François-Adrien Boieldieu (1775-1834) is een Franse componist, wiens Allegro Brillante klinkt bij de Gondoletta en de Kleine Zeemeermin.
Boieldieu werd geboren in het Franse Rouen en groeide op tot een gevierd componist vooral bekend om zijn frivole opera's.
Allegro Brillante
Het Allegro Brillante is het eerste, en tevens langste van de drie delen van het in 1801 gecomponeerde "Concerto pour Harpe et Orchestre en ut majeur" OP 82 van de hand van Boieldieu.
Het is in de Efteling te horen in de Gondoletta, waarbij de klanken van het eilandje in de Siervijver naar de bootjesvarende gasten komen dwarrelen. Dit maakt dat het vooral in de tweede helft van de vaart te horen is. In het stuk speelt, zoals de naam al doet vermoeden, de harp de hoofdrol, hetgeen het rustgevende karakter van de Gondoletta uitstekend versterkt.
De opname die in de Efteling wordt gebruikt stamt uit 1964. Harpiste Lily Laskine wordt begeleid door het Orchestre De Chambre Jean-François Paillard onder leiding van Paillard zelf. De opname werd door Erato gemaakt in Parijs.[1]
Oorspronkelijk was er geen muziek tijdens de vaart. Tijdens de avondopenstelling van het Zomeravondfestijn op 14 en 15 augustus 1981 werd voor het eerst muziek gedraaid vanaf het Siervijver-eiland; een lp met harpmuziek van Boieldieu die Lex Lemmens uit zijn privéverzameling opdiepte.[2] Dit was zo'n succes dat met ingang van seizoen 1982 besloten werd om de muziek permanent ter gehore te brengen.
Dezelfde muziek is ook te horen bij de Kleine Zeemeermin in het Sprookjesbos.
Op het album Muziek van de Efteling is een ingekorte versie van het nummer te vinden (met vermelding van het verkeerde orkest); later verscheen op De Mooiste Efteling Melodieën de volledige versie.
De Efteling is niet het enige pretpark dat het Concerto op waarde kan schatten. In Epcot, Orlando is de attractie Impressions de France voorzien van muziekstukken van Frankrijks beste componisten, zoals Debussy en Saint-Saëns, en ook het meesterwerk van Boieldieu is in een prominente plek voorzien. Hier speelt het derde deel van de concerto: Allegro Agitato.[3]
- ↑ Correspondentie met Jean-Paul Jansen, 2022
- ↑ De Vijf Zintuigen: Documentaire Lex Lemmens (2014)
- ↑ Observatie Eftepedia ter plaatse