Strooien sneeuwpop begroet bezoekers

Winter Efteling 1999-2000 is de eerste Winter Efteling die werd gehouden, en de eerste van drie proefedities van het evenement. De winterpremière duurde 21 dagen en vond plaats tijdens twee weekenden in december (11,12 en 18,19 december 1999) en tijdens de kerstvakantie van 24 december 1999 t/m 9 januari 2000. Het park was dagelijks open van 11.00 tot 20.00 uur. Enkel op 31 december sloot het park om 16.00 uur. Een kaartje kostte ƒ 30,-.

Opening en bezoekersaantallen

Van der Zijl en Pardoes openen de allereerste Winter Efteling
Openingsdag Winter Efteling 1999-2000

Op zaterdag 11 december 1999 om 10.30 uur opende de allereerste Winter Efteling (zie Winter Efteling voor meer informatie over de voorgeschiedenis). De opening werd verricht door Pardoes en Ronald van der Zijl. Die laatste sprak:

Een historisch moment voor de Efteling. Voor de eerste maal in zijn 47-jarig bestaan opent de Efteling in de winter de poorten voor het publiek.

Nadat deze mascottes de Winter Efteling voor geopend hadden verklaard door middel van het openen van een groot hangslot aan het Huis van de Vijf Zintuigen, werden de aanwezige bezoekers vergast op een drie meter lang krentenbrood en warme chocomel.

Het eerste weekend liep het uitsluitend in letterlijke zin storm: het weer was guur, en het pad langs het Diorama moest zelfs aan het eind van de dag afgesloten worden wegens risico op vallende decoratie. Niet meer dan 5.000 mensen bezochten het park. Er was dan ook weinig reclame voor het evenement gemaakt. Het weekend daarop werd er een Laafweekend georganiseerd voor de kopers van Tuinlaven, waardoor het gelijk een stuk drukker was.

Een week later was inmiddels de kerstvakantie begonnen, en bleken de bezoekers mede dankzij flink wat media-aandacht, in grote getale toe te stromen. De eerste editie sloot uiteindelijk af met een totaal van 188.383 bezoekers die de poorten passeerden, waarmee de doelstelling van 150.000 bezoekers over de 21 openingsdagen toch ruim gehaald werd. Er werd per bezoeker meer uitgegeven dan op een reguliere openingsdag, met een omzet van ƒ 10 miljoen als resultaat.

Attracties en horeca

Vogel Rok met een kerstmuts

Flink wat attracties bleven gesloten. Het hele Ruigrijk was gesloten en niet toegankelijk voor de bezoeker. Het parkdeel was afgesloten bij de twee uiteindes van de Wandelroute Ruigrijk, bij de Zwembadlaan, de Spiegellaan en bij de Wensbron, alsmede het gebied achter de Smulpaap.

Naast de attracties van het Ruigrijk (het Kinderspoor, de Python, de Pegasus, de Halve Maen, de Oude Tufferbaan, de Polka Marina en de Game Gallery) waren ook de Gondoletta, de Stoomtrein, de Speeltuin, de Piraña, de Kanovijver en de Roeivijver gesloten. De Bob was alleen open op rustige dagen met niet al te slecht weer.

Ter compensatie voor al die gesloten deuren werden twee speciale winterattracties geïntroduceerd: het IJs Pret Paleis en het Kinder Winter Wonderland. Het IJspretpaleis op de Speelweide had naast een indoor-ijsbaan ook een après-skidorp waar diverse kraampjes winterse lekkernijen verkochten. Er werden in totaal 14.957 paar schaatsen verhuurd á ƒ 5,- per set. Ook was er een Oudhollandse gebakkraam aangerukt. Het Kinder Winter Wonderland was een binnenspeelparadijs in het Fata Morgana Evenementencomplex.

Tot slot was er als extra attractie een kinderboerderij voor de Steenbok: enkele geitjes, wat hekken, stro en een hok deden de herinnering van de Veulenweide die lang op deze plaats te vinden geweest was, enigszins herleven.

Iedereen zit binnen in het Witte Paard

In de verschillende restaurants werd het Koning Winter Buffet geserveerd. Aan horeca was evident een tekort. Omdat iedereen met de kou binnen wil zitten en bezoekers ook minder eigen picknickwaar meebrengen, was de bestaande horeca niet toereikend. Tijdens de kerstvakantie moest zelfs kantoorpersoneel in het park ingezet worden om de drukte het hoofd te kunnen bieden.

Entertainment

Het Pinguïnorkest in 1999

Het gebrek aan attracties moest ook gecompenseerd worden door entertainment, dat dan ook overvloedig aanwezig was.

In de Waterorgelzaal was de levende poppenkastshow Op Glad IJs te zien: Jan Klaassen, Katrijn, de buurvrouw en de theaterdirecteur werden gespeeld door menselijke acteurs. In het Carrouseltheater speelden tekenfilms van Tom & Jerry, die aangekondigd waren als 'kerst- en winterfilms'. Tijdens de kerstdrukte moest Op Glad IJs naar het Carrouseltheater verplaatst worden en waren de tekenfilms niet te zien. De vrijgekomen Waterorgelzaal werd een tijdelijke horecafaciliteit.

Naast de Marskramer werd een andere levende poppenkastshow opgevoerd van Sirius Producties (bekend van de Griezelbus die tijdens het Straattheaterfestival tijdens de Zeven Mijls Zomer van 1999 in het park te gast was), op muziek van Andras Fictoor: "De Koningin van de Nacht en de drie IJsprinsessen". Deze werd afgewisseld met de act "Levende Poppenkast met Wintersprookje".

In het Poppentheater was de act Het meisje met de zwavelstokjes te zien. De Winter Wonders was een a capella-groepje dat in de kiosk voor het Witte Paard winter- en kerstliederen ten gehore bracht in eind negentiende eeuwse kostuums. Meer muzikale verstrooiing boden het Pinguïnorkest en Sneeuwpoppenorkest en een accordeonist op het terras van 't Poffertje. Bij de uitgang stond het Kaarsenorkest.

Ook liepen er nog drie improvisatieacts door het park: Juffrouw van de Borst en haar Weeshuis, Twee verdwaalde Kerstdennen en de Familie Zomers. Een 'arrenslee' met koetsier verzorgde ererondjes voor door een lakei of hofdame uitverkoren bezoekers. Bij het Witte Paard vond nog een act plaats over kastanjepoffen, en binnen konden kinderen geschminkt worden en was er een draaiorgeltje. In restaurant De Cameleon vertelden Vadertje en Moedertje Tijd verhalen aan kinderen en konden onder leiding van Moedertje ouderwetse spellen gespeeld worden, zoals dammen, ganzenbord en monopoly.

Aankleding


Winterse parkmuziek in 1999
Kampvuur in 1999

In het hele park speelt een speciale wintersoundtrack via speciaal daardoor geplaatste Bose-luidsprekers langs de paden en lanen. De muziek is afkomstig van een stockalbum met een uur aan 'winterse' achtergrondmuziek. Het is de aanzet voor permanente parkmuziek in de Efteling; de stockmuziek is niettemin nog elke Winter Efteling nadien op enkele plekken te horen.

Uitvergrote prent van Anton Pieck langs het wandelpad

Voor decoratie zet men hoofdzakelijk in op sfeerverlichting: hiervan wordt zestien kilometer in het park aangebracht. Lokale padvinders zorgen voor een kampvuur. Voor het overige zijn er niet veel echte winterdecoraties, zeker vergeleken met de edities die nog zullen volgen. Wel heeft Vogel Rok al zijn kerstmuts op. Langs het wandelpad bij het Diorama zijn uitvergrote Piecktekeningen van sneeuw- en ijstaferelen geplaatst op schildersezels.[1]

Zie ook

  1. Pieck Spieghel 21e jrg nr 1, februari 2000