Het spandoek op het Loerhuys, links een verongelukte skiër in een plantenbak.

De Laafse Winterspelen was de aankleding die het Lavenlaar kreeg tijdens de Winter Efteling. De eerste keer dat de winterspelen werden 'georganiseerd' was tijdens de tweede winteropenstelling in december 2000 en januari 2001. Hoewel de menselijke variant, de Olympische Winterspelen, eens in de vier jaar wordt georganiseerd, was het Lavenlaar jaarlijks het toneel voor de Spelen. Het was één van de weinige speciale winterdecoraties die nog stamt uit de proefedities van de Winter Efteling en sindsdien ongewijzigd bleef. Sinds de Winter Efteling van 2012-2013 lijkt het evenement niet meer plaats te vinden.

Verhaal

De krantenartikelen in het wintermagazine van 2000/2001. Deze stonden ook op borden langs de paden van het Lavenlaar.

We troffen de enclave van het Volk van Laaf een dag nadat het sportevenement was beëindigd. Dat was niet alleen te zien aan de nog niet opgeruimde attributen, terwijl er geen sportactiviteiten te zien waren in het dorpje, maar viel vooral te lezen in krantenberichten die her en der in het Lavenlaar stonden en tevens afgedrukt waren in het speciale Winter Efteling-magazine dat in december 2000 werd uitgegeven. Daar valt in het bericht "Laafse Winterspelen gisteren afgesloten" te lezen dat de Spelen gisteren officieel zijn afgesloten. Op de vraag waarom er Laafse Winterspelen werden gehouden antwoordt Oermoeder Lot:

...het idee voor de Laafse Winterspelen ontstond in de zomer van 1999. Wij hoorden dat de Efteling een Winter Efteling zou gaan houden. Aanvankelijk bibberden wij alle Laven bijelkaar, maar toen wij de plannen goed bekeken hadden liepen wij er warm voor. Dan gaan wij de Laafse Winterspelen organiseren, riepen wij in koor. Want die kunnen wij ook nog eens mooi opdragen aan Oervader Laaf die het loodje legde op de Noordpool.

Zoals wordt aangehaald komen de Laven oorspronkelijk van de Noordpool, maar uit een tijd dat het daar nog warm was. De kou was juist de reden waarom ze na een lange zwerftocht door het binnenste van de aarde uiteindelijk uitkwamen in de Efteling. Waarom de Laven subiet de kou omarmen en er een evenement voor organiseren is dus een vreemd gegeven waar geen duidelijke verklaring voor is.

De krantenartikelen berichten verder over een Skilaafspringer die in een dak beland is (in het Lavenlaar is enkel een Skilaafspringer in een plantenbak te zien), dat er sporten werden beoefend als "Lekkerlangschaatsen", "Lekkerlanglaufen" en "IJs-laven" en een huldiging in het Lurkhuys, die helaas niet in het park te zien was.

Aankleding

"We are the champions, we are the chaaaampiooons!"

De Winterspelen waren op een aantal manieren op te merken in de enclave van de Laven. De orgellaaf speelde aangepaste muziek, zoals "Hup Holland Hup" en "We are the champions". Links van het orgel was een podium met een grote beker waar een Laaf met zijn hoofd en hand uitstak. In een bloempot bij het Loerhuys bungelden twee benen met ski's om; een verongelukte Laaf die nog niet uit zijn benarde positie gered was. In Lal's Brouwhuys was te zien dat ook de Laaf die het mechanisme van de brouwerij draaiend houdt een ongelukje heeft gehad bij het skiën: hij had een loopkruk, verschillende lichaamsdelen in het verband en lag naast zijn gebroken skilat.

Er hing een groot spandoek met de tekst "Laafse Winterspelen" op het dak van het Loerhuys en twee andere met de tekst "Hup Lot!" en "Finish" waren in de buurt te vinden. Vlakbij het Loof en Eerhuys waren grote borden geplaatst waar uitvergrote krantenberichten op te vinden waren. De artikelen geven het achtergrondverhaal van de Spelen en geven een verklaring voor de twee extra Laven die we tijdens het evenement in het dorpje vinden. Als verslaggevers van de artikelen staan de volledige namen van de persvoorlichters van de afdeling communicatie te lezen.

Niet Winterspelen-gerelateerd

Ook in de winter, maar heeft niets met de Spelen te maken.

Het Lavenlaar kent tijdens de Winter Efteling ook enkele decoraties die algemeen kerst- of wintergerelateerd zijn, en weinig met het sportevenement van doen hebben. Onder andere chocoladeletters en speculaaspoppen in het Lariekoekhuys, hulstakjes en kransen in en op de huizen en winterse kledij voor verschillende Laven. Het Lavenlaar wordt nog altijd iedere winter met deze algemene decoraties aangekleed.