Het hoofdpodium in 2008

De Zomeravonden zijn een evenement waarbij het park tijdens de Zeven Mijls Zomer een aantal weken lang op zaterdagen tot middernacht geopend is en er extra (muzikaal) entertainment wordt geboden. Van 1990 tot 2011 wordt de naam 'Efteling Zomeravonden' officieel gebruikt voor de zaterdagen in deze zomerperiode. Daarna gingen de openstellingen echter op vergelijkbare wijze door onder de noemer Negen Pleinen Festijn, tot en met 2019.

Geschiedenis

Zomeravonden brengen vaak creatieve horeca-oplossingen zoals deze hamburgertent in 2004

De oorsprong

De allereerste zomeravonden vinden al in 1953 plaats, maar over de inhoud is niet veel bekend. In het parkgidsje staat vermeld:

Geopend in het Zomerseizoen (1 Mei tot 15 Sept.) van 10 tot 21 uur (sprookjesbos tot 19 uur). In de loop van het seizoen op nader aan te kondigen dagen ook geopend na 21 uur met speciale attracties.

De oorsprong van de moderne Zomeravonden ligt in 1979, wanneer Unicef een avondmanifestatie organiseert die vele bezoekers naar de Efteling trekt.[1] Dat brengt de toenmalige directeur Herman ten Bruggencate op het idee om het jaar daarop eigen showavonden op het programma te zetten. Onder leiding van Lex Lemmens wordt er een lichtplan gemaakt en wordt op twee avonden in 1980 Fiesta Tropicana georganiseerd. Beide avonden hebben een exotisch thema met o.a. vuurvreters, limbo, rumba en salsa. Het park sluit dan om 18.00 uur om daarna van 19.30 tot 24.00 uur weer open te gaan. Deze avonden vormen de opmaat naar permanente, verlengde openingstijden. In 1981 en 1982 wordt het evenement herhaald onder de naam Zomeravondfestijn (zonder tropisch thema dus). In 1983 vinden er twee keer twee avondopenstellingen plaats: het Euro Country Music Television Festival in juli en de Brabantse Avonden in augustus. Die laatste keren het jaar erop terug, en na een jaar pauze in 1985 ook weer in 1986 met maar liefst zes avonden. Dan blijft het lang stil.

Efteling Zomeravonden

Hoofdpodium op de Zonneweide (2003)

Vanaf 1990 verschijnen de Brabantse Avonden opnieuw op het programma onder een nieuwe naam: Efteling Zomeravonden. Aanvankelijk begonnen de zomeravonden als test, maar volgens een persbericht uit 1992 wordt dat jaar besloten de avonden vast op het programma te zetten "wegens succes, want de Zomeravonden in de Efteling worden heel goed bezocht en men praat er nog lang over na".

Podium op de Speelweide zoals het van 2005 t/m 2007 in gebruik was.

Tijdens drie of vier zaterdagen in het hoogseizoen is het park dan tot middernacht geopend. De avonden hebben ieder een eigen thema (tropisch, country, levenslied etc.), bieden speciaal entertainment (linedancers bij country, danseressen in exotische kledij op de tropische avond) en er zijn muzikale optredens met artiesten. De avonden worden dan nog beëindigd met vuurwerkshows. Latere edities kennen lasershows en nog later worden de avonden gehouden zonder climax. De jaarlijkse avondopenstellingen worden geproduceerd door VIP Events.

Op Zomeravonden is het park sfeervol verlicht

Pas in 1996 worden de langere openingstijden tijdens het hoogseizoen vast op de kalender gezet onder de noemer Zeven Mijls Zomer. De Zomeravonden worden dan geschrapt, maar keren terug in 2000. Het begint dan weer met vier zaterdagen in het hoogseizoen, maar dit aantal groeit snel uit naar zeven. Vanaf eind jaren nul verdwijnen de thema's echter steeds meer naar de achtergrond en steeds vaker worden dezelfde artiesten geboekt, voornamelijk in de genres levensliederen en Nederpop. Alle bekende artiesten treden op op het 'hoofdpodium', een groot podium dat tot 2005 op de Zonneweide stond opgesteld. Met de bouw van De Vliegende Hollander wordt het hoofdpodium verplaatst naar de Speelweide.

Rond 2006 wordt door Jeroen Zwartjes een plan geschreven om meer identiteit aan de zomeravonden mee te geven en hij brengt het tot uitvoering met producers Colette van Oers en Anouk Smeets. Het gaat onder andere om verlichting, het uitbreiden van het aanbod live-entertainment en een nieuw festivalterrein.

Hoofdpodium 2008 - 2012

Het festivalterrein in 2009

Vanaf 2008 wordt aan het plan dat in 2006 geschreven was invulling gegeven. Er wordt afscheid genomen van VIP Events als producent. De Efteling laat het Utrechtse bedrijf Silk een nieuw hoofdpodium vervaardigen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ook het publiek overdekt stond, maar later werd hier toch vanaf gestapt omdat het de ervaring van een mooie zomeravond minder zou maken. Bovendien zou het stormtechnisch meer verantwoord zijn. Het ontwerp is een co-productie tussen Robert-Jaap Jansen en de technische ontwerpers van Silk.[2] Het podium heeft een ronde theatrale overkapping. Beide lichttorens krijgen dezelfde overkapping waardoor het publiek toch een gevoel van intimiteit heeft. Er ligt een lange catwalk zodat artiesten 'middenin' het publiek kunnen optreden. Er wordt gebruik gemaakt van een crèmekleur, rood en blauw en bijzonder veel krullerige ornamenten en patronen. Tegen de achterwand van het podium staat een silhouet van de uitgestrekte Efteling-skyline met daarachter een enorme maan. In de maan zien we (door middel van een projectie) verschillende silhouetten van Sprookjesbosfiguren.

Voor de afwerking van de vloer wordt in het eerste jaar gekozen voor dik plaatmateriaal; een jaar later wordt een enorme houten rastervloer gelegd om kapot gras en modderplassen te voorkomen. Achter de twee lichttorens staan twee tenten voor drankverkoop. Naast de rechter toren staat een verhoging, waar rolstoelgebruikers (onder toezicht van beveiliging) kunnen plaatsnemen om toch zicht op het hoofdpodium te hebben. Aanvankelijk worden de dranktenten gepositioneerd met de voorzijde van het hoofdpodium af, vermoedelijk om de rijen niet met het publiek te laten vermengen. Een jaar later worden de tenten omgedraaid.[3]

Zeven/Negen Pleinen Festijn

Zeven Pleinen Festijn

In 2012 worden de Zomeravonden omgedoopt naar het Zeven Pleinen Festijn en wordt het concept flink omgegooid. Er is niet langer sprake van één plek waar alles gebeurt, maar er zijn zeven podia verspreid door het park met elk een heel ander aanbod van entertainment. Hiermee wil de Efteling meer een festivalsfeer creëren waarbij bezoekers van entertainment naar entertainment kunnen wandelen. De B-artiesten blijven op wat min of meer het hoofdpodium is op de Brink, maar op de andere podia zijn onder andere acrobatische acts en dansoptredens te zien. Op het Fata Morganaplein is er een koopjesmarkt. In 2014 wordt het concept groter onder de naam Negen Pleinen Festijn.

Sinds 2017 is het park nog maar tot 23.00 uur geopend, maar wel zowel op de vrijdag- als zaterdagavonden in juli en augustus. Vanaf 2020 besloot de Efteling de zomeropenstellingen niet meer te concentreren op één of twee avonden in de week maar veel meer dagen in de zomer langer open te zijn.

Zie ook

  1. Tentoonstelling 'Van Poppenkast tot Theater', Efteling Museum, 2007
  2. "Vernieuwing in de nostalgie" AV&Entertainment magazine, jaargang 4, editie 05-09-2008
  3. "Eerste Zomeravond met Sprookjespopconcert en nieuwe ijsjes!" Eftelist, Jaap Meeldijk, 14 juli 2008