De Gouden Bijl
De Gouden Bijl
sprookjes van Piet van Beest
Auteur Piet van Beest
Illustraties Ton van de Ven
Taal Nederlands
Genre sprookjes
Uitgever Omniboek
Uitgavedatum 1976
Pagina's 91
Grootte 27 cm
Uitvoering gebonden
ISBN 90-6207-151-1
Prijs ƒ 12,90
Boeken

De Gouden Bijl, en andere sprookjes is een boek door Piet van Beest, geïllustreerd door Ton van de Ven. Het verscheen in 1976 bij uitgeverij Omniboek als eerste van vier dat jaar door Van de Ven geïllustreerde boeken.

Inhoud

Het boek van 91 pagina's bevat zeven door Van Beest geschreven sprookjes:

  • De Gouden Bijl
  • De dolk met het gouden heft
  • De twintig dwergen
  • De ridder van de naald
  • De drie beren
  • Het witte ezeltje
  • De kok van de koning

Opvallend is dat de laatste zin van elk sprookje eindigt met de titel daarvan.

De sprookjes zijn in zwartwit geïllustreerd door Ton van de Ven.

Piet van Beest

Van Beest met De Gouden Bijl

Piet van Beest (Rotterdam, 3 september 1891 - Velp, 20 september 1978) was sprookjesauteur. Hij begon pas na zijn pensioen sprookjes te schrijven omdat hij veel plezier ontleende aan het vertellen van verhalen aan zijn kleinkinderen. Toen deze kleinkinderen naar Indonesië verhuisden begon hij ze op schrift te zetten. Dit resulteerde uiteindelijk in acht boekjes die in de jaren zestig verschenen, en twee bundels: De Gouden Bijl (1976) en De Witte Raaf (1977).

Ton van de Ven als illustrator

Bijzonder is ook de illustrator, Efteling-ontwerper Ton van de Ven. Hij illustreerde in 1976 voor het eerst en voor het laatst vier boeken voor uitgeverij Omniboek. Dit contact kwam tot stand via Max Pieck, de zoon van Anton Pieck, die bij deze uitgeverij werkzaam was. Van de Ven probeerde hierbij zijn eigen stijl te combineren met die van Pieck, die in zijn leven vele boeken geïllustreerd heeft. De tekeningen lijken inderdaad sterk geïnspireerd op de manier waarop Pieck dat deed.

Dwergenkoning

De eerste grote tekening in het boek is van de dwergenkoning uit het titelsprookje. Deze figuur toont heel veel gelijkenis met de Trollenkoning, waarvoor Van de Ven twee jaar later de eerste schets op papier zette.

Na De Gouden Bijl illustreerde Van de Ven dat jaar nog drie boeken bij Omniboek die in 1976 en 1977 verschenen. De Witte Raaf is een gelijkend boek van Piet van Beest met nog meer sprookjes. Noorse Volkssprookjes is ook een bundel verhalen uit de verzamelingen Asbjørnsen en Moe. De illustraties in deze drie boeken werden in recensies uit die tijd steeds geroemd met termen als 'zeer fraai', 'fijnzinnig' en 'vakmanschap'. Tot slot is verschenen Het elfje dat maar één vleugeltje had, een prentenboekje van Conny Sluysmans. Voor deze laatste maakte Van de Ven veel kleuriger, haast suikerzoete tekeningen die verder af staan van de hand van Pieck. De combinatie van het feit dat Van de Ven niet per se tevreden was met het resultaat en de beperkte vergoeding maakte dat hij het illustratiewerk bij deze vier boeken heeft gelaten.