Het Carrouselplein is een officieuze benaming voor het plein dat zich voor het Carrouselpaleis bevindt. Het plein ligt voor en wordt gedomineerd door de brede gevel van het Carrouselpaleis met de ingangen van de Stoomcarrousel, het Waterorgel en het Carrouseltheater. Aan de overzijde wordt het begrensd door de spoorlijn. Twee overwegen geven toegang tot het plein, evenals een doorgang aan de zijde van het Sprookjesbos.
Het plein is aangekleed met de prominente Pelikaanfontein en daarnaast enkele bankjes en beukenhegjes.
Geschiedenis
Het plein ontstaat als in 1956 de Stoomcarrousel naar de Efteling komt. Het bestaat dan nog uit gras. Eerst is het plein onverhard met in het midden een laag rond hekwerk. Kort daarna, na 1957, leidt een stenen pad je naar de ingang van het paleis, dat weer later geasfalteerd wordt.
In 1984 wordt midden op het plein de Pelikaanfontein geplaatst die eerder op het tegenwoordige Reizenrijkplein stond. Het grasveld wordt aangevuld met borders met bloemen. Van 2002 tot 2005 heeft hier ook een miniatuurspoorbaan van Märklin in schaal 1:32 rondjes gereden.
In 2005 worden het grasveld en de geasfalteerde paden door Michel den Dulk omgevormd tot een bestraat plein met lage hagen, bankjes en de Pelikaanfontein. Vanaf dan klinkt er ook een speciaal draaiorgelarrangement van de nieuwe parkmuziek van Maarten Hartveldt. Deze track is pas in mei 2017 uitgebracht op cd door Hartveldt, zij het in een nieuw ingespeelde versie. Eind die maand werd Hartveldts muziek overal in het park vervangen; de nieuwe parkmuziek van Merkelbach heeft geen track specifiek voor dit plein meer.
Naast deze muziek uit speakers was draaiorgel De Melodijn van 2003 tot 2009 regelmatig opgesteld onder de overkapping bij het Carrouseltheater, om zo het plein te voorzien van echte orgelmuziek.