De Brugmansia of Engelentrompet is een grote plant uit de familie der nachtschades die in de Efteling als pot- of kuipplant al vele jaren elke zomer te zien is op de Pardoes Promenade, en vroeger ook in dat seizoen wel tussen de kleurige eenjarige oeverbeplanting van de Gondoletta werd ingegraven.
De Brugmansia is te herkennen aan de grote trompetvormige, hangende bloemen, in de Efteling meestal in wit, geel of perzikkleur. Ze staan aan de Promenade gepot in grote aardewerk potten. De bloemen geven, vooral tegen de avond, een sterk zoete geur af die de hele promenade kan vullen. Vooral tijdens de Efteling Zomeravonden biedt de lange avond en vroege nacht een uitgelezen kans om de dan volop riekende Brugmansia te besnuffelen.
Omdat de van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant het Nederlandse klimaat in de winter niet overleeft, overwintert deze (koel maar vorstvrij) in de kassen van de Groendienst nabij de Parkeerplaats, samen met bijvoorbeeld de grote cacti die eveneens in de zomerperiode het Pirañaplein sieren.
De -alleen bij opeten- zeer giftige Brugmansiacollectie van het park is een toonbeeld voor de snoei- en verzorgingskwaliteiten van de tuinlieden van het park.
Sinds 2017 is in het Botanicum van Symbolica een potplant te zien met Brugmansia-achtige kelkbloemen. De stam en vertakte wortels van die kunstplant doen echter meer denken aan een mangrove. Ook hangen er tientallen brugmansiakelken aan een klimplant die zich om de constructie van de ruimte slingert.