Het Land van Ooit was een klein attractiepark in Drunen, op 15 kilometer afstand van de Efteling, dat van 1989 tot het faillissement in 2007 werd geëxploiteerd door leden van de familie Taminiau.
Geschiedenis
Het park werd opgericht door Marc Taminiau, die vlak voor de opening nog werkzaam was als directeur Exploitatie van de Efteling, en zijn vrouw Marian.
Taminiau werd in 1987 ontslagen bij de Efteling. Toen zagen Marian en Marc hun kans schoon om aan de slag te gaan met de plannen die ze al jaren hadden voor hun nieuwe park. Ze kochten het landgoed van de graaf d'Oultremont in Drunen, gingen een samenwerking aan met Herman van Veen en startten het Land van Ooit. Theater en "zachte attracties" speelden een hoofdrol in het concept, waarin kinderen voor een dag de baas zijn. Op 28 april 1989 opende het land zijn poorten.
Het park had een oppervlakte van 34 hectare en huisvestte tientallen kleine buitenattracties, waaronder de reuzen Dan, Toen en Ooit, een orthogonaal uit de grond stekend schip en een vijver met beelden van Napoleontische soldaten. Het kasteel d'Oultremont was roze geschilderd en zou de huisvesting zijn van de graaf en gravin van Ooit, die in zwanen zijn veranderd. Het draaide echter allemaal om theater, te zien in verschillende entertainmentshows, en lopend door het park. Je werd ontvangen in een koningszaal waar je de 'Ooitgroet' leerde en werd gestipuleerd dat kinderen hier de baas zijn, en kon gedurende je dag diverse paarden- en riddershows bezoeken en wandelend entertainment tegenkomen zoals Ridder Graniet en Sap de Aardwortel. Het park had op haar hoogtepunt een eigen merchandiselijn en zelfs een televisieserie over het figuur Kloontje het Reuzenkind.
Relatie met de Efteling
Hoewel de Efteling en Taminiau aanvankelijk op goede voet stonden, ontstond er rondom de opening in 1989 en de nieuwe Laven in de Efteling toch wat wrevel. Zo zou de naam Land van Laaf teveel lijken op die van Taminiau's park, waarna die aangepast werd tot Volk van Laaf. Behalve de naam haalde Taminiau rondom de opening van het Volk van Laaf verschillende keren uit naar de Efteling.
Ton van de Ven geeft zijn visie op de vergelijkingen die gemaakt werden tussen de Efteling en het Land van Ooit:[1]
Marc Taminiau is een ervaren man in de wereld van het dagrecreatiepark. Toen hij hier werkzaam was heeft hij goed rondgekeken en de waardevolle elementen meegenomen voor zijn eigen verzameling. Ik denk maar even aan de sfeer van de Ridders en de Middeleeuwen. De basis daarvan ligt hier in de Efteling, waar wij jaren geleden al middeleeuwse riddertoernooien organiseerden.
Iedere vergelijking met Het Land van Ooit vind ik een onjuiste, allemaal treurige hersenspinsels. Het is duidelijk dat zij zich in een ander marktsegment bewegen. Het is toch van de gekke dat de Efteling als grootste park van Europa qua bezoekersaantal, zich zou verlagen om achter ontwikkelingen van een ander aan te lopen. Maar er is niets op het gebied van de recreatiemarkt wat niet al ooit bedacht is. En ik mag geen oordeel geven over het Drunense park omdat ik er nog nooit geweest ben. Trouwens, ik heb ook geen uitnodiging gehad voor de officiële opening. Maar wij wensen Taminiau alle succes en denken dat de branche gediend is met een goed kwaliteitsproduct in Parkland Brabant.
Ondergang
Aanvankelijk loopt het park aardig, maar is niet rendabel. Na enkele jaren beginnen de eerste financiële problemen de kop op te steken en meerdere doorstarts blijken noodzakelijk om het park op de been te houden. Dochter Mascha neemt in 2006 het park over. Haar ouders trekken zich terug uit dit park en storten zich op een nieuw, veel kleiner park in België: Ooit Tongeren. Ooit Tongeren gaat in recordtijd failliet: nog geen drie maanden na de opening in 2007. Later dat jaar moet ook het oorspronkelijke Land van Ooit in Drunen de deuren definitief sluiten. In 2013 worden Taminiau, zijn vrouw en zoon voor de gang van zaken rondom het faillissement veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf, 2 miljoen euro boete en een beroepsverbod. Volgens de rechter ontbrak het hen aan realiteitszin.
Efteling Mediapark
Na het faillissement in 2007 kocht de gemeente Heusden het landgoed, en zocht een nieuwe bestemming. Hiertoe ging men in gesprek met de Lips Beheermaatschappij Libéma (eigenaar van Autotron en Beekse Bergen) en met de Efteling.
Volgens bronnen bij de gemeente zou de Efteling geïnteresseerd zijn in de grond om er een 'Efteling Mediapark' van te maken, dat in het teken staat van de diverse 'merken' van Efteling Media. Het Efteling Mediapark zou vergelijkbaar zijn met de opzet van het Land van Ooit, met veel kleinschalige en middelgrote theatervoorzieningen waar kinderen hun 'idolen' van televisie zoals Sprookjesboom, TiTaTovenaar en Klaas Vaak in levenden lijve kunnen ontmoeten. Ook zou het terrein de studio van Efteling-programma De Schatkamer kunnen huisvesten.[2]
Het mediapark zou aanvullend op het bestaande attractiepark zijn, dat immers op een steenworp afstand ligt, en bijvoorbeeld interessant kunnen zijn voor gezinnen die een meerdaags verblijf in Bosrijk geboekt hebben.
De deal met zowel Libéma als de Efteling ketste echter af omdat de gemeente, die geen verlies wilde lijden op haar aankoop, niet wilde zakken met de aankoopprijs van zo'n 18 miljoen euro. De plannen zijn overigens nooit door de Efteling bevestigd (of ontkend).
- ↑ Strijd in Brabantse attractieparken om de prijs van de originaliteit, Maasroute, 21-09-1989
- ↑ Adri van Esch: Efteling overwoog mediapark in Ooit. Parkplanet, 2011.