Het logo van Villa Pardoes
De ingang van Villa Pardoes

Villa Pardoes is een vakantieverblijf speciaal voor ernstig zieke kinderen en hun familie, gevestigd direct ten zuiden van het Efteling park op Eftelingsestraat 3. In de Villa kunnen twaalf families een week verblijven voor wie normaal vakantie vieren onmogelijk is geworden.

De Villa

De duizenden witte dierenbeeldjes in 2001

De Villa is een rond gebouw in de vorm van een slak op een bloem. Aan weerszijden van de ingang bevinden zich twee voelsprieten met lichtgevende blauwe bollen. Rond de ingang zijn 5.500 witstenen tuincentrum-achtige dierenbeeldjes geplaatst, en in het gebouw zijn nog eens 5.500 van die beelden verwerkt. In de Villa loopt een centrale hal in een slakkenhuisvorm door het gebouw, overgaand in de bloem, waaraan in totaal twaalf verschillende gastenverblijven liggen.

De complete Villa vanuit de lucht in zomer 2016

Elk van deze verblijven is een zelfstandig appartement, uitgevoerd in een eigen thema:

De inrichting en decoratie zijn geheel eigen en hebben verder niet echt iets van doen met de Efteling-stijl. Ze zijn elk voorzien van een muurschildering door Rob Hopstaken. In 2019 is er per huisje een sprookje geschreven; na een aanzet door Karel Willemen verder uitgewerkt door Paul van Loon en Olaf Vugts. In elke kamer staat een stolp die aanvankelijk ondoorzichtig is, maar op maandag aan het eind van de middag laat zien welk object erin zit, dat gerelateerd is aan het verhaal. De kinderen kunnen elkaar op basis hiervan het verhaal van hun kamer vertellen.

Kinderbad-olifant in de tuin van Villa Pardoes

Villa Pardoes heeft verder nog een grote gezamenlijke ruimte, een zwembad, een binnen- en buitentuin. In deze tuin staan natuurlijk diverse speeltoestellen, maar ook is hier het beeld van de knielende witte olifant geplaatst, die jarenlang het Kinderbad in de Efteling sierde. In 2023 werd de sleutelgatentreepoort van het voormalige Avonturen Doolhof toegevoegd.

Gasten hebben een eigen ingang naar de Efteling. Een schaalmodel van het gebouw is de vinden in het Huis van de Vijf Zintuigen, waar Eftelingbezoekers ook donaties voor dit doel kwijtkunnen.

Een verblijf

Families waarvan één van de kinderen een levensbedreigende ziekte heeft, kunnen een verzoek indienen voor een verblijf in Villa Pardoes. De behandelend arts moet dit verzoek mede-ondertekenen waarna de medische commissie van Villa Pardoes besluit of het gezin in aanmerking komt. Het kind moet wel zonder al te intensieve medische begeleiding kunnen functioneren, want alhoewel er wel samengewerkt wordt met instellingen in de omgeving, zijn in de Villa zelf geen medische faciliteiten aanwezig, zodat de ziekte van het kind zo min mogelijk centraal staat.

Binnentuin

Een verblijf duurt altijd één week, van vrijdag tot vrijdag, en er verblijven twaalf gezinnen tegelijk, elk in hun eigen appartement dat tot zes personen kan huisvesten. Het verblijf is gratis voor de gezinnen (maar kost zo'n € 3.000,-). De gasten hebben vrij toegang tot attracties in de buurt: de Beekse Bergen, Toverland en natuurlijk de Efteling. Elke week mogen ze op bezoek bij een bakker in Kaatsheuvel. In de Villa zelf worden ook veel activiteiten georganiseerd; zo heeft Hans Klok er goochelles gegeven.

Pardoes, opmerkelijk genoeg gekleed in een soort golfoutfit, is als naamgever en gastheer natuurlijk ook geregeld te ontmoeten. Deze heeft overigens niet dezelfde ontwikkeling doorgemaakt in zijn uiterlijk als de Pardoes die in het park te ontmoeten is.

Knuffelslak

Een andere mascotte van de Villa is Pierre de Slak, een lieflijke groene gastropode, die soms wordt afgebeeld met een regenboogkleurig huisje. Deze werd toegevoegd zodat er ook een pratend personage kon zijn, omdat Pardoes als looppersonage in de wereld van de Efteling niet spreekt. Kinderen ontvangen een knuffelversie van het beestje, die aan het einde van hun verblijf met ze mee naar huis gaat. De knuffels worden gehaakt door vrijwilligers uit het hele land, aan de hand van een patroon van ontwerper Herriët van de Wiel. In 2023 was Pierre aanwezig als handpop bij de loterij van Villa Pardoes op de Efteling- en Anton Pieck Verzamelbeurs.

Geschiedenis

Initiatief en ontwerp

De villa ligt vlakbij Ruigrijk (foto 2003)

Villa Pardoes is een initiatief van Stichting Natuurpark de Efteling. Piet van Haaren, voorzitter van de stichting, kwam op het idee bij een bezoek aan Walt Disney World in Florida. In de buurt van dat park is Give Kids the World gevestigd, waar ernstig zieke kinderen de pretparken in de omgeving van Orlando kunnen bezoeken. Vanuit zijn rol zag hij direct de mogelijkheden bij de Efteling. In 1999 doneerde de Stichting Natuurpark 8,5 miljoen gulden om de bouw mogelijk te maken.

De Villa kwam op eigen terrein aan de Eftelingsestraat, dicht tegen het attractiepark aan. Naar een idee van Ton van de Ven ontwierp architect Anoul Bouwman (bureau Alynia Lerou) een gebouw in de vorm van een slakkenhuis, met ruimte voor acht families. De Villa werd in een klein jaar gebouwd door hoofdaannemer IBC uit Eindhoven. Nadat ook hier enkele oneffenheden met de milieubeweging gladgestreken moesten worden, opende de Villa in oktober 2000 haar deuren.

Uitbreiding

Maquette van de situatie na de verbouwing. Links bouwdeel Bloem, rechts Slak
De Bloem van buitenaf
Interieur van de uitbreiding

In juni 2014 werden de plannen bekend gemaakt om de villa uit te breiden met zes extra appartementen in een nieuw te bouwen deel. Voor de verbinding met het bestaande gebouw moesten twee appartementen wijken, zodat er dus netto vier families extra per week kunnen verblijven. Er kwamen ook een nieuwe huiskamer, knutselruimte, chillruimte voor pubers en een snoezelkamer. Architect Anoul Bouwman was wederom verantwoordelijk voor het ontwerp, en realiseerde een uitbreiding die van bovenaf gezien een bloemvorm heeft, passend bij de slakvorm van het bestaande gebouw. Sinds de uitbreiding refereert men dan ook aan de twee bouwdelen als De Bloem en De Slak. De uitvoering startte begin 2015 en werd later dat jaar voltooid.[1]

Receptie in de Villa bij heropening begin 2016

De officiële heropening vond plaats op 7 januari 2016. Paul van Loon las hierbij het sprookje over het ontstaan van Villa Pardoes voor, als afsluiting zongen Alma Nieto en Esther Hart samen met Vrienden van de Villa het "Villa Pardoeslied" van René Merkelbach.[2]

De uitbreiding van Villa Pardoes werd voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door een gift van de VriendenLoterij. Sinds 2016 kunnen er jaarlijks tot zeshonderd gezinnen een week op vakantie.

Organisatie

Logo en slogan zoals die tot zomer 2019 in gebruik waren: Villa Pardoes - Daar vergeet je álles!

De Villa wordt beheerd door de Stichting Exploitatie Villa Pardoes. Deze is voor zijn inkomsten volledig afhankelijk van de Stichting Fondsenwerving Villa Pardoes, die via bedrijfssponsoring, acties en donateurs het benodigde geld inzamelt. Beide stichtingen worden bestuurd door algemeen directeur Peter Persoon; de organisatie draait grotendeels op vrijwilligers en heeft slechts enkele medewerkers in vaste dienst.

Typisch Villa-Pardoesmoment: overdracht van een waardecheque van een trotse sponsor

Voor de fondsenwerving wordt gesteund op een aantal bekende Nederlanders die zich ambassadeur hebben verklaard, zoals Nol Havens (VOF De Kunst), René van de Kerkhof, Hans Klok en Mariska van Kolck. Daarnaast worden veel van de faciliteiten van de Villa gesponsord in natura en sturen onder de naam helpende handjes bedrijven hun werknemers om een dagje de handen uit de mouwen te steken. De stichting heeft een ANBI-erkenning en CBF-keur voor goede doelen.

Voor de exploitatie van Villa Pardoes is zo'n 1,3 miljoen euro per jaar benodigd. Er wordt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen binnengehaald. Het verschil wordt toegevoegd aan het eigen vermogen, nu zo'n 7 miljoen euro. Het doel is het eigen vermogen dusdanig te laten groeien dat de kapitaalopbrengsten de exploitatie kunnen dekken om zo minder afhankelijk te worden van fondsenwerving.

Alhoewel de Villa onder een zelfstandige stichting valt, zijn de relaties met de Efteling en SNE nog steeds innig. De Efteling biedt veel faciliteiten zoals het gebruik van de naam en figuur Pardoes, gratis parkbezoek via de eigen parkingang en publiciteit. De Efteling BV en de Stichting Natuurpark zijn ook belangrijke financiële sponsoren, en de SNE heeft een vinger in de pap in de raad van toezicht.

Links


  1. Brabants Dagblad: Wachtlijst bij Villa Pardoes korter (7 juni 2014)
  2. Website Villa Pardoes: Feestelijke (Her)Opening Villa Pardoes (7 januari 2016)