Het Holle Bolle Gijs Kookboek is een kookboekje dat de Efteling in 1995 in eigen beheer uitbracht.
Het in ringband gebonden boekje beslaat 24 pagina's, heeft een harde kaft met houtstructuur en op de cover staat een grafische afbeelding van Holle Bolle Gijs, met een gat in het karton op de plek van zijn opengesperde mond. In de ringband is een kleine houten pollepel gestoken.
De inleidende tekst bevat het bekende "Heb je wel gehoord van die hollebollewagen..."-rijm en de tekst:
Dit kookboekje bevat authentieke gerechten uit grootmoeders keuken. Kunt u hiermee de honger van Holle Bolle Gijs stillen? Veel kookplezier!
De veertien recepten in het boekje zijn veelal streekgerechten uit Brabant, Limburg, Gelderland en Friesland. Enkele recepten zijn voorzien van een serveersuggestie: "Iedereen maakt nu een kuiltje in de pap waarin wat keukenstroop, een klontje boter of reuzel wordt gedaan" (Reurom).
De gerechten zijn onderverdeeld in vijf categorieën:
Soepen
- Fietsebonensoep
- Humkessoep
- Prol (preisoep)
Pap
- Poempaaipap
- Flip over de onderdeur
- Reurom
Stamppotten
- Blote kindertjes in het gras
- Sipelpomp
- Stimpstamp met karnemelksaus
Hoofdgerechten
- Beantsjes met spek
- Fleis met rezinen
Na Gerechten (sic)
- Jan in 't hemd
- Nonnevotte
- Schoenlapperspudding
Het boekje is op speelse wijze vormgegeven door Robert-Jaap Jansen, met op enkele plaatsen happen uit het papier en ingeplakte taartpapiertjes.
De fotografie in het boekje (pollepels en enkele Boerenbont-borden) was in handen van Jack Klok.
Holle Bolle Gijs |
---|