Ronald Donkers is bouwkundig ontwerper op de afdeling Design & Development van de Efteling. Hij kwam in februari 2003, na een open sollicitatie, in dienst bij het park als bouwkundig tekenaar en maakte vrij snel de stap naar de functie van bouwkundig ontwerper. Voor zijn loopbaan bij de Efteling werkte Donkers bij het architectenbureau Van de Ven | Franken | Onstenk Architecten (nu VFO Architects) in Eindhoven.
De belangrijkste taak van Donkers is het tot een bouwbaar geheel transformeren van de ontwerpen van de ontwerpers binnen de afdeling; daarmee kan zijn rol (indirect) gezien worden als opvolgend op de positie die Jan Verhoeven had ten tijde van het creatief directeurschap van Ton van de Ven.
Donkers werkte onder andere mee aan de vernieuwing van het Anton Pieckplein en het Meisje met de Zwavelstokjes. Verder werkte hij mee aan de Vliegende Hollander, het sprookje Assepoester, Station de Oost, Raveleijn, Aquanura en Joris en de Draak, de update van de Piraña, de restyling van Het Witte Paard, Baron 1898, Symbolica, Max & Moritz en de complexe draagconstructie van De Zes Zwanen.
Sinds 2017 is een constructietekening van zijn hand voor Baron 1898 te zien in het Efteling Museum.
In 2016 werd Koen Kennes als extra bouwkundig tekenaar (nu: junior bouwkundig ontwerper) aangetrokken om Donkers te ondersteunen binnen Design & Development.
Donkers is naast zijn werk als bouwkundig ontwerper lid van Team Erfgoedbeheer dat zorgdraagt voor het behouden van historisch materiaal uit de Efteling.