Dit gaat over de vroegere hoofdshow van PandaDroom. Voor de huidige situatie, zie: Hoofdshow (Fabula)
De Wereldreis was de hoofdshow van PandaDroom. Hierin kreeg de bezoeker een 3D-film te zien van 10 minuten, die zich afspeelt op drie verschillende locaties op de aarde: vandaar de naam. De bioscoop is uitgerust met speciale effecten waardoor soms ook gesproken wordt van een '4D-film'.
Bij binnenkomst zien bezoekers lange rijen beigekleurige banken voor zich waar ze plaats kunnen nemen. Dwarslatjes in de rugleuning zorgen ervoor dat iedereen op een 'juiste' positie plaatsneemt ten opzichte van de effecten. De voorste rij is gereserveerd voor rolstoelen. Linksvoor is een controlehoekje vanaf waar de parkmedewerker de film kan starten en de zaal kan observeren.
SOS Planet
De film die gedraaid werd heeft op papier de titel SOS Planet, maar in de attractie werd dit nergens vermeld. De film werd geheel extern geproduceerd door het Brusselse bedrijf nWave Pictures, opgericht door Ben Stassen die ook deze film regisseerde. Het bedrijf werd gezien als een pionier in 3D/4D computergeanimeerde films, en specialiseerde zich in parkattracties. In 2008 maakte het bedrijf zijn eerste feature film: Fly Me to the Moon.
SOS Planet is later ook verkocht aan andere attractieparken, waar die vertoond werd onder de naam PandaVision. Onder dezelfde naam is later een versie van veertig minuten gemaakt, met de stem van Amerikaanse nieuwslezer Walter Cronkite, die kort heeft gecirculeerd in een aantal internationale IMAX-bioscopen.
Plot
Als de lichten gedoofd zijn startte de film. We zoomen in op een glazen bol en zien daarin de maan. De maan staat boven een poollandschap. Weer uitzoomend blijkt de maan gereflecteerd in het oog van walrus Pjotr. Hij beweegt zijn staart op en neer wat windeffecten in de zaal veroorzaakt. We zoomen uit, zien meer walrussen en dat de ijsschots in stukken breekt. Vermoedelijk niet veel verderop zien we ijsbeer Ursula en haar twee kleintjes Nanoek en Olmo olijk spelen in een grot, waarbij wat watereffecten komen kijken. Het smeltende ijs laat zich echter ook hier gelden en de grot stort in, de ijsbeertjes glijden door een schacht om uit te komen op een wegdrijvende schots.
Volgende scène: de zeebodem. Schildpad Aura speelt met onderwatervriendjes: vissen, anemonen, zeepaardje Pip en alen. Een onheilspellend geluid, de tijd lijkt even stil te staan. Alle vissen zwemmen voor hun leven! Een sleepnet verwoest de eerder nog zo mooie zeebodem en Aura en het zeepaard zijn alleen over op een grauwe, zanderige onderwatervlakte.
Over naar het oerwoud. De slang Fritzss komt vervaarlijk dicht bij het publiek, maar onheil wordt afgewend door een aap: hij trekt de slang aan zijn staart en deze schiet naar voren, een schikeffect, en valt naar beneden. De aap, Oek, heeft enkele maatjes waarmee hij honkbal speelt, gebruikmakend van vruchten en een tak. De vruchten schieten rakelings langs het hoofd van de bezoeker, ondersteund door een blaaseffect. Het geluid van een kettingzaag: een boom wordt geveld, alles stort naar beneden en een tak steekt rakelings langs de kijker. In de zaal komt een grote boomtak tegelijk naar beneden. Is alles verloren? Neen: tussen de ravage houdt de panda Tjin Ling de neergestorte tak omhoog en schreeuwt: help!
Overigens werd er in de film behalve dat woord niet gesproken, dus de namen van de personages werden niet in de film genoemd. Ze waren wel te vinden op de website van de attractie en op de etiketten van de knuffels.
Techniek
De illusie van de derde dimensie op een tweedimensionaal filmdoek wordt gewekt door middel van stereoscopie. Twee projectoren projecteren elk een net iets ander beeld, waarbij het licht van de ene projector horizontaal gepolariseerd is, en dat van de andere verticaal. De bezoeker zet een bril op waarvan de ene lens uitsluitend horizontaal, en de andere alleen verticaal gepolariseerd licht doorlaat. Doordat de geprojecteerde beelden net iets verschillen ten opzichte van elkaar, wordt de illusie van een drie dimensionaal beeld gewekt.
Alhoewel de techniek bij de oplevering van de attractie in 2002 behoorlijk bijzonder was, zijn sinds enkele jaren in bijna elke bioscoop films op deze wijze te bekijken en worden veel films in '3D' op de markt gebracht. Het speciale hiervan is er dus inmiddels wel een beetje af.
De Wereldreis onderscheidde zich echter nog door wat ook wel '4D' wordt genoemd: fysieke effecten die in de zaal zijn geplaatst, op gepaste momenten in de film geactiveerd worden en aldus pogen de bezoeker nog meer het idee te geven dat hij zich 'in' de film bevindt. Zo kunnen druppels water uit het plafond vallen en werd de bezoeker soms de wind van voren gegeven. Met perslucht werd het effect van langssuizende objecten versterkt. Om te zorgen dat de effecten de juiste uitwerking hebben zijn latjes tegen de rugleuningen geplaatst zodat bezoekers zichzelf correct positioneren. Onder de banken zit gele verlichting en rookmachines, om het effect van opstuivend zand na de bootsen. Als klap op de vuurpijl is aan het plafond van de zaal een levensgrote tak bevestigd, die synchroon met het omzagen van het oerwoud naar beneden getakeld werd, wat de bezoeker deed denken dat hij verpletterd wordt. Om het af te maken zakte ook nog de bank een beetje door.
Een vierde scène?
De film bestond uit drie scènes: de noordpool, de zeebodem en het oerwoud. De dieren van die drie scènes kwamen we na afloop als animatronic tegen in de Dierenwereld. In de Dierenwereld was echter ook een prominente leeuw-animatronic aanwezig, terwijl de savanne in de film helemaal niet voorkomt. Daarnaast werd er in reclame voor PandaDroom ook gesproken over Bunk de neushoorn die leeft op de savanne. Dit roept de vraag op of er misschien op enig moment wel sprake geweest is van een savannescène, maar dat die op een later moment alsnog geschrapt is.
Op de website van de attractie was een lijstje te vinden met "De dieren uit de film" waarop je kon doorklikken om zo meer te weten te komen over het dier en zijn karaktertrekken. Naast de dieren die in de film voorkomen wordt er ook daar gesproken over Bunk de neushoorn en Leopold de leeuw. In dat lijstje staat ook Yopie de rode panda, zijn neefje blijkt Hupie te zijn, de grappige kleine panda van de WNF-Rangerclub. Hij is ook niet te zien in de film.
In 2012 werd de voorshow Wondergrot vernieuwd. We zagen een panda die droomde van diverse natuurgebieden, niet geheel toevallig het poolgebied, de zeebodem, de savanne en het oerwoud. Dit geeft nog meer grond aan het vermoeden dat de savanne ooit tot het scenario heeft behoord.