50 jaar... Maanlichte Nachten was een tentoonstelling in het Efteling Museum ter gelegenheid van het gouden jubileum van de Indische Waterlelies. De tentoonstelling, die bestond uit attributen, videobeelden, geluidsfragmenten, informatieve teksten en foto’s die op beeldschermen werden afgespeeld als een diavoorstelling, werd geopend op 3 mei 2016 om 10.00 's morgens, op de kop af 50 jaar na de opening van het onderwerp. Bij de opening stonden er gebakjes klaar voor de eerste 50 bezoekers aan de tentoonstelling. De expositie was tot en met 2 juni 2019 te zien.
De tentoonstelling van 2017, 65 jaar Efteling, werd geopend in de ruimte ernaast en verving de vaste collectie van het museumpje. De Waterlelies-tentoonstelling bleef daardoor ook in dat seizoen te zien.
Omschrijving
De wanden van de tentoonstellingsruimte werden voor de gelegenheid overgeschilderd van rood naar blauw. Centraal in de ruimte stonden drie pilaren waar attributen te zien waren. Dit waren:
- een oude typemachine waar de brief waarin het Cabinet van de Groothofmaarschalk van België toestemming geeft aan de Efteling om een sprookje van Fabiola uit te gaan beelden;
- twee maracas van één van de kikkers op een fluwelen kussen;
- een proefversie van een waternimf die Peter Reijnders naar Koningin Fabiola wilde sturen ter goedkeuring (een replica, nieuw gemaakt voor de tentoonstelling op basis van oude foto's).
Op de muur tegenover de ingang was de titel van de tentoonstelling te lezen en was een wit vlak gemaakt waar de projector aan het plafond een serie videobeelden op liet schijnen. De videofragmenten bestonden onder andere uit de opening in 1966, onderhoud in de jaren zestig, het bezoek van Koningin Fabiola, de Sprookjesshow in 1996-1997 (waar het sprookje van de Indische Waterlelies onderdeel van was) en Kate Bush, die er een muziekspecial opnam.
Aan de linkermuur hing een levensgrote replica van Piecks illustratie van de scène zoals we die in de sprookjesboeken terugvinden. De panelen met informatie hingen aan de rechtermuur. Er waren acht informatiepanelen. Voor het eerst op een Efteling-tentoonstelling was informatie voor de buitenlandse gasten ook vertaald naar het Engels, Duits en Frans. In tegenstelling tot de platen bij voorgaande exposities waren de afbeeldingen, waaronder ontwerpen en bouwfoto's, niet afgedrukt zoals de tekst. In plaats daarvan waren die te zien in een continu herhalende diashow op de drie beeldschermen die nog aanwezig waren van de vorige tentoonstelling, 60 jaar Efteling. De panelen zonder beeldscherm hadden een illustratie onder de tekst, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.
Tussen het laatste paneel en de ingang tot het museum waren in de vitrinekast objecten te bekijken. Te zien waren onder andere souvenirs door de jaren heen, de folder uit 1966, elpees van de muziek uit de attractie en de hoorspelen en verschillende sprookjesboeken waarin het verhaal was opgenomen, waaronder de Spaanse en Nederlandse versie van De Twaalf Wonderlijke Sprookjes.
Audio
Uit de speakers komen geluidsfragmenten. Naast verschillende hoorspelen en fragmenten uit de Sprookjesshow, hoor je ook interviews, de openingsspeech en de verschillende vertelstemmen uit de attractie. Er is ook een fragment te horen van de vertelling door Wieteke van Dort, die wellicht niet in de attractie gebruikt is.