Terug op de Werkvloer was een televisieprogramma dat in de periode 2002 tot 2006 door de RVU (nu NTR) op de publieke omroep werd uitgezonden. In het programma gaat een vertegenwoordiger van het leidinggevend personeel binnen een bedrijf, vaak een directielid, terug naar de werkvloer van de onderneming, om zo zelf te ondervinden hoe het dagelijks werk eigenlijk verloopt. Vaak worden op dat moment problemen geconstateerd die onzichtbaar blijven voor het management, omdat deze hier niet (meer) mee in aanraking komt. Vaak leverden deze inzichten direct heel concrete oplossingen op voor veelvoorkomende problemen.
In de zomer van 2001 werd er ook een aflevering opgenomen in de Efteling (uitgezonden 22 januari 2002), waarin toenmalig Directeur Park Olaf Vugts de werkvloer op ging. Ook zijn vrouw en dochter komen in beeld. Hij werkt een week lang op diverse afdelingen in het park. Als eerste wordt hij door Jan van Meel aan het werk gezet op het parkeerterrein en bij de entree. Vugts krijgt een positie als frietbakker bij de Smulpaap. Hij komt erachter dat er voor nieuwe friet meerdere keren per dag ver gelopen moet worden omdat de koeling van de Smulpaap te klein is. In het Valies moet hij een klant helpen met een zaak over Pardoessloffen.
Op dag twee helpt hij mensen met in- en uitstappen bij de Gondoletta. Hier kaart het personeel aan dat primair de gasten, maar secundair ook zijzelf de hele dag in de brandende zon staan, en of er geen overkapping kan komen van op zijn minst de wachtrij of eventueel ook draaischijf. Bij de Piraña komt hij er achter dat de poncho die het personeel moet dragen helemaal niet gedragen wordt. Ze vinden het niet om mee te werken: hij is zwaar, blijft achter dingen hangen of mensen pakken hem vast. De laatste dag werkt hij bij de Python, waar hij erachter komt dat het operatorhok van de Python wel 29° wordt omdat er een verkeerd type luchtbehandeling is gekocht.
Aan het eind van het programma wordt de stafbespreking getoond waarin Vugts de problemen aankaart. Hij wil dat er geen themakleding meer komt, maar standaard en goed zittende personeelskleding. Hij wordt hierin gesteund door een staflid die bevestigt dat de themakleding ook heel onpraktisch is als je tijdens een dienst wisselt van standplaats. Voor de Gondoletta wil hij een overkapping laten maken, aangezien ze toch voor Monsieur Cannibale al bezig zijn met overkappen.
In het vervolg Terug op de Werkvloer: revisited (28 juli 2004) wordt nog even kort teruggekomen op wat er gebeurd is sinds de uitzending. Vugts vertelt dat ze inderdaad hebben gekozen voor een heel nieuwe kledinglijn (geïntroduceerd in seizoen 2002) goede kleding die voor iedereen hetzelfde is, zonder thematische elementen. Voor de Smulpaap is er bij de aanleg van het nieuwe Anton Pieckplein in 2003 voor een nieuwe positie gekozen met ruimte voor een hele grote koeling. Voor de overkapping van de Gondoletta wordt getoond dat Karel Willemen al tekeningen heeft gemaakt.
De houten overkapping wordt - helaas voor het personeel - nooit gebouwd, ondanks dat dit idee bij elke renovatie van de attractie weer op de aandachtspuntenlijst staat.
Inklokken in het Kraaiennest