Observatorium
Het Observatorium op een persfoto van de Efteling
Omschrijving Werkruimte van Almar met bibliotheek en planetarium
Tours De tours komen het vertrek binnen in de volgorde Helden, Schatten, Muziek
Personages Almar en Pardoes
Ontwerp Sander de Bruijn
Vorige Catacomben
Volgende Panorama Salon
Symbolica plattegrond Ob.png
Symbolica

Het Observatorium is de eerste scène in de attractie Symbolica. Het is de werkplaats van Grootmagister Almar die er het heelal bestudeert.

De scène


Muziek van het Observatorium

Na vertrek uit het station komen de Fantasievaarders eerst langs een gesloten deur. Deelnemers aan de Muziektour staan hier zelfs even recht voor, en zien dat het elaborate vierdelige slot zichzelf sluit. Achterwaarts terug dus, en door een gang met aan rechterzijde een nis met trap, die verlicht is met kaarsen en kristallen. De gang komt uit in het Observatorium, een grote, ronde ruimte.

Het Observatorium is de werkplek van Grootmagister Almar, de leermeester van Pardoes. Langs de wanden staan kasten opgesteld als in een bibliotheek, met boeken en natuurhistorische en wetenschappelijke objecten. Halverwege is er een balustrade met daarboven nog meer kasten met boeken, en andere objecten zoals een skelet van een struisvogel. In het midden van de ruimte is een podium waarop we Almar zien staan, een animatronic met lange baard gehuld in een pij. Hij staat te prevelen, wellicht spreuken uit het boek dat op zijn met een fabeldier versierde katheder ligt. Om hem heen staan allerlei astronomische instrumenten, waaronder de Chronoscoop en de Sterrentwinkelvanger.

Aan het plafond hangt een planetarium met diverse planeten, die zich traag door de ruimte verplaatsen. Het meest opvallend zijn drie lichtgevende bollen die lijken op een rode reus. Daar weer boven zien we een koepelgewelf waarop een sterrenhemel te zien is. In een kast met tandwielen zie je een lichtgevende smaragd, de 'Etmaler', die de energie voor het planetarium levert.

Aan de linkerkant bevindt zich een dubbele deur, feitelijk toegang tot de garage van de Fantasievaarders. Rechts ernaast is nog een enkele deur die dient als nooduitgang. Zowel de nooduitgang als de garage hebben een deur aan de linker zijkant van het gebouw, aan de kant van de Pagode.

De opvallende koepel van het Observatorium was al in de zomer van 2016 te onderscheiden op de bouwplaats

Pardoes duikt op vanuit een plek achter de tovenaar en onder het uiten van de spreuk Illumina Fantasia! Gebruik je fantasie! Illumina Fantasia! activeert hij met zijn Twinkeltoorts de glazen bol die op elke Fantasievaarder zit. De fantasie verspreidt zich direct via tovertwinkels en bovenin het koepelvormige gewelf van de ruimte worden twee sterrenbeelden zichtbaar: stier en boogschutter, vast niet toevallig de sterrenbeelden van ontwerpers Henny Knoet en Sander de Bruijn.

De Fantasievaarders versnellen en verlaten de ruimte weer, vanaf de ingang gezien, op 5 uur, en begeven zich naar de Panorama Salon.

Details

Nis met trap
Ontwerptekening voor de scène
Ontwerp voor het planetarium

De oplettende bezoeker kan naast het sterrenbeeld Stier in de koepel meer eerbetonen aan Henny Knoet vinden: twee paarse boeken, één staand en één liggend, hebben als opschrift op de rug respectievelijk Achter de Nevelbergen (een verwijzing naar het stijlboek dat Knoet maakte) en Legendes van Knoet. Op dat laatste boek staat een opgezet skelet van een knaagdier. Er is ook een boek met opschrift Vlindervisie, het plan waar Knoet aan werkte dat resulteerde in de Pardoes Promenade en de Brink, een verdeelplein op de plek waar Symbolica nu staat. In de nis voorafgaand aan de scène ligt een belletje van Pardoes. Dit nisje met belletje is tevens een verwijzing naar de appel op het trapje in het door Knoet ontworpen kasteeltje van de stiefmoeder van Sneeuwwitje.

Tussen de vele opgezette dieren vind je ook een ingelijst schaalmodel van de Fabelvis die je later tegen zult komen in het Botanicum. Ook staat de prijs die de Efteling won voor Symbolica, de THEA Outstanding Achievement Award, opgesteld in de scène.

Achtergrond

De scène werd ontworpen door Sander de Bruijn. Een ontwerptekening van hem werd enkele dagen na de opening van de attractie getoond in het Efteling Museum, in een lijst die tot dat moment een wit vel bevatte.

De stem van Almar werd ingesproken door Karel Willemen, die hiervoor een stemvervormer gebruikte.

De ontwerpen van Sander de Bruijn toonden een groot loopvogelskelet als decoratie van de ruimte. Vormgever Patrick van den Nieuwenhuizen vond toevallig in een winkeltje een skelet van een emoe, dat hij direct aankocht. Het werd wat meer 'Symbolicaans' gemaakt met een gouden ei en extra stekels op de wervels.[1]

  1. Kleine Boodschap (podcast) nr 294: Thematisering in de Efteling met Martin en Patrick