Wieteke van Dort
Wietekelot.jpg
Volledige naam Louisa Johanna Theodora van Dort
Alias Wieteke
Geboren Soerabaja, 16 mei 1943
Overleden Den Haag, 15 juli 2024
Jaren actief 1964 - 2024
Beroep actrice, cabaretière en zangeres
Nationaliteit Nederlands
Bekend als de stem van diverse sprookjes in het Sprookjesbos
Personen

Louisa Johanna Theodora (Wieteke) van Dort (Soerabaja, 16 mei 1943 - Den Haag, 15 juli 2024) was een Nederlandse actrice, cabaretière en zangeres, die onder meer bekend is geworden door vele kinderprogramma's en het Nederlands-Indische personage Tante Lien in de Late Lien Show.

Bekende stem

Van Dort bij het opnemen van 'De Zes Zwanen' in 2019

In de Efteling is ze te horen bij zes sprookjes. Als vertelster bij Roodkapje, De Rode Schoentjes, Raponsje, de put van Vrouw Holle en bij De Zes Zwanen. Ook sprak ze de heks van Hans en Grietje in. Buiten het sprookjesbos hoor je haar in het Loerhuys van het Volk van Laaf.

Ook sprak ze de Automatische Informateur in, die van 1961 tot 1974 in het park opgesteld was. Nu staat deze sprekende plattegrond in het Efteling Museum, waar de stem van Wieteke opnieuw te horen is.

Niet gebruikte opnamen

Wieteke heeft ook opnamen gemaakt voor de Magische Klok en de Zes Dienaren, maar deze zijn nooit in het park te horen geweest omdat toch de keuze werd gemaakt voor het handhaven van de versie van Peter Reijnders. Een kort fragment van haar opname voor de Magische Klok was wel te horen tijdens de tentoonstelling '60 jaar Efteling' in het Efteling Museum in 2012. Tijdens de jubileumtentoonstelling over de Indische Waterlelies, '50 jaar... Maanlichte Nachten' in 2016, werden fragmenten afgespeeld van de introductie tot het sprookje, ingesproken door Wieteke. Het is onduidelijk of deze versie ooit in de attractie te horen is geweest.

Nauwe band

Wieteke en Ton bij de gebroeders Luim

Van Dort heeft altijd een nauwe band gehad met de Efteling en Ton van de Ven. Voor haar eerste klus voor de Efteling kreeg ze een abonnement op het park voor het leven:[1]

Toen ik voor de eerste keer verhalen in sprak, kon de Efteling de hoge bedragen die daar normaal voor worden gevraagd niet zo goed betalen. Ik heb toen gezegd dat ik een grote fan van de Efteling ben, dus ik het wel voor niets wilde doen. Ik heb toen wel een levenslang abonnement gekregen.

Wieteke was naast een groot Efteling-fan ook een groot liefhebber van de Laven. Naar haar idee werd er in 1998 een luister-cd uitgebracht Verhalen en liedjes over Het Volk van Laaf, waarop ze zelf de verhalen voorleest.

Wieteke met Rob de Nijs voor opnames van Oebele in 1971

Begin jaren zeventig was Wieteke te zien in commercials voor het park, gezeten in een paddenstoel tussen de kabouters. In december 1971 nam ze bij de Stoomcarrousel een aflevering van het populaire kinderprogramma Oebele op.

Buiten het park maar binnen de context van het Efteling-fandom sprak Van Dort in 2012 de door de fansite De Vijf Zintuigen geproduceerde documentaire over Ton van de Ven in.

In 2023 leende ze haar stem voor een speciaal verhaal bij Raponsje over de carrière van Annette Vishers, ter gelegenheid van diens pensionering. Vishers had als eerste ontwerpcoördinatie in haar loopbaan de realisatie van dit sprookje onder haar hoede.

  1. Personeelsblaadje Mini Efteling, interview Wieteke van Dort, jaren negentig