Het Eftelist-logo

Eftelist is een Efteling-fansite met ruim vijfentwintighonderd leden, opgericht in juli 2002. Op de website bevinden zich mails van leden, achtergrondartikelen, interviews en 'Oog voor detail', een lijst verbeterpunten voor de Efteling waarop leden kunnen stemmen. Het belangrijkste onderdeel is de mailinglist, waarbij geregistreerde leden vrij kunnen mailen over de Efteling of aanverwante onderwerpen. De website kenmerkt zich veelal door het aannemen van een kritische houding, felheid, openheid en complete onafhankelijkheid van de Efteling[1].

Het logo van Eftelist is een Simurgh die zijn kop door een schild steekt. Simurgh en schildje zijn beide ontworpen door Anton Pieck. Het schildje is op diverse plaatsen in het Sprookjesbos te vinden. De simurgh is te zien op het voorplein van De Indische Waterlelies.

Rubrieken

Eftelist is begonnen als losse mailinglist bij Yahoo-groups, met een aanmeldpagina die gehost werd door het Wonderlijke WC Web. Niet veel later kwam ook de eigen website, die gaandeweg is uitgebouwd met extra rubrieken.

Mailinglist

Het belangrijkste onderdeel van Eftelist is haar mailinglist, die toegankelijk is voor de meer geregistreerde leden. Leden kunnen zelf mails versturen, maar worden gemodereerd: pas na goedkeuring van de redactie verschijnt een mail op de mailinglist. Mails moeten volgens Eftelist voldoen aan enkele richtlijnen voor inhoud en leesbaarheid. Niet-leden kunnen een voorselectie van de mailinglist inzien: op de voorpagina verschijnt een greep uit actuele, interessante mails die in de meeste gevallen van redactieleden of een beperkte groep regelmatige posters komen.

Portrettengalerij

In de voormalige portrettengalerij konden leden een profiel aanmaken met een foto en een korte beschrijving van zichzelf, met daarin hun favoriete attracties. Dit onderdeel werd niet veel gebruikt en paste ook niet zo bij het journalistieke karakter dat Eftelist inmiddels kreeg. Daarom werd deze rubriek bij de restyling van de website in 2007 geschrapt.

In de Hoek

Verder staat op de voorpagina de rubriek 'In de hoek', waar periodiek nieuw beeldmateriaal inclusief omschrijvende tekst verschijnt, vaak in de vorm van een foto(-collage) met een actuele en vaak lollige insteek.

Achtergronden

Voorbeeld van een recente diepgaande Eftelist-productie: interview met Henny Knoet
Voorpagina van het Eftelist-interview met Michel den Dulk

Op de 'Achtergronden'-pagina is een overzicht van lopende en afgeronde (bouw)projecten van de Efteling te vinden, voorzien van informatie, ontwerpen en bouwfoto's.

Bart de Boer was de eerste directeur die door de redactie kon worden geïnterviewd, 2010

Verder vinden we in de lijst verschillende interviews en verslagen, onder andere over het leven van Lex Lemmens, Henny Knoet, de Europa-Park-periode van Michel den Dulk en een recensie van een aanpalende zaak als de documentaire Pretpark Nederland. Onder de noemer 'klein' staat een lijst met korte verslagen van evenementen, nieuwe hotelkamers, verbouwingen van horecapunten en enkele historische video's.

Tot slot bevat de rubriek enkele service-pagina's, waarmee leden hun eigen kroniekpagina kunnen maken, en kunnen controleren of hun abonnement geldig is.

Oog voor Detail

Een belangrijk onderdeel is Oog voor Detail, geïnspireerd op de Oog voor Detail-werkgroep die de Efteling in 2003 opzette. Het onderdeel bestaat uit een lijst met door leden aangedragen verbeterpunten voor de Efteling. Leden kunnen wekelijks drie stemmen uitbrengen, waardoor er een ranglijst is ontstaan met de belangrijkste punten (volgens de leden van Eftelist) bovenaan.

Het onderdeel startte in april 2010 met 100 verbeterpunten, uiteenlopend van een andere vertelstem voor de Indische Waterlelies tot de vraag om rozen bij het kasteel van Doornroosje.

Iedere zondagnacht verschijnt op de mailinglist een overzichtsmail waarin eventuele nieuwe punten en opgeloste punten genoemd worden. Vanaf dan kan ieder lid ook weer zijn drie stemmen verdelen onder de tegenwoordig bijna tweehonderd verbeterpunten.

De Efteling heeft laten weten dat er vanuit verschillende afdelingen naar de lijst gekeken wordt, maar toezeggingen over het oplossen van punten heeft men nog nooit officieel gedaan. Interessante punten die zijn opgelost zijn onder andere het weer laten bewegen van het hoofd van de Djinn, het verwijderen van blowup-ijshoorns uit het park, het verbeteren van enkele spelfouten op borden, het toegankelijk maken van Fata Morgana via de minaret, het opaak maken van de hoorns in het Laafs Loerhuys en het terugdraaien van vulgair taalgebruik door de Sprekende Papegaai.

Kroniekpaginagenerator

De Kroniekpaginagenerator is een webapplicatie waarmee je met enkele klikken voor jezelf een pagina kunt genereren precies zoals de biografische pagina's in de Kroniek van een Sprookje. Aanleiding hiervoor was een dergelijke pagina gemaakt voor Ruud de Clercq door De Vijf Zintuigen. Eftelist had eerder zo'n pagina gemaakt voor Lex Lemmens; toen ook de in hun ogen relatief onbetekenende directeur De Clercq zo'n pagina toegemeten kreeg, werd in reactie hierop deze generator gepubliceerd.

Oprichting

Eftelist is ontstaan uit onvrede over het beleid van Wonderchat. Aanleiding was de Wonderchat-meeting op 24 december 2001, waarbij er een ontmoeting plaatsvond tussen fans (onder leiding van Erwin Taets), directeur Olaf Vugts en perswoordvoerder Henk Groenen. Wonderchatleden konden van te voren hun vragen insturen naar Taets en zo werd een lijst met vragen persoonlijk beantwoord. De meeting kreeg een andere wending toen Olaf Vugts publiekelijk een aantal oproepen deed met betrekking op gedragingen van de groep fans:

Over de mails op Wonderchat zei Olaf Vugts:

Fan-tas-tisch! We gebruiken ze bij vergaderingen: van jongens (van de) Technische Dienst: "kijk: dat, dat en dat." En soms gebruiken we ze niet. Wanneer gebruiken we ze niet? Als het te persoonlijk wordt. Als er mensen of personen worden genoemd, of in een daglicht worden gesteld. Om de Wonderchatters en Eftelingmedewerkers goed samen te laten gaan...
...Een ding moet me van het hart: dat, als dat samen wil blijven gaan, dan zullen ook de Wonderchatters niet te veel en niet te vaak Eftelingmedewerkers dingen moeten vragen. Ik zeg niet 'lastig vallen', maar vragen. Want de Efteling medewerkers zijn hier om een dagje Efteling te laten beleven, goed te laten beleven en het verzoek aan mij is aan eenieder om dát niet te verstoren. Want dat verstoort ook de relatie die wij hebben, de goede relatie wij hebben met jullie en dat zou zonde zijn, voor nu en in de toekomst en daar vraag ik jullie aandacht voor.[2].

In de dagen die daarop volgde verschenen verschillende mails op Wonderchat die het bovenstaande zeer wantrouwde. Misha Davids schreef een kritische analyse van de meeting onder de titel 'Spiegeltjes en Kraaltjes', met als conclusie:

Maar uit de verslagen van de bijeenkomst krijg ik toch vooral de indruk dat met behulp van wat spiegeltjes en kraaltjes geprobeerd wordt Wonderchatters het zwijgen op te leggen.[3]

In de maanden daarna was het woelig op de mailinglist en er zou sprake zijn van een wisseling van beheer van Wonderchat. Direct hadden enkele bevlogen Eftelingliefhebbers zich gemeld om mee te helpen, al dan niet met het modereren van berichten. Echter, er zou gekozen worden voor iemand zonder veel binding met de Efteling-community om de relatie met de Efteling veilig te stellen[4]. Het leidde opnieuw tot veel onrust binnen de community en het vormde de directe aanleiding voor de oprichting van Eftelist. Op 2 juli werd Eftelist op Wonderchat aangekondigd:

(..)Wonderchat gaat ons erg aan het hart. En met deze beslissing gaat Wonderchat nóg verder richting een soort van spreekbuis van de Efteling-directie en daar bedanken wij liever voor. Wij willen een mailinglist, waarop we zonder beperkingen onze meningen kunnen spuien, waarbij we ons niet druk hoeven te maken over wat er wel niet op het bureau van de Efteling-meneren terecht komt en we willen vooral een mailinglist, waarbij we niet afhankelijk zijn van de beslissingen van iemand die zijn hart voor de Efteling al lange tijd geleden verloren heeft. Vandaar dat we een alternatief hebben opgezet, een initiatief, waarvoor we heel erg ons best gaan doen, in de hoop terug te krijgen wat Wonderchat ons ooit gaf.[4]

De mail werd ondertekend door Bram Elstak, Marco van Erp, Friso Geerlings, Ilona van Golen, Jaap Meeldijk, Paul Melssen, Victor Termijn, Jos Visser en Jorn van de Wetering. De redactie bestond uit een gedeelte van bovenstaande personen.

Ontwikkeling

Ten tijde van de oprichting richtte Eftelist zich nog wel eens op het community-gevoel. Dit werd waarschijnlijk deels gevoed door de voormalige Wondermeetings, en door de erfenis van Twinkelchat, een eerdere afsplitsing van Wonderchat die zich vooral richtte op persoonlijke ontmoetingen tussen fans.

In de vroege periode organiseert Eftelist dan ook verschillende activiteiten, zoals een uitstapje naar het Filmmuseum voor het bekijken van Peter en de Vliegende Autobus, Eftelquest en de Eierqueeste. Ook had de website een portrettengalerij waarin leden een profiel konden aanmaken.

Deze communautaire bijzaken zijn langzaam maar zeker naar de achtergrond (niet de rubriek) verdwenen. De bewijzen ervoor zijn echter nog altijd in de archieven op de website te vinden.

Stijl en thematiek

Eftelist is een discussielijst met vele meningen, maar door de bank genomen kenmerken de leden zich door een kritische houding[5], met artikelen over veelal actuele kwesties als ontwikkelingen, ontwerpen en beleidsvoering. De website neemt over het algemeen een sceptische toon aan als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. De website vermeldt zelf over haar karakter: "Eftelist heeft altijd graag meer willen zijn dan een plaats waar je zomaar een beetje kunt kletsen over de Efteling. We willen graag dat onze leden kritisch naar de Efteling kijken en goed geïnformeerd zijn, en daarom zorgen we regelmatig voor allerlei interviews en achtergrondartikelen.".[6]

Eftelist heeft regelmatig primeurs [7], mede door interne bronnen, het raadplegen van de gemeente Loon op Zand en het achterhouden van nieuws door andere fansites, die uit principiële bewegingen of door het risico op verslechterende contacten [8] met de Efteling vaak geen interne informatie willen publiceren. Vanwege dit serieuze, semi-journalistieke karakter onderscheidt Eftelist zich van andere fansites die veelal niet de nieuwsgaring maar het community-gevoel centraal hebben staan.

Regelmatig heeft Eftelist, al dan niet op de mailinglist, kritiek gekregen op haar pessimistische en betweterige houding tegenover nieuwe Eftelingontwikkeling[9], haar felle en persoonlijke kritiek op ontwerpers [10] en het publiceren van al dan niet bedrijfsgevoelige informatie. Ook de Efteling heeft af en toe laten weten niet blij te zijn met bepaalde kritische artikelen en aankondigingen van attracties die men zelf nog niet aangekondigd had[11]. Er zijn regelmatig stevige discussies met de communicatieafdeling.[12]

Eftelist in het nieuws

Eftelist kwam enkele keren in het nieuws, veelal in artikelen over de Efteling waarbij meningen worden gevraagd van 'specialisten'. Vaker kwam het voor dat Eftelist in het nieuws kwam als bron, vanwege een eigen artikel of primeur. Zo kwam door een Eftelistmail het bericht over het vertrek van Michel den Dulk uitgebreid in het nieuws en werd Eftelist meermaals genoemd als bron voor de aankondiging van nieuwe attracties als de Vliegende Hollander[7], het Meisje met de Zwavelstokjes[13] en De Nieuwe Kleren van de Keizer[11].

Awards

Externe links


  1. De Vijf Zintuigen: Eftelist vernieuwd!, Ilona, 27 maart 2011
  2. Wonderchat: De winterwonder-surprice, Marwin van de Hoeve, 23 december 2001
  3. Wonderchat: Spiegeltjes en Kraaltjes (Was: Winterwonder-surprise), Misha Davids, 24 december 2001
  4. 4,0 4,1 Wonderchat: De toekomst van Wonderchat?, Jos Visser namens Eftelist-oprichters, 2 juli 2002
  5. Eftelist: Gemopper op Eftelist - een korte mededeling, Ilona van Golen, 16 april 2010
  6. Eftelist: Achtergronden
  7. 7,0 7,1 De Waalwijker: Efteling-fans onthullen nieuws pretpark op internet, 29 mei 2005
  8. De Vijf Zintuigen: Het achter de schermen topic, post 501701
  9. Eftelist: Eftelist en LenteEfteling 2009, Johan Boshuis, 8 april 2009
  10. Eftelist: Pieckfijn, en een woordje aan onze nieuwe leden, Ilona van Golen, 24 juli 2009
  11. 11,0 11,1 Brabants Dagblad: Efteling heeft plannen voor nieuw sprookje, 11 maart 2011
  12. Brabants Dagblad: Efteling volgt personeel op internetsites, 29 oktober 2008
  13. BN DeStem: Efteling wilde nieuws even stil houden, 20 maart 2004