Ronald van der Zijl
Ronald van der Zijl bij zijn aantreden, voorjaar 1997

Drs. Ronaldus Roderick Hubertus Maria (Ronald) van der Zijl (Enschede, 15 augustus 1946) volgde op 1 januari 1997 Paul Beck op als directievoorzitter van de Efteling. Hij werd op 1 juni 2008 opgevolgd door Bart de Boer.

Van der Zijl studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde aan NWIT, het tegenwoordige NHTV. Hij was werkzaam als supervisor charterflights bij Arke-reizen, was docent aan de economische faculteit aan de Universiteit van Amsterdam, directie-secretaris bij NV Verenigd Streekvervoer West-Nederland, adjunct-directeur bij Tichelaars Koninklijke Makkumer aardewerk- en tegelfabriek, directeur van NV Twentsche Tramwegmaatschappij TET en directeur van van Verenigd Streekvervoer Nederland, het tegenwoordige Connexxion. Van der Zijl is getrouwd en heeft drie kinderen.

Directievoorzitter De Efteling

Met het directieteam, 2004

Van der Zijl was bij zijn aanstelling nog niet bekend met de Efteling. Van zijn benoeming in januari tot de seizoensopening in maart heeft hij "van hot naar her" gehold om zichzelf in te werken voordat hij het bedrijf voor het eerst in bedrijf zag. [1] Het was het begin van een drukke loopbaan, waarin de Efteling als bedrijf een flinke groei heeft doorgemaakt.

Op 5 februari 2005 mocht Ronald van der Zijl namens de Efteling de THEA Classic Award in ontvangst nemen. De Efteling kreeg deze prijs omdat het park al meer dan vijftig jaar succesvol is en originele attracties biedt in een natuurlijke omgeving.

Tijdens het kerstreces van 2007 kreeg Van der Zijl een hartinfarct. Hij had zijn vertrek toen al aangekondigd. Op 1 juni 2008 werd hij officieel opgevolgd door Bart de Boer.

Groei, maar niet door attracties

Al snel na zijn aanstelling zag Van der Zijl de commerciële groeimogelijkheden van de Efteling. In tegenstelling tot zijn voorganger, Paul Beck, wilde Ronald van der Zijl niet zo veel investeren in nieuwe attracties, maar liever in het uitbreiden van verblijfsaccommodatie en het verruimen van de openingstijden. Onder zijn leiding is de Winter Efteling ontstaan. Ook heeft hij Bosrijk weten te realiseren.

Verder heeft Van der Zijl de activiteiten van de Efteling breder getrokken dan het park alleen. Efteling Media, het Efteling Theater en zakelijke evenementen zijn in zijn regeerperiode tot stand gebracht of flink uitgebreid. Hij heeft de jaaromzet van de Efteling ruimschoots weten te verdubbelen van ƒ 100 miljoen bij zijn aanstelling tot € 110 miljoen bij zijn vertrek in 2008. [2]

In het jaar voor zijn vertrek kondigde Van der Zijl aan dat de Efteling niet meer elke vier jaar een attractie zou moeten openen, maar dat elke zeven jaar de nieuwe norm zou worden.[3]

Relatie met de gemeente

Van der Zijl hield ook op andere fronten de hand op de knip. Zo maakte hij een einde aan de jaarlijkse vrijwillige bijdrage van € 90.000,-, die de Efteling voor die tijd aan de gemeente Loon op Zand betaalde als tegemoetkoming in de kosten voor politiediensten en infrastructuur.[4] Het zette de relatie tussen de Efteling en de gemeente flink onder druk, en de jaren daarna zouden de degens nog vaak gekruist worden over vergunningen, belastingen en toeslagen.

Schuld afschuiven

Van der Zijl was vermaard vanwege zijn excuses voor de tegenvallende bezoekerscijfers. Het mooie weer, het slechte weer, BTW verhoging [5] en het fileprobleem rond Eindhoven[6] waren slechts enkele van zijn argumenten.

Onderscheidingen

Van der Zijl is door de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron) benoemd tot 'ondernemer van het jaar 2007'.

Bij zijn afscheid op 28 mei 2008 ontving hij de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau én de Gemeentelijke zilveren erepenning uit handen van burgemeester mevrouw Van Hoek-Martens van Loon op Zand. Hij ontving deze onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Efteling, maar ook vanwege de vele werkzaamheden in branche- en koepelorganisaties op het gebied van attractieparken en vrije tijd. [7]


Ome Joop's Tour

Van der Zijl is beschermheer van Ome Joop's Tour, een Arnhems initiatief waarbij kinderen van bijstandsgezinnen op een fietsvakantie door Zuid-Nederland kunnen. Al decennialang is de Efteling een van de hoofdsponsoren en verwelkomt de kinderen jaarlijks als onderdeel van de tour voor een hele dag in het attractiepark.

  1. Ik zweef tussen directeur en burgemeester, door Nico Snels, Brabants Dagblad 27 maart 1997
  2. Buschauffeur weg bij halte Efteling, Brabants Dagblad, 30 april 2008
  3. Brabants Dagblad, Efteling wil rem op grote attracties, 30 april 2008
  4. Zoekt de Efteling toenadering tot Kaatsheuvel?
  5. Telegraaf, 30 juni 2007
  6. Interview door Omroep Brabant in het programma Gedane Zaken, 31 oktober 2004
  7. Persbericht Efteling, 28 mei 2008