De bedrijfsbeveiling of Efteling Security genoemd bewaakt de orde en veiligheid in en rond het park. De meldkamer bevindt zich bij de ingang van het Dienstencentrum aan de Horst. Hier is de meldkamer gevestigd waar alle camerabeelden uit het park binnenkomen. In het gebouw is ook een arrestantencel.
Geschiedenis
In de vroege jaren was er geen bedrijfsbeveiliging. Er was een boswachter die ook toezicht hield.
Begin jaren 80, met de komst van thrillrides, zoals de Python, werd dat anders. Door een grotere toestroom van oudere jeugd, vaak zonder begeleiding van ouders, ontstonden er vaker schermutselingen. De beveiligingsdienst werd opgericht. In de jaren tachtig heeft de veiligheidsdienstal 6 tot 11 medewerkers, afhankelijk van het seizoen. Sinds 1990 zijn beveiligingsbeambten continu aanwezig in het park, zowel 's nachts als overdag.[1] In 1997 werd de huidige meldkamer gebouwd, een ontwerp van extern architect Frits Dansen.
De beveiligers waren in het verleden te herkennen zijn aan hun donkere pak, blauw overhemd en op de mouw hun logo: de tekst Efteling Security en het wapenschild van de Efteling. Sinds 2024 hebben ze sportievere, donkerblauwe outfits met het Efteling-E-vignet in oranje op verschillende plaatsen, en de tekst "Security" achterop de rug.
Tegenwoordig bestaat de groep vaste medewerkers uit enkele tientallen personen. In 2010 waren er 18 beveiligers in vaste dienst en 10 als vaste inhuurkracht. Naast de vaste medewerkers worden op piekmomenten (zoals de Zomeravonden) beveiligers ingehuurd van een extern bedrijf.[2]
Aanpak
Beveiligers kunnen zich per fiets snel door het park bewegen om snel ter plaatse te kunnen zijn. Per attractie bestaat een draaiboek om met verschillende situaties om te kunnen gaan. Het gemakkelijkst is Fata Morgana. Personeel bij de attractie kan op verzoek een bootje stilleggen bij een specifiek punt, waar de security de mensen via de coulissen kan afvoeren, buiten het zicht van andere bezoekers.
De beveiligingsmedewerkers zijn getraind in ordehandhaving en vechtsporten, maar hebben weinig bevoegdheden. Als de nood aan de man is wordt de politie ingeschakeld. [3]
Focus
Beveiligers moeten binnen de Efteling ook gastgericht zijn en bij voorkeur meerdere talen spreken. De focus ligt tegenwoordig meer op direct actief te handelen en te reageren in conflictsituaties.
Naast de algemene beveiligingstaken heeft iedere beveiligingsmedewerker een specialisme, bijvoorbeeld winkelsurveillant of geldtransport. Hierom worden specifieke beveiligers ook vaak ingezet in specifieke delen van het park.
Training
Ook wordt er goed samengewerkt met de lokale brandweer en politie. Gezamenlijk met die instanties worden trainingsdagen georganiseerd en afspraken gemaakt over extra bevoegdheden. Wekelijks is er een oefenavond.
De dienst werkt nauw samen met het ROC en geeft daar gastlessen. De dienst is sinds 2008 een erkend leerbedrijf van kenniscentrum ECABO. [2]
Wetenswaardigheden
- In 2012 werden twee nachtwakers van de beveiliging voor de gek gehouden in Bananasplit. Het is vermeldenswaardig dat het hier wel om invallers ging.
- De beveiligers worden ook wel eens gekscherend de “Pieckbrigade” genoemd.
- ↑ "Veiligheid is ons aller zorg", Efteldingen, November 1990
- ↑ 2,0 2,1 PlatformBeveiliging.nl: Bij de Efteling moet een beveiliger ook gastheer zijn, interview met Frans Paapen, ex-manager Beveiliging, november 2010
- ↑ NRC: Orde in het sprookjesbos, een dag uit het leven van Wil Couwenberg en Frans Paapen, 01 september 2007