Antoine Gerard Theodore (Toon) Hermans (Sittard, 17 december 1916 — Nieuwegein, 22 april 2000) was een bekend Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Met Wim Kan en Wim Sonneveld wordt hij gerekend tot 'de Grote Drie', de drie grootste Nederlandse cabaretiers van de generatie vlak na de Tweede Wereldoorlog. Voor de Efteling bedacht hij de bekende melodie voor Carnaval Festival, in opdracht van Joop Geesink.
Biografie
Toon Hermans werd in 1916 geboren in het Limburgse Sittard. Vanaf jonge leeftijd was hij vaak het middelpunt van de belangstelling op feesten en partijen. In 1942 vertrekt Toon als markante jongeman naar Amsterdam om daar zijn geluk te beproeven. Na verschillende tegenslagen komt zijn doorbraak op 12 april 1958 wanneer zijn eerste onemanshow, waarmee hij vanaf 1955 al in de theaters stond, bij de AVRO op televisie wordt uitgezonden.
Daarna verwerft Toon Hermans een ongekende populariteit binnen Nederland - als cabaretier, schilder en schrijver. In 1996 staat hij voor het laatst op de planken. Drie jaar later wordt hij door de Telegraaf uitgeroepen tot “Beste Nederlandse Entertainer van de 20ste eeuw”. Toon Hermans overlijdt een jaar later, op 22 april 2000. Hij is dan 83 jaar.
Hoewel Kroniek van een Sprookje meldt dat de Efteling Toon benaderde voor het schrijven van een originele muzikale omlijsting voor de attractie Carnaval Festival, is het waarschijnlijker dat Joop Geesink de opdracht eerder had gegeven. Bij de presentatie van de maquette voor de attractie, voor het nemen van een directiebesluit, neuriede Geesink namelijk al de melodie. Eigenlijk is het dus Geesink die de Efteling ertoe zette om voortaan speciale composities te laten maken voor haar grote attracties.
De keuze van Geesink voor Toon Hermans is niet verwonderlijk: Hermans was in de vroege jaren tachtig enorm populair onder het Nederlandse volk, mede door het aantal (feest)nummers van zijn hand. De bekendste is waarschijnlijk "Mien, waar is m'n feestneus?". Hermans kon echter geen noten lezen of muziekinstrumenten bespelen, maar de componist Ruud Bos, die samen met Toon in de theaters stond, kon dat wel. Zo ontstond een samenwerking met Ruud Bos en de Efteling. Nadat Toon Hermans nadacht over een vrolijke melodie na het zien van Geesinks ideeën voor de attractie, floot hij deze uiteindelijk voor Ruud Bos die er er de noten bij zocht, en speelde het net zo vaak op de piano tot het precies was wat Toon Hermans bedoelde. De arrangementen werden door Ruus Bos bewerkt, na aanwijzingen van Lex Lemmens.
Wetenswaardigheden
- De zoon van Toon, Maurice, was lid van het Convent der Grootlurkers.