Fabiola de Mora y Aragón (Madrid, 11 juni 1928 - Laken, 5 december 2014) was koningin van België, kinderboekenschrijfster en auteur van het sprookje van de Indische Waterlelies.
Vóór haar huwelijk met koning Boudewijn I in 1960 hield ze zich naast haar baan als verpleegster bezig met kinderboekenschrijven. Een aantal sprookjes die ze in 1955 schreef zijn gebundeld in het Spaanstalige boekje Los doce Cuentos maravillosos, met illustraties van Tayina. In 1961 verscheen naast een Franse en Engelstalige editie ook een vertaling in het Nederlands door Lia Timmermans, bij uitgeverij Desclée de Brouwer.[1] De opbrengsten van dit boekje gingen naar het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn.
Fabiola voelde zich heel betrokken bij 'haar' volk. Het persoonlijke engagement van de Koningin ging voornamelijk uit naar sociaal werk en naar het welzijn van kinderen en jongeren. [2] Haar werk voor kinderen is ook een belangrijk onderdeel van het Suske en Wiske-album De Efteling-elfjes.
Ook al was ze sinds de dood van Boudewijn in 1993 niet meer de echtgenote van de regerend vorst, ze mocht nog steeds de eretitel Koningin van België dragen. Ze overleed 5 december 2014 op 86-jarige leeftijd.
De Indische Waterlelies
In 1962 ontstaan plannen om één van de sprookjes, De Indische Waterlelies uit te beelden in de Efteling, en Fabiola stemt hiermee in. Het wordt op 3 mei 1966 geopend. Alhoewel ze niet bij de opening is, bezoekt Fabiola het sprookje op 21 juni 1967. Samen met Prinses Paola en haar drie kinderen landt ze om 14.30 uur op vliegbasis Gilze-Rijen. Ze laat zich daarnaast vergezellen door haar particulier secretaris, de Hofmaarschalk van Prinses Paola en Dr. W. van Cauwenberg die dan ambassadeur van België is in Nederland.
Het gezelschap komt om 15.00 uur aan in de Efteling, waar ze worden opgewacht door stichtingsvoorzitter Van der Heijden, directeur Diender, Anton Pieck en Peter Reijnders. De speeltuin en het Sprookjesbos worden aangedaan, waarna de stoet eindigt bij de uitbeelding van het vorig jaar geopende sprookje. Acht dagen later mag de Efteling een brief ontvangen van de ambassadeur. In naam van de koningin schrijft hij hoezeer ze onder de indruk was van alles en voornamelijk De Indische Waterlelies.[3]
In 2008 werd ze gefeliciteerd met haar tachtigste verjaardag op een bordje bij de ingang van haar sprookje.
- ↑ De Twaalf Wonderlijke Sprookjes van Koningin Fabiola, uitgeverij Desclée De Brouwer, 1965
- ↑ Monarchie.be: Koningin Fabiola
- ↑ Henk vanden Diepstraten: 'De Efteling/Kroniek van een Sprookje' (2002), Tirion, pag. 74