Peter en de Vliegende Autobus is een jeugdfilm uit 1976 van Karst van der Meulen waarin de Efteling uitgebreid in beeld komt.
Cast en crew
Het scenario van de film is van de hand van Piet Geelhoed, en de regie was in handen van Karst van der Meulen. De soundtrack werd gecomponeerd door Tonny Eyk.
Cast:
Maarten van Kruysen - Peter
Lex Goudsmit - Quirinus Drijfhout
Martin Brozius - Felix Drijfhout
Rita Corita - Agnes Drijfhout
Joost Prinsen - Alfons Punt
Bart Gabriëlse - Freddie
Tanja Smit - Els
Allard van der Scheer - Schoolmeester
Piet Römer - Buschauffeur
Alexander Pola - Directeur van het pretpark
Plot
Het plot draait om de twaalfjarige Peter, die sinds een auto-ongeluk in een rolstoel zit. Hij lijkt een beetje de aansluiting met zijn klasgenoten te hebben verloren, iets dat hij zelf wijt aan het feit dat hij 'in een karretje zit'. De klas heeft op dat moment te kampen met een klein probleem: de sprookjesmusical komt eraan en men krijgt de elfjes niet aan het zweven. Peter stuit bij toeval op een mogelijke oplossing. In zijn dorp werken professor Quirinus Drijfhout en zijn onnozele zoon Felix stiekem aan de Zero-straler: een apparaat dat objecten gewichtloos kan maken. Er lijkt echter ook een nogal onguur type achter de uitvinding aan te zitten.
Door toeval komt een gewichtloos gemaakte zak toverballen terecht in de bus waarmee Peter en zijn klas op schoolreisje gaan en wanneer één van de toverballen in de vloer verdwijnt stijgt de bus op om zijn weg vliegend te vervolgen. Nadat de buschauffeur op een kerktoren is uitgestapt om hulp te halen zweeft de bus verder in de richting van de Efteling. Beneden op de grond hebben de professor en zijn zoon inmiddels de achtervolging ingezet: door een misverstand verdenken ze Peter ervan een essentieel onderdeel van de Zero-straler te hebben gestolen. Ook het ongure type zit achter de bus aan.
De bus landt uiteindelijk op de Sint Nicolaasplaets in de Efteling, in de film overigens consequent 'het pretpark' genoemd, hoewel sponsors als Lego en Volkswagen middels heel wat product placing wél voortdurend met naam en toenaam te zien zijn. In de Efteling komt de film tot een spannende ontknoping met achtervolgingen dwars door heel het park en dan, na anderhalf uur film, een feestelijke finale bij het Carrouselpaleis.
Scènes in de Efteling
De film speelt zich gedurende het laatste half uur af in de Efteling, met een achtervolging te voet door Marerijk en een achtervolging per stoomtrein langs de omtrek van het park. We zien in de film onder meer de oude Speeltuin met haar schommelschuitjes en houten glijbanen, een nog onoverdekt Gemack, het enorme gazon van de Sint Nicolaasplaats en Ingang Noord - stuk voor stuk lokaties die sinds 1976 enorm veranderd zijn. De film is daarom van grote nostalgische waarde voor de Eftelingliefhebber.
Dvd
Lange tijd was Peter en de Vliegende Autobus slechts te vinden via toegewijd spoorzoeken in 's lands schimmigste videotheken. In april 2004 besloot Eftelist, ter gelegenheid van een vertoning van de film in het Filmmuseum in Amsterdam, een eigen dvd-uitgave van Peter en de Vliegende Autobus te maken. De oplage van enkele tientallen bleek veel te krap, en Eftelist werd bestookt met aanvragen voor exemplaren.
In het voorjaar van 2006 kwam er een einde aan de zeldzaamheid van de film, toen de firma Just Entertainment een dvd van Peter en de Vliegende Autobus uitbracht als eerste van een reeks dvd's die samen een greep uit het oeuvre van Karst van der Meulen vormen.