Niet te verwarren met Droomvlucht
Met Dronevlucht wordt verwezen naar het vliegen met een 'drone' (Engels voor dar), een op afstand bestuurbaar vliegtuigje met daaraan (in dit geval) een camera bevestigd waarmee opnames vanuit de lucht gemaakt kunnen worden. In 2014, toen het vliegen met drones net in zwang kwam, was er een breed gepubliceerd incident met illegaal gemaakte videobeelden. Tijdens de sluiting van de Efteling vanwege de virusdreiging COVID-19 in 2020 kwam de Efteling zelf met dronebeelden naar buiten, en is iemand beboet voor het zelf maken van dronebeelden.
Incident in 2014
Op 5 februari 2014 publiceerde de 18-jarige YouTube-gebruiker Daan Sterk een amateurvideo, gemaakt met een drone die boven de Efteling vloog. De video begint met een vogelvlucht boven het park, gevolgd door een blik dichterbij twee attracties. Bij de Python wordt één van de treinen gevolgd terwijl deze de lifthill op klimt. Ook zweeft de drone op korte afstand van de Pagode, op ooghoogte van de bezoekers.
De Efteling laat weten de beelden fraai te vinden, maar desondanks ontstemd te zijn vanwege het mogelijke gevaar voor bezoekers. Bij herhaling zal sneller de bedrijfsbeveiliging en de politie worden ingeschakeld.[1]
Niettemin besloot de luchtvaartpolitie Sterk op 12 februari 2014 als verdachte te horen.[2] Hij zou de volgende overtredingen van de toenmalige Regeling Modelvliegen[3] op zijn naam hebben:
- Het vliegen boven aaneengesloten bebouwing.
- Het geen zicht houden op het modelluchtvaartuig gedurende de gehele vlucht.
- Het op een zodanige wijze aan het luchtverkeer deelnemen dat daardoor personen of zaken in gevaar kunnen worden gebracht.
Sterk verklaarde dat hij niet op de hoogte was van deze regels toen hij het filmpje maakte.
Coronasluiting in 2020
Vanwege de bedreigingen rond het coronavirus COVID-19 was de Efteling vanaf 14 maart 2020 gesloten. Op Goede Vrijdag 10 april publiceerde men een video, onder andere op het eigen YouTube-kanaal, met beelden opgenomen in de geheel verlaten Efteling onder de naam Dronevlucht Efteling.[4] Voor de opnames waren enkele attracties, zoals in het Sprookjesbos, wel ingeschakeld. Op de beelden is de lentebloei goed te zien. Onder de video klinkt de parkmuziek van Merkelbach.
Een dag nadat de video werd uitgebracht is een 44-jarige man alsnog zelf een dronevideo gaan maken, naar eigen zeggen voor zijn zieke dochter die Efteling-liefhebber is. Hij maakte beelden van Joris en de Draak en de Python. Medewerkers van het park ontdekten de drone en waarschuwden de politie Het Openbaar Ministerie wilde de zaak, vliegen boven zogenoemde ‘aaneengesloten bebouwing’ en het niet constant zicht hebben op de drone, schikken voor 250 euro, maar de man weigerde dit. De zaak kwam in mei 2021 voor de kantonrechter. Die sprak hem vrij van het vliegen boven aaneengesloten bebouwing, omdat dit inmiddels, sinds dat jaar, niet meer verboden is. Wel had hij toegegeven niet constant zicht gehad te hebben op de drone. Vandaar dat hij alsnog werd veroordeeld tot een boete van 100 euro.[5]
No-fly zone
Overigens ligt de Efteling voor een groot deel in de no-fly zone van vliegbasis Gilze-Rijen. Dit is de zuidwestelijke hoek, het gebied met onder andere Huis van de Vijf Zintuigen, Piraña, Vonderplas/Fata Morgana, Loonsche Land en Bosrijk.
- ↑ Telegraaf: Efteling bezorgd om dronevlucht boven pretpark
- ↑ Politie: Pythonfilmer als verdachte gehoord
- ↑ Wetten.nl: Regeling Modelvliegen
- ↑ Persbericht Efteling: Dronevlucht door de Efteling (10 april 2020)
- ↑ De Rechtspraak: Geldboete voor man die met drone boven de Efteling vloog (20 mei 2021)