Om bezoekers te waarschuwen voor zakkenrollers zijn er in de Efteling een aantal bordjes te vinden met daarop de spreuk: "Aangeraden wordt te passen / Op uw beurzen en (uw) tassen".

De bordjes hangen bij de entrees van enkele sprookjes en attracties waar het binnen nogal donker is, wat het risico op zakkenrollen vanzelfsprekend vergroot. De Indische Waterlelies, Fata Morgana, de Chinese Nachtegaal en voorheen het Spookslot hebben een bordje dat werd ontworpen door Ton van de Ven. Michel den Dulk zette de traditie bij het Meisje met de Zwavelstokjes voort. Sander de Bruijn ontwierp voor Baron 1898 een exemplaar en bracht een variatie op het idee aan bij De Zes Zwanen. Ook Danse Macabre kreeg er één. Elk bordje is uitgevoerd in een bij de locatie passende sfeer.

Symbolica heeft geen bordje, maar daar is de waarschuwing onderdeel van de Hofetiquette. De tekst wordt verbatim uitgesproken door secretaris protocollair O.J. Punctuel in de voorshow en is daar ook te vinden op zijn perkamentrol.

Omschrijving

Er bestaan vijf varianten van het bord. De spreuk is, hoewel in andere lettertypes, altijd hetzelfde. De illustratie bestaat uit silhouetten. Ieder bordje is een variatie op hetzelfde thema: Aan de linkerzijde staat een gebouw, met daarachter een naar rechts hellende boom. Daarnaast twee mensen die vrolijk met elkaar in gesprek zijn, en een kwajongen die hen stiekem van achteren nadert, op het punt om iets te ontvreemden. De rol van de figuur ter rechterzijde kan verschillend opgevat worden: het is mogelijk dat dit de onschuldige gesprekspartner van de bestolene is. Het is echter niet uit te sluiten dat deze persoon een handlanger is van de dief, die het slachtoffer afleidt; een bekende truc van zakkenrollers. Dit wordt aan de interpretatie van de bordjeslezer overgelaten.

Er valt niet met zekerheid te zeggen wanneer het eerste bord werd geplaatst, maar hoogstwaarschijnlijk was dat het bord bij het Spookslot. In 1986 volgde het bord bij Fata Morgana, waar een replica voor werd gemaakt bij de Indische Waterlelies. De overige bordjes zijn allemaal aanwezig sinds de opening van de betreffende attractie. De van oorsprong handgeschilderde tekst is bij de Indische Waterlelies recent aangepast naar een standaard lettertype.

De bordjes

De Zes Zwanen

Bordje over Koninklijke Garde bij Zes Zwanen als 'Aangeraden wordt te passen...-variant'

Het sprookje De Zes Zwanen (2019) heeft een bordje met een meer thematische boodschap over de bewaking van het slot dat hangt op het controlehokje van de bootjesattactie. Het waarschuwt dus niet voor zakkenrollerij. De indeling en vormgeving zijn echter heel vergelijkbaar en bewust: ook hier drie figuren in silhouet, met een bouwseltje links. De tekst daar is: "In en om het slot houdt hier, zoals U vast al dacht / De Koninklijke Garde, met strenge hand de wacht". Dit bordje werd ook ontworpen door Sander de Bruijn.

Wetenswaardigheden

Bordje bovenop de ticketcontrole van Ingang West, 1993
  • In elk geval in 1992 en 1993 hing bij Ingang Noord en Ingang West ook een exemplaar van de Spookslot-variant van het bordje.
  • Bij het Meisje met de Zwavelstokjes zien we de onverlaat uit het sprookje als kwajongen op het bordje.
  • Het bordje bij de Chinese Nachtegaal is als enige uitgebreid met een rookverbod. Ook mist het een bezittelijk voornaamwoord in de tweede regel.
  • De bordjes van Fata Morgana en de Indische Waterlelies zijn vrijwel identiek: kleine verschillen zijn te zien bij de palmbomen en bij de baard van de mollige heer.
  • Op het bordje bij Baron 1898 figureren twee kompels en de baron voor het bordes van de Rijksmijn. De kompels zijn te herkennen aan houweel, schep en daviaan.
  • Het bordje bij Baron 1898 hangt pas na het punt waar bezoekers hun bagage afgeven, en is daarmee eigenlijk alleen van toepassing op beurzen, niet op tassen.
  • Op het bordje bij Danse Macabre wil een verkleed skelet iets uit de mand van een juffrouw stelen, die wordt afgeleid door een vioolspeler. De vioolspeler is vormgegeven als die Anton Pieck tekende op zijn illustratie voor het verhaal "Het huis van Liljecrona" van Selma Lagerlöf.