Voor kleine kinderen kan bij de Wandelwagenverhuur een wandelwagentje gehuurd worden. De verhuur vindt plaats vanuit een semi-permanent gebouwtje halverwege de Parkeerpromenade, waar ook de Garderobe gevestigd is. Ook vindt hier rolstoeluitleen plaats voor de bezoeker met een mobiliteitshandicap.
Al vanaf begin jaren zestig zijn wandelwagentjes te huur in het park.[1] Op vier plaatsen in het park zijn wandelwagenstallingen waar deze en eigen buggy's droog geparkeerd kunnen worden.
Wandelwagen
Het tegenwoordige wandelwagentje voor kinderen dateert uit 2013 en heeft een houten zitting, voetensteun en rugleuning. De rugleuning heeft een boogje, gelijk aan de oorspronkelijke wandelwagens van Pieck uit de jaren zestig. Het Piecks rode frame heeft twee gekrulde armleuningen en een lange, iets gekromde stang om de kar mee voort te trekken met twee rubberen handvatten. Onder de zitting zitten twee wielen en een standaard. Achterop de zitting bevindt zich een plaatje met een getal. De toppen van het frame hebben rubberen nopjes zodat de wagens zonder beschadiging op te lopen rechtop gezet kunnen worden.
Sommige wagentjes hebben een krijtbordje achterop, waarop de Efteling-medewerker de naam van het kind kan krijten. Karretje nummer 1 is extra luxe uitgevoerd met een roodfluwelen zitkussen.
Verhuur
Een wandelwagentje huur je voor € 4,50 per stuk per dag. Bij de huur krijg je een ticket mee, waarmee eventueel gratis een nieuw wagentje te halen is, als het oude kwijtgeraakt of ontvreemd is.
De Wandelwagenverhuur heeft een grote pick-up truck waarmee elke ochtend de wagentjes die de vorige dag in het park achtergelaten zijn, verzameld worden.
Geschiedenis
De oorspronkelijke wandelwagens waren een ontwerp van Anton Pieck. Deze hadden een houten rugleuning met een boogje erin, de armleuningen waren van gekruld ijzer, en de handgreep was een rechte stang. Op de rugleuning stond de tekst "De Efteling" in gekrulde cursieve letters en een hartje. Deze uitvoering was er in drie kleuren: Piecks rood (met gele belettering), geel (met rode belettering) en blauw (met gele belettering). De stalling bevond zich toen simpelweg naast de hekken van Ingang Noord, later Ingang West.
De wagentjes zijn, waarschijnlijk in de jaren negentig, nieuw geschilderd in nog maar twee kleuren: Piecks geel en blauw, waarmee de belettering en het hartje verdween. Vanaf die tijd tot halverwege de jaren nul werd op de achterkant een elk jaar wisselende sticker aangebracht. In 2006 kwam hiervoor een permanente Efteling-e in de plaats, in goud op de blauwe wagentjes en in bruin op de gele.
Op een onbekend moment is er een tweede type wandelwagentje bijgekomen. Geen ontwerp van de Efteling, maar een standaard wandelwagen, maar een vergelijkbaar eenvoudig model: een houten zitje op twee wielen met een trekstang. De moderne variant heeft rondere vormen. De rugleuning is van hout, maar is omlijst met een ijzeren buis. Als handgreep loopt de trekstang uit in een B-vorm. Deze uitvoering is er ook in twee kleuren: blauw-groen en roze-rood. Sinds 2013 zijn alle wandelwagens vervangen door het boven beschreven huidige type.
Met de opening van het Huis van de Vijf Zintuigen als nieuwe hoofdentree in 1995 kwam hier ook de wandelwagenverhuur, na de kaartcontrole in een eigen servicegebouwtje aan het Dwarrelplein dat het deelde met de Hondenkennel en later ook de Garderobe.
Medio 2013 is als experiment bij de wandelwagenverhuur de uitleen van buggysloten gestart. Met een buggyslot kunnen bezoekers de kans verkleinen dat hun buggy gestolen wordt. Ze waren voorzien van een degelijk cijferslot, met een code die gasten zelf in konden stellen. De sloten waren gratis te lenen, maar er moet wel een borg van € 10,- voor worden betaald. Het experiment is niet geslaagd, want tegenwoordig zijn ze niet meer te leen. Wel worden er sloten verkocht bij de souvenirwinkels.
Vanwege de komst van het Efteling Grand Hotel werd het gebouwtje aan het Dwarrelplein in 2022 gesloopt en de dienstverlening verplaatst naar buiten de parkgrenzen, halverwege de Parkeerpromenade.
Wandelwagenstalling in 1976 bij Ingang Noord (uit Peter en de Vliegende Autobus)
- ↑ 'Efteling voor jong en oud' Limburgsch dagblad, 11-04-1975