In de Gelaarsde Kat
GelaarsdeKat2016.jpg
Tijdens Winter Efteling 2016-2017
Locatie Marerijk
Type balieverkoop
Assortiment broodjes
Delicatesse tosti
Geopend rond 1953
Kassa's 1
Terras ja
Horeca
Boodschap 73x73.png

Dit gaat over het verkooppunt in het Marerijk. Niet te verwarren met In den Swarte Kat, een verkooppunt in het Anderrijk.

In de Gelaarsde Kat is een horecapunt in het Marerijk, op de hoek tussen Het Witte Paard en 't Poffertje tegenover de spoorwegovergang. Het is een klein toonbankwinkeltje met twee uitgiftebalies waar broodproducten als tosti's en belegde broodjes verkocht worden.

Omschrijving

Het gebouwtje is tegenwoordig ingebouwd in het complex van het Witte Paard en heeft een door Anton Pieck ontworpen buitenzijde met witgepleisterde muren, die links doorlopen in de gevel van 't Gebraad en rechts eindigen in een poort naar het binnenterrein van het complex. Het winkeltje heeft een dak van rode leisteen en in de voorzijde vinden we een brede uitgiftebalie met erboven een eveneens met leisteen bedekt, fiks afdak. Aan de kant van het Carrouselplein is ook een raam met uitgiftebalie aangebracht, met een eender maar kleiner afdakje. Hiernaast vinden we een Piecks blauwe toegangsdeur en een lantaarn.

Figuren

Het winkeltje aan de Sprookjesbos-zijde in april 2017

Op de gevel zijn maar liefst drie decoratieve figuren aangebracht. Op de voorzijde een Klein Duimpje-figuur die steeds met een simpele beweging zijn hoed op- en afzet bij wijze van een groet aan de bezoeker.

Diagonaal op de hoek van het gebouwtje hangt een sierlijk uithangbord van een ander gelaarsd sprookjesfiguur: De Gelaarsde Kat. Hij is statig afgebeeld op een rode achtergrond.

Op de zijmuur vinden we tot slot nog een streng kijkend figuurtje dat een stuk perkament vasthoudt waarop gewaarschuwd wordt:

Die den bakker hier vergeten, sullen vast geen bollen eten

Sinds er weer broodproducten verkocht worden een toepasselijke tekst.

Assortiment

Het assortiment bestaat uit belegde broodjes, diverse tosti's (tosti ham-kaas, tosti geitenkaas en tosti kip) en viennoiserie zoals croissants en chocoladebroodjes. Als drank wordt er koffie, thee en frisdrank verkocht, maar er is tevens een keuze uit verse sappen. Het richt zich hiermee dus op de bezoeker die op zoek is naar een (tweede) ontbijt of een snelle lunch.

Geschiedenis

De Gelaarsde Kat in 1965
De Gelaarsde Kat vermoedelijk eind jaren zeventig

De geschiedenis van de Kat is niet geheel duidelijk. Het gebouwtje stamt waarschijnlijk uit de begindagen van de Efteling, 1952 of 1953. Op de Waalwijkse schoenententoonstelling "S.L.E.M." in 1953 had de Kaatsheuvelse middenstand een paviljoen met daarop de figuren van Klein Duimpje, de bollenman en een vrouw. De keus voor Klein Duimpje kan wel eens te maken hebben met de grote rol die schoeisel in zijn sprookje heeft. De eerste twee figuren zijn na afloop van de tentoonstelling op de Gelaarsde Kat geplaatst, wat het grote aantal decoratieve figuren op zo'n klein pandje zou kunnen verklaren. Opvallend is overigens dat Anton Pieck rond deze tijd ook een schets maakte voor een grootse ingang voor het Sprookjesbos waar deze figuren ook op te zien zijn.

Het beeldje van de vrouw was tot in ieder geval 1981 op In de Gelaarsde Kat te vinden. Tegen de muur van het gebouw, een paar centimeter van de grond af, tussen twee ramen in. Waarschijnlijk werd het beeldje verwijderd toen de balie voor 't Hommeltje werd gecreëerd, niet veel later.

De eerste decennia was het een vrijstaand gebouwtje met een poortvormige ingang aan de voorzijde en een klein tuintje aan de zijkant. Vermoedelijk werd In de Gelaarsde Kat in 1970 ingebouwd met de bouw van een personeelskantine aan linkerzijde. Dit bouwdeel werd zo'n tien jaar later ook een horecapunt, tegenwoordig 't Gebraad geheten.

In 1979 werd rechts van het huisje Geeuwende Gijs gebouwd, nadat er in de jaren daarvoor al was geëxperimenteerd met een Mobiele Gijs op die plek.

In 2003 was in de Kat het Pin Pingel Punt gevestigd, het centrale punt voor het ruilen van pins van de PinParade, een functie die later werd overgenomen door de Loetiek. In april 2009 werd de decoratie uit 't Suyker Huys, Pieckse portretjes van dames met een suikerspinkapsel, overgeplaatst naar In de Gelaarsde Kat, omdat de suikerspinnen tegenwoordig alhier verkocht worden.

Sinds die tijd verkocht het een schakering van producten waarin het ingrediënt suiker het leitmotiv lijkt te zijn: het horecapunt grossierde in suikerspinnen, zuurstokken, chocoladerepen en koolzuurhoudende dranken. In de zomers had het ook een aanbod aan verpakt ijs.

Vernieuwing 2017

Fruitkistjes en aanprijzingen

In de herfst van 2016 wordt het Witte Paardplein opnieuw bestraat en is de Kat tijdelijk niet bereikbaar. Men maakt van de gelegenheid gebruikt om de kozijnen te vervangen en hierin, in plaats van het grote klapluik dat vroeger de balie afsloot, dezelfde harmonicaraampjes aan te brengen als in 't Gebraad. Voortaan kunnen ook de ramen aan de zuidkant van het horecapunt open. In maart 2017 keert ook de terrasfaciliteit terug door de plaatsing van een aantal vaste tafels en bankjes rond de bomen voor het gebouwtje; eerder lag er een klein, soortgelijk terrasje in de hoek van de spoorwegovergang.

Het assortiment wordt flink aangepast. De zoetigheden die hier tot voor kort verkrijgbaar waren, zijn vervangen door ontbijt- en lunchproducten zoals belegde broodjes, viennoiserie en tosti's. De suikerspinnen worden op drukke dagen weer verkocht bij het Suyker Huys. Later in het jaar voegt men nog wat extra decoratie toe tegen de gevel van het pandje, vooral in de vorm van (faux-)fruitkistjes en aanprijzingen als 'Elke dag vers'.