Dit gaat over de vroegere voorshow van PandaDroom. Voor de huidige situatie, zie: Voorshow (Fabula)
De Wondergrot was de voorshow of preshow van PandaDroom.
Bij het betreden van de ruimte via één van de twee toegangen vanuit de wachtrij kreeg de bezoeker een 3D-brilletje uitgedeeld voor de hoofdshow. In de Wondergrot vond een show van een kwartier plaats om de bezoeker alvast op te warmen, instructies te geven en het verhaal in te leiden.
Indeling
De ruimte is gethematiseerd als een onderaardse grot, zoals bedacht door ontwerpster Marieke van Doorn. Uit het 'plafond' komen wortels naar beneden; helaas houden deze al te vroeg op waardoor een naar boven kijkende bezoeker de rand duidelijk ziet. Voor verlichting zorgden enkele 'fakkels' uitgevoerd in flakkerend doek met rode belichting. Het geheel is gehuld in aardse kleuren waarin ook aardlagen te ontdekken zouden moeten zijn. De vloer helt schuin richting drie grote projectieschermen. De ruimte heeft een notoir gebrek aan zitgelegenheid en je ziet hier altijd veel mensen noodgedwongen op de grond zitten.
In de oorspronkelijke plannen voor PandaDroom had het WNF de eis dat er ook televisieopnames in het gebouw plaats moeten kunnen vinden. Om daar ruimte aan te kunnen bieden werd de Wondergrot sober gethematiseerd en ingericht.
Op de projectieschermen werd een show vertoond die bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een WNF-commercial afgewisseld met een filmpje omtrent de huisregels; deze combinatie wordt een aantal maal herhaald. Het tweede deel is een inleiding tot de hoofdshow.
Commercial en instructie
De WNF-commercial duurt ongeveer een minuut en bevat ontegenzeglijk prachtige beelden van het dierenrijk van natuurfotograaf Frans Lanting. De drie schermen projecteren elk een iets andere kijk op hetzelfde gegeven . Deze had door de jaren heen verschillende muzikale ondersteuning:
- 2002 tot 2003: You are so beautiful van Joe Cocker,
- 2003 tot 2006: Morning has broken van Cat Stevens,
- 2006 tot 2012: The Miracle van Queen,
- 2012 tot 2019: een speciale compositie van René Merkelbach.
Als de boodschap niet al duidelijk was, werd die door de liedteksten nog eens onderschreven, en expliciet geprojecteerd: 'de natuur zit wonderbaarlijk in elkaar'. De onuitgesproken subtekst: '...en is het waard om beschermd te worden'.
WNF-Commercials die te zien waren in de Wondergrot | |||||||||
Het instructiefilmpje dat volgde heette de bezoeker welkom met het PandaDroomlogo. De regels werden uitgelegd door twee geanimeerde apen: de ene corrigeert de ander in zijn gedrag. Opmerkelijk is dat de belerende aap een prullenbak gebruikte waarop Pardoes staat afgebeeld, en nog wel die van een aantal generaties geleden. Ook viel het op dat de instruerende aap niet lichtzinnig omgaat met zijn partner: hij gooit diens drinken weg, drukt een sigaar uit op zijn lip en gooit uiteindelijk de hele aap maar bij het vuil. De apen verdwenen, we zagen enkele letterlijke welkomstwoorden en de camera zakte onder de grond waarbij een verkorte instructie in het Duits, Frans en Engels weergegeven werd, een en ander gelardeerd met een komische animatie van regenwormen. Dit filmpje is toegevoegd halverwege 2003.
De gesproken tekst luidde:
Hartelijk welkom in PandaDroom.
U bent nu in de Wondergrot,
en binnen enkele minuten staat u oog-in-oog met de natuur.
Let op:
Pas in de volgende ruimte heeft u uw brilletje nodig.
Daar gaat u op wereldreis.
In PandaDroom is roken, eten en drinken verboden,
evenals het maken van filmopnames.
Het Wereld Natuur Fonds, en de Efteling,
wensen u veel plezier.
Inleiding tot de hoofdshow
De inleiding tot de hoofdshow ving na de instructie weer aan met twee muzieknummers ondersteund door dit maal statische natuurbeelden.
Tot 2012 was hier het onheilspellende nummer The Earth Song, gezongen in het Russisch door de Russisch-Nederlandse zangeres Irena Filippova te horen. Er kwam een panda in beeld. Hij werd wakker en proclameerde dat hij heeft gedroomd van een goede toekomst voor de natuur. Met de bol zoomde hij in op enkele probleemgebieden op aarde: overbevissing, houtkap en het broeikaseffect. Hij schudde zijn hoofd: deze problemen zijn lastig op te lossen, maar het is niet onmogelijk! Dit vormde de opmaat voor de hoofdfilm.
Vanaf 2012 werd dit segment gewijzigd. In plaats van The Earth Song kregen we een compositie van Merkelbach. In beeld kwam een slapende pandabeer. Hij leek te dromen van natuurbeelden uit vier gebieden op de aarde: het poolgebied (met pinguins, dus de zuidpool), de zeebodem, de steppe en apen in het oerwoud.
Hierna volgde in beide versies het echte themanummer van PandaDroom, het nummer dat speciaal voor de attractie gecomponeerd is: In This Together van Trijntje Oosterhuis. De boodschap was dat de natuur om ons heen de moeite waard is en dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om haar in stand te houden.
De deuren ter rechterzijde openden en de bezoekers konden doorlopen naar de hoofdshow: de Wereldreis.