De Beekse Bergen is een (overigens meestens vlak) recreatieoord in de gemeente Hilvarenbeek nabij Tilburg, op 17,5 km afstand van de Efteling.
Het bestaat tegenwoordig uit de dierentuin Safaripark Beekse Bergen en Speelland Beekse Bergen, een groot openlucht-speelterrein aan het water.
Ontstaan
Alhoewel gelegen in Hilvarenbeek, werd het in 1964 opgericht door de gemeenten Tilburg en Hilvarenbeek. Ze wilden gronden uitbaten die ze voor de oorlog hadden aangekocht rond een zandwinningsplas die was gegraven voor de aanleg van het hoogspoor. Het totale gebied omvat 440 hectare.
In 1968 werd het "Leeuwenpark Beekse Bergen" geopend waar bezoekers in de eigen auto op 'safari' kunnen, dat landelijke bekendheid verwierf.
Problemen, overname door de Efteling
Begin jaren tachtig leed het geheel verliezen en zaten de gemeentes ermee in hun maag. Tussen 1980 en 1987 werd als mogelijke oplossing voor de penibele situatie de komst van het Cosmo Science Center gezien. In dat kader werd er onder andere alvast een IMAX-bioscoop gebouwd (achter huidige Kidscars). Het Cosmocenter koos uiteindelijk voor de Efteling als vestigingsplek (maar werd ook daar niet gerealiseerd).
Ondertussen was de Efteling met de komst van de Python en nog meer spectaculaire attracties juist enorm uitgebreid waardoor de Beekse Bergen op sterven na dood was. In 1985 probeert men direct de concurrentie met de Efteling aan te gaan door voor één miljoen gulden allerlei attracties te huren, zoals achtbaan de Münchner Bahn en een schipschommel, onder de slogan “Even spannend en geen wachtrijen”. Het had niet het beoogde effect.
In september 1985 zijn er besprekingen gehouden tussen verantwoordelijk wethouder van de gemeente Tilburg Ed de Grood en voorzitter van de Efteling Gé Rieter over een overname van de Beekse Bergen door de Efteling. Men kon het echter niet eens worden over de prijs.[1]
Verkoop aan Lips
Per 1 januari 1987 verkocht de gemeente Tilburg beide onderdelen aan de familie Lips die ook al het Autotron bezat voor ƒ 16 miljoen. Er werd onder andere een huisjespark bijgebouwd en de gehuurde attracties worden juist uit het Speelland verwijderd om geziensvriendelijker te worden.
Hun bedrijf Libéma is heden nog de uitbater van beide onderdelen en het bijbehorende vakantiepark en heeft de malaise achter zich weten te laten. In 2018 werd een heel nieuw verblijfspark toegevoegd en de grens van 1 miljoen bezoekers overschreden.
- ↑ Marc Taminiau: Op weg naar Ooit. Uitgeverij De Toerist (1998), p. 111