Het Mortier-orgel dat vermoedelijk van de Efteling was, na verkoop geheel gerestaureerd en nu in de VS.

Het Mortier-orgel was een groot 101-toets salonorgel dat van de jaren vijftig tot de jaren zeventig in bezit was van de Efteling.

Mortier was een bedrijf uit Antwerpen dat tussen 1885-1952 grote dansorgels vervaardigde. Dansorgels zijn vaak kamergrote draaiorgels die gebruikt werden in dansgelegenheden.

In de jaren vijftig verbouwt Wim Stelleman het orgel voor de Efteling. Het is dan onder andere voorzien van een accordeon. Het orgel is door de Efteling nooit gebruikt. Volgens Lex Lemmens lag het orgel toen hij in 1975 bij de Efteling kwam werken, volledig uit elkaar in een magazijn. Henk Brink van Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement doet in 1976 onderzoek naar het orgel en bericht dat het geheel te herstellen is, zij het tegen niet geringe kosten. Het museum wil hierbij graag adviseren.

Niet lang daarna zou het voor ƒ 10.000,- verkocht zijn, onbekend is aan wie. Het zou kunnen zijn dat hij via diverse tussenhandelaren terecht is gekomen bij de Amerikaan Bob Gilson, die sinds 1994 een volledig gerestaureerde Mortier in zijn collectie heeft staan, waarvan gezegd wordt dat het die van de Efteling was en daarom ook wel de "Efteling Mortier" wordt genoemd. Het heeft echter serienummer 1022, terwijl in het Efteling-archief staat dat zij serienummer 1025 had. Onduidelijk blijft of hier sprake is van een schrijffout of dat het toch een ander orgel blijkt te zijn.

Een met de Efteling-Mortier zeer vergelijkbaar exemplaar, "Het Paashuis", is te zien in Museum Speelklok in Utrecht.

Verwijzingen
  • Marc Veeningen: Orgelsprookjes van de Efteling. In: Het Pierement, kwartaalblad van de Kring van Draaiorgelvrienden, januari 2014.