Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over het horecapuntje in Marerijk. Voor de Hoorn des Overvloeds in Symbolica, zie Koningszaal.

In den Hoorn des Overvloeds
In den Hoorn des Overvloeds
Locatie Anton Pieckplein
Type balieverkoop
Assortiment koffie, ijs
Delicatesse Sneeuwwitje
Ontwerp Anton Pieck
Geopend 1955
Kassa's 1
Terras ja
Horeca

In den Hoorn des Overvloeds is een horecapunt in het Marerijk, aan het Anton Pieckplein tegenover Het Witte Paard. Het gebouwtje werd ontworpen door Anton Pieck en in 1955 op het plein geplaatst. Het horecapuntje heeft een assortiment aan warme en koude dranken, (soft-)ijs en verschillende kleine versnaperingen als gevulde koeken.

Het gebouw wordt aan linkerzijde geflankeerd door Speeltuin Gijs, en ervoor staat het beeld van de Ganzenhoedster. Het gebouwtje zelf is in basis een vierkante vorm met daaraan ter rechterzijde een kwartcirkel geplakt, die afrondt naar achteren, waardoor de voorgevel rond doorloopt in de rechterzijgevel. In de gehele voor- en rechtergevel is een doorlopend raam geplaatst. Boven dit raam loopt een evenzo afgeronde luifel met daarop de naam van de uitspanning; een natuurstenen balie onder het raam volgt deze zelfde vorm. Onder de balie liggen sinds 2017 wat decoratieve rommeltjes zoals kisten, manden en zakken. Bovenop het vierkante deel van het gebouw geeft een puntdakje met dakpannen het geheel wat diepte. De voor- en achterzijde van het puntdakje zijn gedecoreerd met hoorns des overvloeds.

Aan de achterkant is de personeelsingang onder een gevelpaneel met Pieckse krullen. Hier bevindt zich ook de uitblaasopening van Speeltuin Gijs. Op de zijgevel aan de kant van Gijs hangt (sinds 2016) een wat lomp uitgevallen bord dat het assortiment van koffie, thee en chocolade aanprijst met een afbeelding van een Hoorn des Overvloeds.

De Hoorn des Overvloeds of Cornucopia is een legendarisch object uit de Griekse mythologie. Volgens de mythe is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zeus haar aan de hemel als een sterrenbeeld, en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde. De overvloed zoals de hoorn die schenkt wordt in uitbeeldingen voornamelijk gerepresenteerd door groente en fruit.

Midden jaren vijftig zijn de jaren waarin de Speeltuin in rap tempo tot ontwikkeling komt. In 1955 wordt het zogenaamde Speeltuinplein geopend met het horecapunt 'In den Hoorn des Overvloeds', waar door de jaren heen ook verschillende souvenirs zijn verkocht. Tegenwoordig is het één van de kleinere horecapunten van het park en alleen open op drukke dagen.

Uithangbord

Ontwerp voor het uithangbord door Anton Pieck
Wilt ge voor uw wijf iets soecken, dan vindt men hier: Brabantsche Koeken.

Zestig jaar lang hing aan In den Hoorn... één van de meest iconische uithangborden van het park. Onder een afbeelding van een gezetelde, frontaal afgebeelde struise dame met een enorme 'koek' in haar handen prees dit bord aan: Wilt ge voor uw wijf iets soecken, dan vindt men hier: Brabantsche Koeken.; in tegenstelling tot deze zeer specifieke assortimentsverwijzing waren er geen daadwerkelijk Brabantsche koeken te koop.

Bij een opknapbeurt in 2016 werd de boeiboordtekst wat meer naar links geschilderd; vanaf december van dat jaar werd in het kader van het assortiment tijdens de Winter Efteling het 'Wilt ge voor uw wijf...-bord vervangen door een bordje met een ober met taart en chocolademelk, ontworpen door Jeroen Verheij. Het opschrift daarvan luidt: Chocolade in vele soorten! Alhier verkrygbaar. In tegenstelling tot het oude bord klopt dit wél: In den Hoorn... schenkt tijdens deze winter vier chocolademelkvarianten, waaronder Sneeuwwitje, dat overigens al sinds 2000 van tijd tot tijd verkrijgbaar is bij het horecapunt, en hier ook voor het eerst werd verkocht.

Sindsdien is het chocolade-bord blijven hangen, waardoor het assortimenttechnisch incorrecte maar historisch relevante uithangbord helaas niet meer te zien is.

Jantje-Kontantje

In het interieur stond decennialang het ook in 1955 door Anton Pieck ontworpen beeldje 'Jantje-Kontantje', met een spreuk over kopen op de pof. Dit verhuisde later naar Den Suykerbuyk elders op het Anton Pieckplein, waar het nu nog in het interieur te vinden is.