Dit gaat over de fanclub die de Efteling zelf heeft opgericht. Zie Efteling Fanclub voor de eerdere club die door twee fans werd gestart.
De Efteling Club was een officiële fanclub van de Efteling, opgericht op 31 mei 1997. De club was bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar, al was er bij het lid worden geen daadwerkelijke leeftijdsgrens. Bij lidmaatschap ontving men een welkomstpakket met onder andere een gratis entreebewijs voor de Efteling, een mapje om miniatuurboekjes in te verzamelen, een paars fluwelen buidel en een eigen clubkaart, die in het park gebruikt kon worden voor acties en speurtochten.
Ieder kwartaal ontving je als lid een gethematiseerd pakket met daarin onder andere een omslag met Efteling-weetjes, een miniatuurboekje (dat dan in de verzamelmap kon), een speeltje en een prijsvraag. Overkoepelend thema van de club, dat tot uiting kwam in de marketing en de pakketten zelf, was "het geheim van de Efteling". De boekjes brachten nieuwe verhalen over figuren en locaties in het park, altijd met Het geheim van... in de titel. In totaal zijn er, inclusief het welkomstpakket, 15 pakketten uitgebracht. De Efteling Club hield eind 2000 op met bestaan, waarschijnlijk door het geringe aantal leden, dat niet aansloot bij de verwachtingen van het park voor dit concept.
Pardoes in zijn tovenaarskostuum, met paarse hoed en mantel, en ook de Efteling Clubgeheimtaal vinden hun oorsprong in de Efteling Club.
Inhoud
- 1 Geschiedenis
- 2 Welkomstpakket
- 3 Pakketten
- 3.1 Tweede pakket (oktober 1997)
- 3.2 Derde pakket (januari 1998)
- 3.3 Vierde pakket (april 1998)
- 3.4 Vijfde pakket (juli 1998)
- 3.5 Zesde pakket (oktober 1998)
- 3.6 Zevende pakket (januari 1999)
- 3.7 Achtste pakket (april 1999)
- 3.8 Negende pakket (juli 1999)
- 3.9 Tiende pakket (oktober 1999)
- 3.10 Elfde pakket (januari 2000)
- 3.11 Twaalfde pakket (april 2000)
- 3.12 Dertiende pakket (juli 2000)
- 3.13 Veertiende pakket (september 2000)
- 3.14 Vijftiende pakket (december 2000)
- 4 In het park
- 5 Geheimtaal
- 6 Latere clubs
Geschiedenis
In het magazine Wonder! van seizoen 1996 stond dat de Efteling aan het polsen was of er voldoende belangstelling bestond voor een echte Efteling Club. Wie interesse had kon een meegeleverde bon invullen en opsturen. Het duurt uiteindelijk een jaar voor de club wordt gelanceerd. Op 31 mei 1997 werd de club, met Bart van Luyn als projectleider, gestart. Met de eigen club werd door de Efteling getracht om de jonge doelgroep aan zich te binden. Het was de bedoeling om aan het eind van het jaar al 50.000 leden te hebben.[1] Dat viel echter flink tegen, het 10.000ste lid werd pas op 23 juni 1999 gehaald, meer dan twee jaar na de oprichting.[2]
Voor de club werd, in tegenstelling tot wat wellicht bij de gewenste ledenaantallen verwacht zou worden, geen grote reclamecampagne gestart; de marketing concentreeerde zich voornamelijk binnen de parkgrenzen. Tijdens seizoen 1997 werden in het park her en der borden geplaatst van Pardoes in een nieuw tovenaarskostuum, waarbij hij zijn vinger, ter aanduiding van een samenzwering voor z'n mond houdt, en daarbij teksten als "Wat doen de elfjes na elven?".
Aanmelden als lid kon via een machtigingscoupon die alleen verkrijgbaar was in het park en bij de Efteling Twinkel in Utrecht. Wie lid werd moest ƒ 35,- betalen aan lidmaatschap en ƒ 7,50 inschrijfkosten. De kosten daarna bedroegen ƒ 25,- per jaar. Na het opsturen van de coupon stuurde de Efteling zo snel mogelijk het welkomstpakket, waarna na iedere drie maanden een nieuw pakket werd opgestuurd. Lid worden kon ook in de Efteling bij de Gastenservice in het Huis van de Vijf Zintuigen en In den Ouden Marskramer. Na contante betaling kreeg je het welkomstpakket dan meteen mee; het gratis entreekaartje en de clubpas werden later toegestuurd.
Alle teksten voor de Efteling Club werden geschreven door Marij Sloothaak. Het grafische ontwerp en de vormgeving was in handen van Robert-Jaap Jansen.
Welkomstpakket
Het welkomstpakket werd automatisch verkregen bij lidmaatschap. In het pakket zitten alle voorwerpen om te starten met het "ontrafelen van de geheimen van de Efteling".
Het Magische Boek
Het Magische Boek is een omslag van kunststof waar plastic opbergmapjes ingeplakt kunnen worden, waar op hun beurt de miniatuurboekjes ingestoken kunnen worden die bij ieder pakket zitten. Er is ruimte voor 12 boekjes aan de binnenzijde en een clubpas in de buitenflap, waarbij een tweede boek gratis opgehaald kon worden bij de Gastenservice in het park wanneer het boek vol was. Voor wie vanaf het begin lid was van de club was het echter ook mogelijk om het bij één boek te houden en de laatste boekjes op de buitenflap te plakken.
Miniatuurboekjes
Bij ieder pakket zit een klein boekje met een voor de Efteling Club geschreven verhaaltje. Het welkomstpakket had twee boekjes. In Het mysterie van de geheime toverkist staat een kort verhaal dat Pardoes beleeft in de Efteling waarbij hij de attributen gebruikt die bij het welkomstpakket zitten. Het andere boekje De kleine lettertjes met grote geheimen bevat de regels van de Efteling Club, waaronder de officiële groet, hoe de geheimtaal te ontcijferen en hoe alle attributen die bij dit welkomstpakket zitten te gebruiken.
Efteling Clubkaart
De Efteling Clubkaart was een plastic pasje dat gebruikt kon worden in het park om prijsvragen en speurtochten bij de Gastenservice op te halen. Ieder jaar moest de pas worden vernieuwd.
Attributen
De volgende attributen zaten verder bij het welkomstpakket:
- De Bewaarbuidel: een paars fluwelen zakje met een goudkleurig koordje waar alle spulletjes in gestopt kunnen worden;
- De Efteling Clubpin; een speldje van het logo, volgens het boekje De kleine lettertjes met grote geheimen zodat clubleden elkaar herkennen;
- De Grootvizier: Een vergrootglas in een uitschuifbaar hoesje;
- Het Efteling Juweel: een plastic steentje in de vorm van een diamant;
- Het Toverpotlood: een potlood met een goudkleurige omhulsel;
- Een plastic kikkertje;
- Een Eftelingdukaat.
Nieuwe leden kregen tevens een gratis entreekaartje voor de Efteling.
Pakketten
In totaal zijn er 15 pakketten uitgebracht tijdens het bestaan van de Efteling Club. Het eerste pakket na het welkomstpakket werd uitgebracht in oktober 1997. Vervolgens werd een nieuw pakket iedere drie maanden verstuurd, waarbij het laatste pakket werd uitgebracht in de laatste week van het jaar 2000. Van ieder pakket zijn door het geringe aantal leden dat de club kende waarschijnlijk maar een paar duizend exemplaren gemaakt.[3] Iedere verzending, op het welkomstpakket na, kon alleen verkregen worden als je op dat moment lid was van de club. Nabestellen was niet mogelijk. Je betaalde voor een jaarlidmaatschap en had dus na iedere betaling recht op vier pakketten.
Ieder pakket bestond uit een papieren omslag met een samenvatting van de inhoud van het pakket. Daarnaast staan er ook Efteling-nieuwtjes, puzzeltjes en menigmaal ook spaarpunten en een prijsvraag op. In de omslag was een klein gekleurd plastic hoesje met kleefranden te vinden dat in het Magische Boek geplakt kon worden en een miniatuurboekje, dat een "Geheimenboekje" werd genoemd. Overige papieren attributen, zoals stickers of folders, waren ook ingesloten in de omslag. Los erbij, vaak in een plastic zakje, was een voorwerp te vinden.
De omslag, het boekje en het voorwerp hebben een centraal thema. In de eerste pakketten zien we oorspronkelijke content die hun inspiratie vinden op figuren uit het park (de Spinnenvreter, de elfjes van Droomvlucht). Daarna houdt het thema verband met de nieuwe attracties in het park en biedt het boekje het oorspronkelijke sprookje (Vogel Rok, Repelsteeltje, de Chinese Nachtegaal, Sneeuwwitje). In het laatste jaar gaan alle verhalen over Pardoes die incidentele avonturen beleeft.
Tweede pakket (oktober 1997)
Het tweede pakket, dat spinnen als thema lijkt te hebben, bestaat uit:
- Een paarse omslag met onder andere een kleurplaat van een spin.
- Het boekje Het Geheim van de Spinnenvreter en een rood opbergmapje om het in het Magische Boek te steken. Het boekje verhaalt over een spin uit het Sprookjesbos die het Spookslot bezoekt en daar de Spinnenvreter, de pepper's ghost in de gang van het Spookslot, te vlug af is.
- De Gouden Wegwezer: een plastic luciferdoosje met een klein spinnetje en geheim luikje waarmee je het spinnetje kan "wegtoveren".
- De Magische Kaart: een uitvouwbare plattegrond van de Efteling waarop eigenlijk vooral een fotocollage staat met de omranding van het park erover heen. Achterop de kaart is onder andere het achtergrondverhaal van Pardoes te lezen.
- Een stickervel: met een sticker van een vissende kabouter, een Mexicaan uit Carnaval Festival, een Larfje, de tovenaar uit Fata Morgana, Pardoes, Geeuwende Gijs en een faun uit Droomvlucht. Bij de stickers staan instructies waar deze op de kaart te plakken. Tevens zit er een stickertje bij van een teken van de geheimtaal om een fout in het boekje uit het welkomstpakket te rectificeren.
- Een Efteling Clubfolder om anderen lid te maken.
Derde pakket (januari 1998)
Het derde pakket werd verzonden naar de leden in de week van 15 januari 1998 en had als thema 'licht'. Wat zit er allemaal bij:
- Een grijze omslag met onder andere een samenvatting van de geschiedenis van lichtbronnen en een prijsvraag waarmee je een Pardoes-dekbed kan winnen.
- Het Geheimenboekje Wat doen de Elfjes na Elven?, over hoe de elfjes in Droomvlucht 's nachts de dwaallichten op een afstand houden door met een LichtSchicht terug te schijnen, en een groen opbergmapje.
- De LichtSchicht: een klein zaklampje met twee batterijtjes.
- Een feestpin en ballon met het jubileumlogo van vorig seizoen.
- De Eftelingbrochure van 1998.
Vierde pakket (april 1998)
Het volgende pakket kwam in april, enkele dagen na de begin van het Efteling-seizoen en de opening van Vogel Rok.
- Een donkerblauwe omslag met informatie over vogels en een prijsvraag waar je Vogel Rok-souvenirs mee kan winnen.
- Het Geheimenboekje Het Geheim van Vogel Rok wat in feite een hertelling van het sprookje De tweede reis van Sindbad de Zeeman geeft. Daarbij een blauw opbergmapje.
- Een balancerend vogeltje, een stuk speelgoed van een plastic vogel die kan balanceren op bijvoorbeeld de top van je vinger of de rand van de tafel.
- Eierstickers voor op de paaseieren.
Vijfde pakket (juli 1998)
In de week van 14 juli plofte het vijfde pakket op de deurmat.
- Op de bruine omslag veel weetjes over namen. Verder wordt er een oproep gedaan om een foto van jezelf in een lijst uit de clubenvelop mee te nemen naar de Efteling. Volgend jaar komen alle foto's bij de ingang te hangen. De eerste duizend inleveraars krijgen een wegwerpcamera cadeau.
- Het Geheimenboekje Het Geheim dat niemand weet... met het verhaal van Repelsteeltje en een oranje opbergmapje.
- De magische WarTaler, een sjabloon voor het schrijven van de geheimtaal van de club.
- Verder twee koekjes en een bestelfolder voor Pardoeskaarten van de Pardoes Express.
Zesde pakket (oktober 1998)
Het laatste pakket van 1998 werd verzonden in de week van 8 oktober. Het thema is de Kleine Zeemeermin, waarschijnlijk omdat dat sprookje onderdeel van de Sprookjesshow is die op dat moment in het park speelt.
- Het Geheimenboekje Het Geheim van de Kleine Zeemeermin, met het sprookje van Hans Christian Andersen inclusief het echte einde waarbij de zeemeermin in schuim verandert. Het boekje kan opgeborgen worden in een groen opbergmapje.
- De Magische Meermin: een speelgoed-meermin die uitzet als je deze in contact brengt met water.
- Zeeschuim: badschuim.
- Het pakket bevat ook een uitnodiging voor, een pin van en een tekenwedstrijd om kaarten te winnen voor Holiday on Ice.
Zevende pakket (januari 1999)
Mid-januari 1999 werd het zevende pakket verstuurd naar alle leden in Nederland en Vlaanderen.
- Een goudkleurige omslag met onder meer een aanbieding om golfles te volgen in het Efteling Golfpark.
- Het Geheimenboekje Het Geheim uit de Schatkamer van de Pasja, met een oorspronkelijk verhaal over een rovershol onder Fata Morgana. Het boekje kan bewaard worden in een rood opbergmapje dat meegeleverd is.
- De KrikKrakker: een "gouden" sleutel die een rol speelt in het verhaal, maar eigenlijk een plastic stokje om zeepbellen mee te blazen.
- Een Eftelingdukaat uit 1998.
Achtste pakket (april 1999)
Leden van de Efteling Club ontvangen in de week van 18 april 1999 het achtste clubpakket, dat helemaal in het teken staat van het nieuwe sprookje "de Chinese nachtegaal".
- Een roodbruine omslag met een uitnodiging voor een dagje Efteling met korting. Wie als clublid op 5 juni verkleed als Chinees naar het park komt, krijgt die dag een korting van ƒ 10,-.
- Het boekje Het Geheim van de Chinese Nachtegaal, met daarin het sprookje van Andersen, en een rood opbergmapje.
- Een vogelfluitje.
- Een Efteling-tatoeage (plakplaatje).
- Chinese eetstokjes en een Chinees gelukspoppetje.
Negende pakket (juli 1999)
Het negende Eftelingclubpakket werd uitgebracht in de week van 18 juli en het staat helemaal in het teken van Sneeuwwitje.
- Een zilverkleurige wikkel met een kortingbon voor de nieuwe cd van ToyBox (die op 29 augustus komen optreden in de Efteling). Eftelingclubleden maken kans om "hun" idolen die dag te ontmoeten en met ze op de foto te gaan. Verder ook een recept voor appelflappen en informatie over de Unicef-sprookjesroute.
- Het geheimenboekje Het Geheim achter de Toverspiegel, een oorspronkelijk achtergrondverhaal over hoe de boze koningin van Sneeuwwitje aan haar toverspiegel komt. Daarbij een groen opbergmapje.
- Een legpuzzel van de toverspiegel.
Tiende pakket (oktober 1999)
Het thema van het tiende EftelingClubpakket, dat clubleden in de week van 15 oktober in de bus kregen, is Tafeltje dek je.
- Een bruine omslag met een Ezeltje-prik-je-spel en een wedstrijd om een recept in te sturen met als eerste en tweede prijs een gesigneerde cd van Toy-Box. Verder is er aandacht voor de eerste Winter Efteling en is er een wedstrijd.
- Het boekje Het Geheim van Knuppeltje uit de Zak!, met een oorspronkelijk achtergrondverhaal over waar de magische knuppel vandaan komt. Het boekje is op te bergen in een oranje opbergmapje.
- Een springende Knuppeltje uit de Zak, een springveer met een kunststof poppetje in de vorm van de knuppel in de zak. Dit speelgoed was ook enige tijd als souvenir verkrijgbaar in het park.
- Een Eftelingdukaat.
Elfde pakket (januari 2000)
In de week van 18 januari 2000 krijgen de leden van de Efteling Club het elfde clubpakket in de bus. Door het gebrek aan nieuwe attracties in dit jaar, laat schrijfster Marij Sloothaak vanaf nu Pardoes de hoofdrol spelen in nieuwe avonturen. In het boekje in dit pakket gaat hij de strijd aan met de Yeti, waarschijnlijk geïnspireerd door de eerste Winter Efteling.
- Een omslag in winterse sferen met onder meer een gedichtenwedstrijd en recepten van lezers.
- Het boekje Pardoes en het Geheim van de Yeti en een blauw opbergmapje.
- De Twinkeltoorts: het eerste model van de speelgoed-toverstaf die licht geeft, maar hier zonder batterijen wordt geleverd. De staf werd destijds ook in het park verkocht voor ƒ 5,-.
Twaalfde pakket (april 2000)
Het wat karige twaalfde pakket werd verstuurd enkele dagen na de start van het nieuwe Eftelingseizoen.
- Een paarse envelop waarin de nieuwe Pardoes Promenade en Pardijntje worden voorgesteld.
- Een blauwe Efteling-pen.
- Het boekje Pardoes de Tovernar en het Geheim van de Verborgen Grot met een geel opbergmapje.
Dertiende pakket (juli 2000)
In de eerste week van juli ontvingen de leden het dertiende clubpakket. In dit pakket onder meer:
- Een paarse omslag met een wedstrijd je eigen sprookje te schrijven waarmee je een Efteling-cd kan winnen.
- Geheimgriffels: een pen met onzichtbare inkt en een om deze leesbaar te maken.
- Een M&M's spelletjesboek.
- Het boekje Het Geheim van de Sprookjeswis, waarin Pardoes voorkomt dat alle sprookjes onleesbaar worden, met een geel opbergmapje.
Veertiende pakket (september 2000)
In het laatste weekend van september kregen leden een pakket dat geheel in het teken staat van heksen.
- Een blauwe omslag met een bon voor 5 piek korting voor de Wondere Wereld Club, een tekenwedstrijd en een recept voor heksentoverballen.
- Een Pardoes-schoolsetje met een pen, blocnootje, liniaaltje, gum en ronde puntenslijper.
- Het boekje Pardoes en het geheime heksenverhaal en een blauw opbergmapje
Vijftiende pakket (december 2000)
In de laatste week van het jaar 2000 werd het allerlaatste clubpakket verzonden naar de leden.
- Een grijze wikkel met een spreuk van Pardoes. Verder adviseert hij de magische buidel en de map goed te bewaren. "Het is heel bijzonders," aldus Pardoes, "er zijn niet zoveel kinderen in Nederland die 'um hebben!"
- Een Mooiste Momenten-fotolijstje, wat dan te krijgen is in het park bij aanschaf van een wegwerpcamera.
- Het boekje Pardoes en het geheim van de eeuwige fantasie..., waarin Pietertje Muis zijn fantasie kwijtraakt, met een turquoise opbergmapje.
In het park
Gastenservice
Bij de Gastenservice in het park konden leden een gratis cadeautje ophalen als men een volle spaarkaart inleverde. De spaarkaarten en de zegeltjes zaten bij de pakketten. Tevens kon men bij de Gastenservice de clubpas tonen waarna men een cadeautje of een speurtocht meekreeg. Deze werden geregeld vernieuwd.
Spookslottunnel
In augustus 1998 werden enkele flagstones in de Spookslottunnel tijdelijk voorzien van een inscriptie als onderdeel van een speurtocht van de Efteling Club. Wie de code kon oplossen ("vlam"), kon een cadeautje afhalen bij de Gastenservice. De inscripties sleten al snel van de stenen.
Prinsenpoort
In een toren van de Prinsenpoort was voor de Efteling Club een een houten schot met een blacklight er achter bevestigd. "Het magische licht van de Herautentoren" was de plek om je geheime boodschappen van opdrachtkaarten die je bij de Gastenservice kon halen te lezen. Het schot ligt nu in het Efteling Museum.
Efteling Clubdag
Op 5 juni 1999 werd in de Efteling een Efteling Clubdag georganiseerd.
Geheimtaal
In het welkomstpakket wordt de Efteling Clubgeheimtaal geïntroduceerd. Dit was een geheimschrift bestaande uit vormen als driehoeken, vierkanten en cirkels opgebouwd uit onderdelen van de tekens uit het Anton Pieck-lettertype. Het geheimschrift was bedoeld voor clubleden om voor hun bedoelde boodschappen te lezen en werd onder andere gebruikt in de boekjes, maar ook in het park. Tevens zien we de tekens als grafische decoratie over de wikkels. De tekens werden in de jaren 2000 en 2001 vooral als decoratief element gebruikt en doken voornamelijk op in grafische ontwerpen van Robert-Jaap Jansen. In 2017 keerde het schrift terug in het park in de attractie Symbolica.
Latere clubs
In de week van 21 juli 2000 kregen leden van de Efteling Club en abonnementhouders van de Efteling de eerste Wondere Wereld Wijzer thuisgestuurd, het clubblad van de nieuwe Wondere Wereld Club, met alle informatie over de nieuwe club, interviews met Ineke Stroucken en Jochem van Gelder, internetlinks, kortingsbonnen en een Zwaan kleef aan-poster. Wie lid wil worden van de club, kan zich aanmelden via de nieuwe Wondere Wereld Club-rubriek op de officiële Eftelingwebsite. Een lidmaatschap van de club kost ƒ 15,- voor niet-abonnementhouders. Wie een Eftelingabonnement heeft, is automatisch lid van de club.
In het laatste Efteling Clubpakket werd de aandacht nogmaals op deze nieuwe club gevestigd. Leden werd aangespoord om zich in te schrijven in het Boek der Zeven Waarheden om zo het magazine automatisch twee keer per jaar toegestuurd te krijgen. Het magazine en de Wondere Wereld Club hielden er na drie edities al mee op, maar het Boek der Zeven Waarheden bleef bestaan. Van 2002 t/m 2006 kregen leden zo'n vier keer per jaar cadeautjes, folders en Wonder-magazines toegestuurd. Sinds 2014 verschijnt het magazine Wonder tweemaal per jaar.
- ↑ BN De Stem: "Attractiepark mikt op 50.000 jonge leden", 30 mei 1997
- ↑ Negende Efteling Clubpakket, juli 1999
- ↑ Wonderchat: "collectors items Efteling Club", 27 oktober 1997 (Marij Sloothaak meldt dat er voor het pakket van januari 1998 maar 3500 exemplaren zijn gemaakt)