Een dienstwoning is een huis verbonden aan een bepaald beroep of functie, waar de functionaris kan wonen zolang hij of zij bij het bedrijf in dienst is dat de woning bezit. De Efteling heeft enkele dienstwoningen gehad, waarvan er vijf in de Prinsessenbuurt in Kaatsheuvel er nog steeds staan, al zijn ze inmiddels particulier eigendom.
Dienstwoningen Prinsessenbuurt
De Efteling heeft in 1955 vijf dienstwoningen laten bouwen vlak buiten het park, aan de Prinses Beatrix- en Irenestraten, bestemd als woonhuis voor medewerkers van de Efteling.
Op 31 maart 1955 vroeg Stichting Natuurpark de Efteling een bouwvergunning aan voor vijf woonhuizen, voor in totaal ƒ 134.870,-, op grond die van de gemeente gekocht werd. De huizen werden door aannemer Firma P. van Dooren & Zn uit Tilburg gebouwd in twee blokjes in twee dan nieuw aangelegde straten: een blok van drie huizen aan de Prinses Irenestraat nummers 24, 26 en 28; en een blok van twee aan de Prinses Beatrixstraat 25 en 27.
De woningen staan aan het uiteinde van beide straten, toen vlak aan de grens van het Efteling-park - heden is die wat verder opgeschoven en is daar nog de Europalaan tussen gekomen. Ze zijn te zien vanuit de Monorail van het Volk van Laaf.
De huizen werden bewoond door Efteling-medewerkers, waaronder enkele bekende namen. Zo woonden hier Ab Diender, Cor Kolsteren (later Mari van Heumen) en Fons op den Kamp, en ook Marius van Nieuwstadt. In 1975 werden de woningen van de hand gedaan en verkocht aan de toenmalige bewoners. Die hebben de woningen inmiddels veelal weer doorverkocht.
Overige dienstwoningen
In 1951 werd er een directiewoning aan de Parklaan 31 gebouwd. In 1954 wordt een woning voor de tuinman aan de Heikant (nu Kinkenpolder) gebouwd.
In 1962 werd een directiewoning aan de andere kant van het park gebouwd, op Eftelingsestraat 1. Deze woning werd in het voorjaar van 2015 gesloopt.
Aan de Roei- en Kanovijver stond de Witte boerderij, die onder andere vanaf 1954 bewoond werd door Lou Smeets en in 1961 door Henk Knuivers. Het jaar daarop werd het boerderijtje onderdeel van Rijsporthoeve De Efteling, totdat deze in 1969 afbrandde. In 1971 werd ter vervanging de manege Duikse Hoef 6 gebouwd, ook met dienstwoning, die nog steeds eigendom is van de Efteling.
Zie ook