Joop van den Heuvel is een bedrijf en persoon uit Venlo gespecialiseerd in 3D-vormgeving, dat diverse beeldbepalende elementen in de Efteling en andere attractieparken produceerde.
Het bedrijf
Joop van den Heuvel (Venlo, 28 juni 1956) startte zijn bedrijf in 1989, nadat hij achttien jaar als modelleur voor een beeldenfabriek had gewerkt. Helaas voor hem stortte juist op dat moment de hele handel in beelden in. Gelukkig kon hij via-via aan de slag voor Huis ten Bosch, een pretpark in Nederlandse stijl in Japan dat toen gebouwd werd. Door dit project kwam de Efteling met hem in contact die hulp zocht bij de bouw van Droomvlucht. Een jaar lang werkte hij dagelijks in Kaatsheuvel aan de figuren voor de attractie.
Deze opdracht maakte dat het bedrijf naam kreeg in de pretparkwereld en meer opdrachten volgden; zo maakte hij Villa Fiasko voor Toverland. Voor de Efteling maakte hij zijn meesterstuk, de grote Vogel Rok voor het Reizenrijkplein, waarvoor hij de vleugels en poten maakte in pur en bespoot met polyurea; de kop en nek werden voor hem gemald en geproduceerd door Ascom Polyester.
Ook maakte hij de vroege looppakken van Pardoes en Pardijntje, het gebouw van De Chinese Nachtegaal en diverse blow-ups. Zijn laatste opdracht voor de Efteling waren de animatronic-dieren voor PandaDroom (nu te zien in Fabula).
In 2009 was het wederom crisis en ging het bedrijf failliet. Het maakte een doorstart in veel kleinere vorm met naast Van den Heuvel nog maar één personeelslid. Het bedrijf richt zich nu op veel kleinschaliger opdrachtgevers zoals speeltuinen, midgetgolfbanen en hun specialiteit: kindersanitair.[1]
Werk voor de Efteling
Van de hand van Joop van den Heuvel in de Efteling zijn:
- Koning Oberon en andere figuren in Droomvlucht
- Pardoes en Pardijntje looppakken
- Speeltoestellen in de Kleuterhof
- Het sleutelgat van de Avonturen Doolhof
- De grote Vogel Rok bij de ingang van die attractie
- Onderdelen van de Chinese Nachtegaal
- Pinautomaten De Bank en de Schatkist
- De vijf dieren-animatronics in de Dierenwereld van PandaDroom (nu Fabula)
- ↑ Dagblad de Limburger: Droomvlucht van een pretparkbouwer (10 augustus 2013)