Jeroen Verheij | |
---|---|
Jeroen Verheij in 2019 | |
Geboren | Leiden, 12 januari 1973 |
In dienst | 1997 |
Beroep | live-entertainer en ontwerper |
Nationaliteit | Nederlands |
Bekend als | diverse rollen als entertainer, waaronder O.J. Punctuel, en ontwerper van horeca, merchandise, delen van Symbolica en Fabula |
Personen |
Jeroen Verheij (Leiden, 12 januari 1973) werkt sinds 1997 bij de Efteling, tegenwoordig als ontwerper bij de afdeling Design & Development en als allround entertainer. Verheij raakte op jonge leeftijd al zeer betrokken bij de Efteling: in 1984 richt hij samen met een vriend de Efteling Fanclub op. De club werd opgeheven in 1994. Drie jaar later kwam Verheij in dienst bij de Efteling als entertainer. In 1991 had hij al een seizoen als horecavakantiekracht bij Toko Pagode gewerkt, onder andere bij het mobiele hotdogkraampje dat daarbij hoorde.
Efteling Fanclub
Jeroen was als kind al ontzettend gek op de Efteling en kwam er in de jaren tachtig 'minstens vier keer per jaar'. Hij verzamelde alles waar Efteling op stond, knipte krantenartikelen over de Efteling uit en samen met zijn klasgenoot Sebastiaan Smits bedacht hij het idee voor een Efteling Fanclub. In het najaar van 1984 schreven ze de Efteling een brief of er al iets dergelijks als een club bestond. Als dat niet het geval was, zouden ze graag zelf zo'n club beginnen want 'er moesten toch meer mensen in de Efteling geïnteresseerd zijn'.[1]
De Efteling ging akkoord met het oprichten van de club en ze werden door de Efteling hier en daar ondersteund. Verheij was binnen de club vooral bezig met het organiseren en bijhouden van allerlei eigen Eftelingprojecten, waaronder het EFC, het Eftelingfanclubblad. Het blad werd in de eerste jaargangen versierd met allerlei tekeningen van Jeroen. Later verzorgde Verheij op eigen initiatief enkele mime-optredens in de Efteling, waarna aan de kijkende bezoekers verdere informatie werd gegeven over de activiteiten van de fanclub. Begin jaren negentig presenteerde Verheij de Eftelingfanclubquiz, een quiz waarvoor liefhebbers zich konden opgeven en uiteindelijk werden uitgenodigd om het live tegen elkaar op te nemen tijdens vragenrondes.
Wegens tijdgebrek en een afnemende interesse van de oprichters is de Eftelingfanclub in 1994 gestopt.
Entertainer
Wat Verheij ook aantrok tijdens zijn bezoeken aan de Efteling in z'n jeugd waren de mimespelers die er rondliepen. Van jongs af aan deed hij al aan theater en gaf poppenkastvoorstellingen bij hem thuis. In 1992 richtte hij samen met een vriend Greg & Baud op, een overkoepelende organisatie voor een groot aantal activiteiten in Zoetermeer en omstreken. Later werkte hij bij de Délifrance, eerst als horecamedewerker, maar later ook als mimespeler. Jeroen speelde een Franse gendarme met een Franse politiepet, een politiefluitje, een pak en een stokbrood onder z'n arm.[2]
Al in 1992 was hij ook bij de Efteling als entertainer te zien, als Hieronymus, de 'griezelige gastheer' bij het Spookslot. In 1997 trad Verheij in dienst bij de Efteling, waar hij veel verschillende entertainment-rollen zowel zelf ontwikkelde als ook speelde. Hij was bijvoorbeeld te zien als Koning Egbert, Heks Astralia, Boze Wolf, weeshuiskind en Kabouter Korrel. Grote bekendheid onder Eftelingliefhebbers verwierf hij echter pas in 2003, toen hij zijn eerste rol als Hieronymus hernam ter ere van het vijfentwintigjarige bestaan van het Spookslot. Dit personage was sindsdien ook in aangepaste vorm (IJzige IJsbrand) terug te vinden bij het Spookslot in de Winter Efteling. Daarna speelde Verheij nog o.a. Nadir de Kwakzalver, de Statige Stuurman en Cornelis Cruyer in de act Koffers vol herinnering. Verheij kroop ook in de huid van lakei O.J. Punctuel die hij als acteur vertolkte in de making-of van Symbolica, op het Negen Pleinen Festijn, en waarvan hij de stem insprak voor die attractie.
Hij is ook te horen als stationsomroeper op de stations Marerijk en De Oost van de Efteling Stoomtrein Maatschappij, en als de stem van Oompje Gijs.
Ontwerper
Toen Jeroen 17 was verhuisde hij naar Tilburg en ging naar de kunstacademie. In de zomer werkte hij in horeca in de Efteling, waar hij later werd aangenomen als entertainer. De kunstacademie maakte hij niet af, maar zijn talent voor tekenen kwam van pas. Hij ontwierp interieurs voor een vestiging van Délifrance[2] en besloot daarna voor Jora Vision te gaan werken, maar vertrok daar in 2008 om bij de Efteling aan de slag te gaan als ontwerper en illustrator op de afdeling Merchandise Licensing & Publishing. In deze functie was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van verschillende souvenirlijnen, brochures, restyling van souvenirwinkels en diverse andere grote en kleine projecten. Toen een collega in 2010 naar de ontwerpafdeling voor attracties, Design & Development ging, werd Jeroen gevraagd daar ook te komen werken.
Zijn eerste ontwerpen daar waren voor prullenbakken en horecainterieurs. Daarna heeft Jeroen meegewerkt aan diverse projecten, zoals Symbolica en diverse horecapunten en winkels. Hij was verantwoordelijk voor herthematiseering van Fabula, gevolgd door zijn eerste nieuwe horecagebouw, Bäckerei Krümel. Helemaal verantwoordelijk voor een complete nieuwe attractie werd hij voor het in 2024 te openen Danse Macabre.
Portfolio ontwerpen
- De Sprookjesboerderij (2008, maar niet uitgevoerd)
- Vernieuwde Marskramer (2009)
- Onderdelen van Efteling Bosrijk waaronder Klaas Vaak (2009)
- Merchandise, zoals de Speelkaarten Set (2010)
- Polles Keuken (2012)
- Jokies Wereld (2012)
- Horeca-karren, waaronder De Eigenheymer (2012)
- De nieuwe parkplattegrond (2013 en updates daarna)
- Illustraties Pinkeltje in de Efteling (2014)
- Illustraties Efteling Gouden Boekje 'De Wolf en de Zeven Geitjes' (2014)
- Vernieuwing Game Gallery (2015) met snoepwinkeltje De Verleiding
- 't Gebraad (2015)
- Nieuwe locatie Kapitein Gijs in Ruigrijk (2016)
- Verbouwing De Gulden Gaarde (2016)
- Behuizing Zoötroop in Station de Oost (2016)
- Diverse onderdelen van Symbolica (2017)
- De Likkebaerd (2018)
- De Vrolijke Noot (2018)
- Confetti! (2019)
- Fabula (2019)
- Aliciana's Kruidenkas in Polles Keuken (2019)
- Spiegeltje, spiegeltje... (2019)
- De Smaeckmaker (2019)
- Vernieuwde hotelsuites (2019)
- Potkachels Winter Efteling (2019)
- Personages Max & Moritz (2020)
- Illustraties Het Efteling Familiekookboek (2020)
- Frau Boltes Küche (2020)
- Bäckerei Krümel (2021)
- Joris op de Draak (2021)
- Verwijsborden naar Anton Pieckplein op de Dubbele Laan (2021)
- Pins voor het Smidje op het Anton Pieckplein (diverse jaren)
- In den Swarte Kat (2023)
- Cascada (2024)
- Danse Macabre (2024)
- ↑ Eigen uitgave Eftelingfanclub: 'Eftelingfanclubcatalogus 10-jarig jubileum' (1992)
- ↑ 2,0 2,1 Interview 'In de buurt Zoetermeer': Jeroen’s dromen kwamen uit: Van mimespeler voor Délifrance en de Efteling tot Sinterklaas, 20 november 2019