Eindhoven is de grootste stad van de provincie Noord-Brabant en speelt als zodanig een (bij)rol in de geschiedenis van de Efteling.
De carrière van Efteling-grondlegger Emile Rietra begint als pas gewijd priester in 1929 te Eindhoven in de nieuwe wijk Philipsdorp, speciaal gebouwd voor werknemers van Philips.
In 1951 viert de dan zestigjarige N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken in de stad haar jubileum met een tijdelijke Sprookjestuin. Peter Reijnders, dan als "uitvinder" in dienst bij Philips, krijgt zo het idee voor een meer permanent "sprookjesbos" dat, na wat omzwervingen qua mogelijke locatie, al in 1952 opent op het terrein van Stichting Natuurpark de Efteling in Kaatsheuvel.
Zeker in de vroege jaren van het park is er heel wat bijzonder verkeer vanuit Eindhoven naar Kaatsheuvel. Reijnders woont in de stad op Willemstraat 12, en het is dan ook vanaf daar dat Sneeuwwitje in een lijkwagen naar het park wordt gereden.
Reijnders, ook lid van en plannenmaker bij de Culturele Raad van de stad, schakelt in 1957 Efteling-kompaan Anton Pieck in voor de vertaling naar schetsen van de plannen van de Raad voor de restauratie van de Eindhovense Genneper Watermolen uit 1587. Reijnders, Pieck en Raad werken een plan uit met een nieuw molenaarshuis en café-restaurant in de typerende, romantiserende Pieck-stijl. Tot uitvoering hiervan komt het echter niet; in 1963 krijgt de molen een sobere maar functionele restauratie.[1]
Eveneens in 1963 studeert Eindhovenaar Ton van de Ven af aan de aldaar gevestigde Akademie voor Industriële Vormgeving (nu Design Academy), en twee jaar later zet een advertentie in het Eindhovens Dagblad hem aan tot een sollicitatie bij de Efteling.
Als geboorteplaats van prominente Efteling-medewerkers doet Eindhoven het goed met onder andere:
- Ton van de Ven (1944)
- Maarten Hartveldt (1953)
- Fons Jurgens (1969)
- Michel den Dulk (1979)
In het park is de stad vertegenwoordigd met wapen en naam op één van de vaantjes in de Carrousel van Giezen en Vermolen.
- ↑ 'Voorlopige ontwerpschets van de ingang van het recreatiepark Genneper Molen', Archief: RHCe, Archief A-0491, gemeentearchief Eindhoven, inventarisnummer 5751