok. De markt had enkel de functie van een voedselverkooppunt, verdeeld over het terras voor de snackcorner van Anderrijk.
Een jaar later, tijdens de derde Winter Efteling (2002-2003), kreeg de markt ook attractieve waarde. Verdeeld over de locatie (die in 2002 veranderd was van grasveld naar een betegeld plein, inclusief een vast podium en blijvend terras voor de Steenbok) zijn dan standaardblokhutten te vinden met behalve de al genoemde verkooppunten nu ook entertainment, bankjes en oude ambachten. Zo werden er onder andere poppen in de vorm van heksen en trollen gemaakt en werd er gefiguurzaagd en geschilderd. Er was tevens een miniatuurkermis te zien. Deze bezienswaardigheden waren ook in daaropvolgende jaren weer te zien.
Eveneens aanwezig vanaf 2002 zijn decoratieve elementen, waaronder een hondenhok met een blaffende Sint-Bernardshondenknuffel, sparren met kunstsneeuw en sfeervolle verlichting. Het meest opvallende lichtelement staat in het midden van het veld: een vrolijk beschilderde paal van zo’n acht meter hoogte waar vanaf de top enkele kabels gespannen zijn met ieder een flink aantal peertjes. Op deze manier ontstaat een tentachtige lichtdecoratie.
In 2003 werd het pad dat rechtstreeks naar Fata Morgana voert vrijgehouden van de decoratie en blokhutten, zodat deze gebruikt kon worden zonder je tussen de drukte van de Beierse Markt te hoeven begeven. Daarbij kwam in datzelfde jaar ook de toevoeging van een set lampenkappen in een boom.
SalzburgerLand-Dorp 2005-2009
Na de gestaagde uitbreidingen in de beginjaren van de Winter Efteling, werd in 2005 het Pirañaplein voor vier dagen omgedoopt tot SalzburgerLand-Dorp (sic) wegens een sponsorcontract met Travel Marketing Company in opdracht van de gelijknamige Oostenrijkse regio, en werden er speciale evenementen georganiseerd zoals het "EK Koeienmelken".
De Winter Efteling daarop was het SalzburgerLand-dorp de hele Winter Efteling present met onder andere een kinderskimolen, de Ski Karusell (die wat doet denken aan de martelscène in Fata Morgana). De "sneeuw" op deze molen werd iedere ochtend voor openingstijd van de schaatsbaan afgeschaafd en naar de skimolen gebracht. Verder was er vooral veel reclame voor vakanties in de regio Salzburgerland. Deze ontwikkeling kon vanwege het evident commerciële en anderszins weinig attractieve karakter op veel hoon rekenen.
De act van Jürgen Freilich, dan onder de naam Salzburgershow, werd hier geboren en werd geliefd onder veel Eftelingfans. Dankzij deze populariteit werd de schlagerzanger een terugkerend onderdeel van het live-entertainment tijdens latere edities van de Winter Efteling en Zeven/Negen Pleinen Festijn.
Beierse Markt 2009-2015
Nadat per 2009 de sponsoring door Salzburgerland niet is gecontinueerd heeft de markt zich weer teruggetrokken op het plein bij de Steenbok. De Ski Karusell kreeg daarbij een centrale plek op het plein. De lampenkappen in de boom werden ingewisseld voor koekoeksklokken.
Werden er in eerdere jaren nog speciaal Oostenrijkse specialiteiten verkocht, tegenwoordig vindt men er vooral horecablokhutten met standaardproducten als koffie, bier, broodje Unox en pizza. Populair zijn ook de vers bereide stroopwafels. Het rijtje oude ambachten, hoewel een andere collectie dan in eerdere jaren, houdt nog steeds stand en er is wat kleinschalig, soms gesponsord vermaak.
In 2012 werd de signing rondom de Beierse Markt aangepast en kreeg ieder bordje een simpel maar sierlijk ontwerp. In aanbod bleef de markt gelijk.
Steenbok Plein 2015-2019
De Beierse Markt onderging voor de Winter Efteling van 2015-2016 de grootste metamorfose ooit en wordt vanaf dan Steenbok Plein genoemd. De blokhutten hebben plaats gemaakt voor nieuwe huisjes in de vorm van enorme koekoeksklokken, ontworpen door Karel Willemen, inclusief ronde deurposten met een houten koekoek erboven. Enkele hebben een wijzerplaat. Twee van de huisjes hebben een torentje met bel.
Nieuw dit jaar is Foto Finish, waar men een foto kan maken voor een achtergrond van het stationsgebouw van de Bob in de besneeuwde Alpen. Gebleven zijn de paal met lichtsnoeren, het Vreugdevuur (sinds vorig jaar met kroon), de koekoeksklokken in de boom (inclusief geluiden), de kinderskimolen en verhuur van de latten en de verkoop van stroopwafels, churros, soep en worst. Er zijn geen oude ambachten meer en ook geen podiumgebonden entertainment.
De opstelling van de markt concentreert zich uitsluitend rond het vreugdevuur op het veldje voor de Steenbok, dus niet langer op het geasfalteerde wandelpad langs het stationsgebouw van de Bob.
Met ingang van Winter Efteling 2020-2021, toen het seizoen ervoor het plein veranderd was in het Max & Moritz Plein, is er geen speciale opstelling meer. Vanaf dat jaar was aan de andere kant van het park de Warme Winter Weide te vinden, die wel iets van de oorspronkelijke Beierse Markt weghad.
Winter Efteling | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|