Roeivijver en Kanovijver op de plattegrond van 1957

De Roei- en Kanovijver was een vijver aan de zuidkant van de Efteling waarbinnen zich de Roeivijver (1954) en Kanovijver (1953) bevonden, aanvankelijk gescheiden door een houten hekje, later door de Wankelbrug (1976).

Vijvers eind jaren vijftig
Roei en kanovijvers in 1972
De vijvers in 1981, een jaar voor de bouw van de Piraña

De vijver was verbonden met de Siervijver middels een kanaal. Dit kanaal werd ten behoeve van de aanleg van de Gondoletta (opening in 1981) omgevormd in een lus waardoor de verbinding op maaiveldniveau nagenoeg verdween. Direct rondom de vijver waren het Zwembad, de Witte boerderij, Consumptieverkoop Kanovijver en later ook Station Zuid te vinden.

Het wateroppervlak is tegenwoordig opgedeeld in verschillende vijvers en (water-)attracties, te weten Joris en de Draak (sinds 2010), de Vliegende Hollander (sinds 2006), de Piraña (sinds 1983) en de Karpervijver (sinds 1983).

In 1972 bedacht Anton Pieck voor aan de zuidelijke oever van de Roei- en Kanovijver een Chinese theetuin met als decoratie een Chinese jonk in de vijver. Ook zou er een pontje moeten komen om het smalste punt van de vijver te overbruggen. De plannen gingen niet door, maar op de bedachte plek kwam later wel de Wankelbrug.