Eric Coates (Hucknall, Nottinghamshire, 27 augustus 1886 - Chichester, 21 december 1957) is de componist van de achtergrondmuziek bij de Magische Klok, die sinds 2012 in doorgecomponeerde vorm ook in gebruik is als verbindend muzikaal thema in Aquanura.
Zijn leven
Deze Britse altviolist, dirigent en componist was al op jonge leeftijd muzikaal actief. Hij probeerde op zesjarige leeftijd om volksliedjes op papier te zetten en vroeg daarom een viool. Hij kreeg geen vioolles, maar leerde zichzelf erop spelen. Op zijn tiende gaf hij een vioolconcert. In 1906 mocht hij naar de Academy of Music.
In 1911 boekte hij zijn eerste succes als componist. Hoewel hij een tijd probeerde om het spelen in het Queen's Hall Orchestra te combineren met het componeren, moest hij uiteindelijk toch kiezen. Hij hing in 1919 zijn altviool aan de wilgen om zich volledig op het componeren te storten.
In 1953 schreef hij zijn autobiografie, Suite in Four Movements. In zijn leven heeft Eric Coates meer dan 160 stukken gecomponeerd.[1]
By the Sleepy Lagoon
Onder de vele licht-klassieke composities die Eric Coates schreef, bevindt zich ook het in 1930 gecomponeerde By the Sleepy Lagoon, dat in de Efteling gebruikt wordt als begeleidende muziek het verhaal van de Magische Klok en het hoofdthema vormt voor de muziek van Aquanura.
Eric Coates kwam op het idee voor het nummer na een zinnenprikkelende wandeling op het strand van het badplaatsje Selsey. By the Sleepy Lagoon was in de jaren dertig eigenlijk meteen al een succes, toen nog in de trage walsvariant die ook in de Efteling te horen is, maar een échte hit werd het pas toen het stuk begin jaren veertig werd omgezet naar een swingende foxtrot onder de naam Sleepy Lagoon en er tekst op werd gezet door schrijver Jack Lawrence. Deze durfde er eigenlijk niet mee aan te komen bij Coates, maar de componist was er juist ontzettend mee in zijn nopjes: "You have set the words to my music so cleverly that one would never suspect that the music had been written first!" In Engeland werd het vanaf 1948 tevens als openingstune gebruikt voor het radioprogramma Desert Island Discs. Wellicht is het door die bekendheid dat het door Peter Reijnders gekozen werd als de muziek voor de Magische Klok.[2]
De in de Efteling gebruikte versie van By the Sleepy Lagoon is een opname van het London Symphony Orchestra onder leiding van sir Charles Mackerras (17 november 1925 - 14 juli 2010), vastgelegd in stereo door EMI/Columbia op 24 mei 1956 in No.1 Studio, Abbey Road, Londen. Het is één van de eerste stereo-opnamen van EMI/Columbia. Eric Coates heeft de opname nog zelf gehoord.[3]
Tekst
De tekst die Jack Lawrence op de muziek schreef:
A sleepy lagoon, a tropical moon and two on an island
A sleepy lagoon and two hearts in tune in some lullabyland
The fireflies' gleam reflects in the stream
They sparkle and shimmer
A star from on high falls out of the sky
And slowly grows dimmer
The leaves from the trees all dance in the breeze
And float on the ripples
We're deep in a spell as nightingales tell
Of roses and dew
The memory of this moment of love
Will haunt me forever
A tropical moon, a sleepy lagoon
And you
Wetenswaardigheden
- Op de verschillende uitvoeringen van de CD Wonderlijke Muziek van de Efteling die tussen 1988 en 1998 zijn uitgebracht, stond niet By the Sleepy Lagoon, maar In a Monastery Garden van Albert Ketèlbey vermeld als muziek bij de Magische Klok. Op de versies vanaf 1996 staat bovendien By the Sleepy Lagoon vermeld als Langnek-muziek.
- De swingende foxtrotversie van By The Sleepy Lagoon komt regelmatig voorbij in de achtergrondmuziek van Sunset Boulevard van Disney's Hollywood Studios in Walt Disney World.
- ↑ Wikipedia: Eric Coates
- ↑ Eftelist: Aquanura: "A sleepy lagoon, a tropical moon...", door Ilona van Golen, 21 september 2011.
- ↑ Correspondentie met Jean-Paul Jansen, 2022