Toverland is een gedeeltelijk overdekt pretpark gelegen in Sevenum, Noord-Limburg.
Het opende in 2001 als een hal met een aantal attracties en voegde in recente jaren juist veel buitenattracties toe, waardoor het zich meer ontwikkelt als attractiepark. Het is in particuliere handen: de eigenaar is Jean Gelissen sr en directeur Jean Gelissen jr. Hoofdontwerper van het park is Peter van Holsteijn.
Inhoud
(T)over het park
Toverland is verdeeld in zes 'werelden'. Bij binnenkomst ben je in het entreegebied uit 2018 Port Laguna, een havengebied met grote vuurtoren, een aantal verkooppuntjes en als attracties een kleine spellengalerij en een showtje rondom toverstaven.
Ga je naar rechts dan kom je in Grieks-mythologisch themagebied Ithaka met als belangrijkste attractie de spectaculaire houten coaster Troy, gebouwd in 2007 door Great Coasters International en nog steeds de grootste houten achtbaan in de Benelux. Linksboven in het park vind je het Merlijn-gethematiseerde gebied Avalon geopend in 2018, met als attracties de B&M-achtbaan Fenix en Gondoletta-cum-minidarkride Merlin's Quest. In 2023 werd het gebied nog verder ingevuld met wat kleinere attracties: Pixarus, Dragonwatch, Garden Tour en Jumping Juna, en kun je naar binnen loeren in een soort mini-Sprookjesbos: Waterdwarf Alley.
Vanaf hier wandel je ook zo naar de Magische Vallei, een themagebied uit 2013 waar een klein volkje woont dat wel wat doet denken aan de Laven, de Dwervels. Naast een wildwaterbaan en een spinning coaster is de opvallendste attractie hier de Booster Bike uit 2004, een motorfietsachtbaan van Vekoma.
De laatste twee werelden zijn bevat in twee grote hallen, zodat het er jaarrond droog spelen is: het Wunder Wald heeft een Duits/Oostenrijks aandoende aankleding, onder andere gedragen door de bobkart-attractie Maximus' Blitz Bahn. Tot slot is er de hal Land van Toos, de eerste hal waarmee alles begon voor Toverland waar men onder andere een zweefmolen en mini-achtbaan vindt.
Eftelingconnecties
Groter dan de Efteling
Bij de opening van Toverland sprak algemeen directeur Caroline Maessen de wens uit dat haar park in 2018 groter zou zijn dan de Efteling.
Inmiddels is duidelijk dat die doelstelling niet gehaald is. In vergelijking met de Efteling is het ongeveer een derde van de oppervlakte en in 2017 ontving het zo'n 680 duizend bezoekers (13% van het aantal dat de Efteling bezocht). Het park kan echter geen gebrek aan ambitie aangewreven worden. Met een flinke uitbreiding in 2013 met de Magische Vallei en vijf jaar later nog een grote sprong met Port Laguna en Avalon, hoopt men een bovenregionale doelgroep te kunnen gaan trekken.
Ronald van der Zijl
Voormalig Eftelingdirecteur Ronald van der Zijl heeft een adviserende rol gehad bij het opstarten van Toverland. Hij vertelde destijds aan de initiatiefnemers dat een indoor pretpark niet kan blijven groeien, omdat attractieparken na verloop van tijd 'altijd naar buiten moeten'. Van der Zijl kreeg gelijk: al drie jaar na de opening van Toverland kwamen er enkele buitenattracties, waaronder de gelanceerde achtbaan Booster Bike van attractiebouwer Vekoma. Tegenwoordig investeert Toverland voornamelijk in buitenattracties.
Ton van de Ven en Lex Lemmens
Voor een nieuw te ontwikkelen themagebied, de 'Magische Vallei', schakelde Toverland in het voorjaar van 2011 de hulp in van Eftelingicoon Ton van de Ven. Pieter Cornelis, toenmalig strategisch directeur van Toverland, zocht naar iemand die de rol van 'adviserende senior' op zich kon nemen. "Van de Ven hield de boot wat af, maar beloofde toch een keer op de koffie te komen", aldus Cornelis. "Hij zag de potentie en het enthousiasme van Toverland. Twee weken later dacht hij met ons mee en kwam hij met waardevolle ideeën en voorstellen." In eerste instantie weigerde de voormalig creatief directeur van de Efteling een potlood te hanteren. Later in het proces heeft hij toch wat simpele schetsen gemaakt, die ontwerper Peter van Holsteijn als inspiratiebron kon gebruiken. Van de Ven benaderde zelf zijn goede vriend Lex Lemmens, die op technisch vlak adviseerde.[1]
Van de Ven schetse een Peelvolkje, de Veenrekel, dat bijzonder bedreven was in het vlechten van wilgen. De behuizingen en gewoontes van dit natuurvolkje zoals geschetst door Van de Ven borduren zichtbaar voort op de Laven die Van de Ven voor de Efteling bedacht, gecombineerd met bijvoorbeeld figuren uit Droomvlucht zoals het bosgeestje. Van Holsteijn vond de Peel echter "te gewoontjes" en gaf het volkje de meer exotische touch die het tot de Dwervels maakte.[2]
En verder...
Componist Maarten Hartveldt, tussen 2001 en 2006 'huiscomponist' van de Efteling, heeft in 2012 een suite aan parkmuziek voor Toverland gecomponeerd. Naast het componeren van de muziek adviseerde hij ook over akoestische aanpassingen van de nogal galmende attractiehallen.
Liedjesmaker en sprookjesschrijver Ad Grooten maakte ook voor Toverland een cd met verhalen en liedjes. Carin van Berkel, commercieel directeur van de Efteling tussen 2009 en 2010, bekleedde diezelfde functie in 2018 en 2019 bij het Toverland.
Externe links
- ↑ Interview tijdens rondleiding door de Magische Vallei voor attractieparken-pers, 16 augustus 2012
- ↑ Toverblog (Martijn van Gerwen): Interview: hoe is de Magische Vallei ontstaan?, 24 september 2024