De voorshowruimte

De voorshow van Fabula is het eerste deel van deze attractie, waar de bezoekers kennis maken met de personages voordat ze de hoofdfilm in gaan.

Bij het betreden van de ruimte via één van de twee toegangen vanuit de wachtrij krijgt de bezoeker een 3D-brilletje uitgedeeld voor de hoofdshow.

Indeling

De ruimte is gethematiseerd als een onderaardse grot. Uit het 'plafond' komen wortels naar beneden; helaas houden deze al te vroeg op waardoor een naar boven kijkende bezoeker de rand duidelijk ziet. Voor verlichting zorgen enkele 'fakkels' aan de muren. Het geheel is gehuld in aardse kleuren waarin ook aardlagen te ontdekken zouden moeten zijn. De vloer helt schuin richting drie grote projectieschermen. De ruimte heeft een notoir gebrek aan zitgelegenheid en je ziet hier altijd veel mensen noodgedwongen op de grond zitten.

Voorstelling

De voorshow start bijna

Op de drie grote projectieschermen aan de voorkant van de ruimte wordt de inleidende film van ruim acht minuten vertoond, geproduceerd door het Britse Aardman Animations. Terwijl de bezoekers nog binnenlopen zien we op het middelste scherm een grote zandloper; links en rechts rotswand met links de tekst "Welkom in de wereld van Fabula" en rechts een korte instructie: "Laat je ogen wennen aan het donker en maak het je gemakkelijk. Let op: in deze eerste ruimte heb je je magische bril niet nodig." beide in vier talen. Dat laatste wordt ook aangegeven middels een pictogram samen met een verbod op eten en drinken.

Als de zandloper leeg is, begint de eigenlijke film. De rotswanden brokkelen af en op het scherm zien we de voortzetting van de grot waarin we ons bevinden, die verder nog leeg is, en een opening naar buiten. Er ligt wat stro op de grond. De film begint in een erg langzaam tempo om nog meer bezoekers de kans te geven de ruimte te betreden zonder dat ze veel gemist hebben.

Dieren vinden onderdak in de grot

Als eerste zakt er uiterst rechts een spin naar beneden. Een muisje komt de grot binnen en scharrelt wat rond. Buiten barst een grote bui los. Een vogel komt binnen om te schuilen, evenals een das. Hij zoekt een plekje en gaat slapen. Hetzelfde doet vervolgens een wasbeer. De regen drijft al maar meer dieren naar binnen: een paar duiven en twee hazen doen hetzelfde. Een tweede wasbeer en een tweede das voegen zich bij de eersten.

De beer stuurt de eekhoorn weg

Ongeveer halverwege vliegt uil Oehoe Houdoe (sic) de grot binnen met zijn meester Klaas Vaak op de rug. De herkenningsmelodie van de zandkabouter klinkt in instrumentale versie. Vaak neemt plaats aan de rechterkant, achter een rots vanwaar hij de grot goed kan observeren; de uil vertrekt weer. Een eekhoorntje komt binnen. Hij gaat lekker liggen op het stro en valt ook in slaap. Plots vertrekken alle andere dieren weer. Ze lijken te weten dat er enkele tellen later een beer binnenkomt van wie dit kennelijk het thuis is. Hij is not amused dat de eekhoorn op "zijn" plek ligt en stuurt hem weg. Deze geeft geen gehoor aan de oproep, dus de beer werpt hem simpelweg naar buiten de regen in. De beer gaat slapen. De eekhoorn keert nog een keer terug maar opnieuw jaagt de beer hem hardhandig weg.

Klaas Vaak kijkt toe

Klaas Vaak vindt het niet fair en besluit in te grijpen. Hij blaast wat slaapzand richting de beer. Het scherm wordt zwart en sluit zich rond Vaak. De bezoekers kunnen via automatisch openslaande deuren aan hun rechterzijde naar de filmruimte van de hoofdshow lopen, om daar te zien wat de uitwerking van het magische zand zal zijn.

Geschiedenis

→
Zie voor uitgebreide geschiedenis van deze ruimte: Wondergrot. Voor de totstandkoming van de getoonde film, zie het hoofdlemma Fabula.
Ontwerp oorspronkelijke Wondergrot

De ruimte werd gebouwd als de voorshow van PandaDroom en stond toen bekend onder de naam Wondergrot. Net als de rest van PandaDroom was ontwerpster Marieke van Doorn hiervoor verantwoordelijk, maar ook Karel Willemen heeft bijgedragen. Van Doorn heeft zich duidelijk laten inspireren door de wachtrij van "It's Tough to be a Bug", een 4D-bioscoop in Walt Disney World naar het thema van de Pixar-film "Een luizenleven". In de oorspronkelijke plannen voor PandaDroom had het WNF de eis dat er ook televisieopnames in het gebouw plaats moeten kunnen vinden. Om daar ruimte aan te kunnen bieden werd de Wondergrot sober gethematiseerd en ingericht.

Bij de ombouw van PandaDroom naar Fabula werd deze ruimte nauwelijks gewijzigd. De inmiddels wel wat gedateerde "fakkel"lampen met wapperend doek aan de muur werden vervangen door fraaiere ledvarianten.

De inhoud van het getoonde is uiteraard helemaal nieuw, en waarbij de oude vertoning ook nog voor een groot deel bestond uit instructies en huisregels, focust de huidige zich geheel op het inleiden van het verhaal van de hoofdfilm.