Poster voor editie 1986
Een advertentie voor de Brabantse Avonden in 1983

De Brabantse Avonden was een evenement dat werd gehouden in 1983, 1984 en 1986, vergelijkbaar met de latere Zomeravonden, waarbij het park tot rond middernacht geopend is en er veel te beleven is.

Editie 1983

De avondopenstellingen onder de naam Zomeravondfestijn in 1981 en 1982 waren een groot succes dus een vervolg in 1983 lag voor de hand. Dit seizoen waren er twee avondopenstellingen van twee avonden elk. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli werd het Euro Country Music Television Festival georganiseerd, waarbij het park van 19.00 - 24.00 uur geopend was tegen een entree van ƒ 12,50. De nieuwe Halve Maen was echter niet toegankelijk, maar de nog nieuwere Piraña gelukkig wel. De avonden trokken gezamenlijk 38 duizend bezoekers.[1]

Reden voor het organiseren van het evenement is volgens marketingmanager Cees Kikstra:[1]

Vooral om het publiek uit de regio een plezier te doen. Wij verdienen er namelijk erg weinig aan. Maar het heeft voor ons ook een speciale charme om het park eens van een andere kant te laten zien. Het gaat om de sfeer.

Optredens

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus vonden vervolgens de Brabantse Avonden plaats, met dezelfde openingstijden en toegangsprijs. De avonden stonden in het teken van (niet per se Brabantse) artiesten. Er waren optredens van Vader Abraham, Albert West, Bonnie St. Clair en Donna Lynton op het podium in de Siervijver, aangekondigd door Herman Emmink. Het Goede Doel gaf beide avonden een 80 minuten durend concert bij de Python met De Munck en Toppop in het voorprogramma. Bij het Witte Paard was een podium ingericht voor rustiger muziek, waar Dommelvolk, het Krisiskoor en Gerard van Maasakkers te horen waren. Verspreid door het park waren er rondtrekkende orkesten.

Verlichting

Technici van Flashlight zijn tien avonden bezig geweest om alles uit te lichten met 1000 spots en 5 km kabel. Het Sprookjesbos was verlicht en en de Piraña is spookachtig uitgelicht. Bij de Python werden aan het begin van de rit de spots op de passagiers gezet, zodat je bijna half verblind met grote snelheid in de diepte wordt gestort. Vanuit de Gondoletta was op het Siervijver-eiland een grimmig Heksenspel te zien. De avonden werden afgesloten met vuurwerk.[2]

Editie 1984

Avertentie voor de Brabantse Avonden in 1984

In het seizoen 1984 was de Efteling wederom van 19.00 tot middernacht geopend. Er vinden nu vier Brabantse Avonden plaats: op 11 en 12 augustus en op 7 en 8 september. De toegangsprijs voor de avond was ƒ 14,-.

Optredens

Op 11 augustus kon genoten worden van Ben Cramer, Dennie Christian en de Guys 'n Dolls; de avond erna gaven Albert West, Maywood en Benny Nijman acte de présence. In september werden de avonden gepresenteerd door respectievelijk Barry Hughes en Hans van der Togt en konden André Hazes, Anita Meyer, Toontje Lager, Babe, de Dolly Dots en Saskia en Serge beluisterd worden. Naast Barry Hughes waren er ook veel barbecues opgesteld en alle avonden eindigden met vuurwerk.[3][4]

Geen editie 1985

De Brabantse Avonden zijn een succes, maar dat maakt dat het park en de wegen ernaartoe de grote toeloop niet goed aankomen. Daarom probeert de Efteling in 1985 iets anders: geen lange avonden tot middernacht, maar 13 juli tot en met 23 augustus dagelijks geopend tot 21.00 uur, met elke avond één artiest. Een voorzet tot de latere Zeven Mijls Zomer.[5]

Deze wijziging is geen succes: buurtbewoners maken bezwaar tot aan de Raad van State. Alhoewel dat wordt afgewezen wordt voor volgend jaar een compromis uitgewerkt.

Editie 1986

De strijd van vorig jaar wordt opgelost met een compromis: de Efteling is deze zomer gedurende 56 dagen één uur langer open tot 19.00 (restaurants tot 20.00), en organiseert daarnaast zes avondopenstellingen tot middernacht, die weer de noemer Brabantse Avonden krijgen.

De Brabantse Avonden vinden plaats op 25, 26 juli en 1, 2, 8, 9 augustus van 20.00 tot 24.00 uur en entree kost ƒ 12,50. Parkeren en bezoek aan Interkosmos zijn echter gratis. Er werd door de Efteling per avond ƒ 400.000,- geïnvesteerd.[6]

Optredens

In de Vonderplas is een podium waar balletvoorstellingen gegeven worden: balletgroep "Het Danshuis" heeft speciaal voor de Avonden een dans ingestudeerd. Ze worden ondersteund door muziek van de "Brabantse Symphoniker" en zang van Anneke en Hans Hageman.

Bij Fata Morgana is Marokkaans orkest Lamchail aanwezig, bij het Carrouselpaleis een café-chantant van cabaretgroep Bies uit Tilburg en in het Interkosmos-café treedt de Rus Alexy Sokolov op. Een drumfanfare loopt door het park. Op het 'Theehuisplein' en in de 'Efteling Evenementenhal' worden wisselende optredens geprogrammeerd. Bij de Piraña wordt een Incaspel opgevoerd en bij het Spookslot een spel rond Blauwbaard.

Ook deze avonden worden weer afgesloten met vuurwerk, dat bij de Siervijver en Vonderplas ontstoken wordt.[7]

Laatste keer

1986 was het laatste jaar van de Brabantse Avonden. Het blijft een paar jaar stil. Pas in 1990 zet het park de avondopeningen weer op de agenda, onder de naam Efteling Zomeravonden.

  1. 1,0 1,1 Weekblad De Tilburgse Koerier, 6 september 1984, p. 9
  2. De Toren: Brabantse Zomeravondfeesten in de Efteling in Kaatsheuvel (4 augustus 1983)
  3. De Telegraaf: Brabantse Avonden in de Efteling (10 augustus 1984)
  4. Het Vrije Volk: Hazes op Efteling (8 september 1984)
  5. Henk vanden Diepstraten: Kroniek van een Sprookje, p. 137 (2002)
  6. De Telegraaf: De Efteling door geluidsoverlast niet later open (12 juli 1986)
  7. De Toren: Zes sfeervolle Brabantse Avonden in de Efteling (17 juli 1986)