De Bibelebontse Berg is een Oud-Hollands kinderrijmpje, waarvan de oorsprong ligt in de vaderlandse mondelinge overlevering. Hoewel van oorsprong dus geen sprookje, werd de sleutel uit het rijmpje gekozen als één van de zes attributen in het kabinet. De sleutel was van 1963 tot en met 2000 te zien in het Sprookjesmuseum en van 2004 tot en met 2017 in het Efteling Museum.
In het Sprookjeskabinet
De goudkleurige sleutel uit het gedicht lag in het kabinetje op een paars fluwelen kussen. Daarbij stond op een bordje in een lijst een eenvoudige Pieck-tekening van een kleine berg omringd door een muur met een plompe poort met twee torens ervoor. We zien een koe, een huisje, een kerktoren en een slingerend paadje waar een man naar boven loopt met twee emmers en op de top van de berg een gebouw met een rieten dak waar we binnen kunnen kijken. Er zitten vier kinderen en een vrouw aan een tafel met een lepel in de hand en een grote ketel boven het vuur. Naast de tekening staat het rijmpje in gotische letters. Het rijmpje luidt:
Hier is de sleutel van de bibelebontse berg
Op de bibelebontse berg
Staat een bibelebonts huis
In dat bibelebontse huis
Wonen bibelebontse mensen
En die bibelebontse mensen
Hebben bibelebontse kinderen
En die bibelebontse kinderen
Eten bibelebontse pap
Met een bibelebontse lepel
Uit een bibelebontse nap
In de media
- Ad Grooten schreef voor het boek Meer Sprookjes van de Efteling (2011) een verhaal bij het rijmpje, over een dikke jongen genaamd Bastiaan die de Bibelebontse berg probeert te vinden en tijdens zijn zoektocht zijn moeder vindt die haar zoon lang geleden kwijt raakte.
- In sommige boeken waar het rijmpje in te vinden is staat een illustratie van een land dat veel weg heeft van Luilekkerland. Ook in het stripalbum Olle Kapoen en de sleutel van de Bibelebontse berg (1970) bezoeken de hoofdrolspelers Luilekkerland.