Een brief van de Rijsporthoeve, met logo ontworpen door Anton Pieck

Rijsporthoeve 'De Efteling' was een manege, in de jaren zestig gelegen waar tegenwoordig Fata Morgana ligt. Na zo'n tien jaar wordt de manege afgestoten en op een afstandje van het park voortgezet als Rijsportcentrum Duykse Hoef, waar zij heden nog steeds te vinden is.

Eerste locatie

Onderin deze luchtfoto is het manegeterrein na de brand te zien

De manage werd in 1962 aangelegd waar jaren later de Vonderplas gegraven werd, ter hoogte van het tegenwoordige Fata Morgana, en diende primair als aanvulling op het aanbod voor de verblijfsgasten van vakantiepark Het Kraanven, dat twee jaar eerder was geopend. Het beheer van de manege was in handen van de familie Gabriëls. Bij de opening staan er zo'n zeven pony's op stal. Bij de manege stond een boerderijtje met rieten dak waar de beheerders van de manege woonden, aanvankelijk de familie Gabriëls, later de familie Weimar.

Brand

Ontwerp Pieck voor een windvaan
Overgebleven stal van de manege op het bouwterrein van Fata Morgana

In de nacht van 9 op 10 augustus 1969 werd de boerderij verwoest. Op dat moment werd die bewoond door de familie Weimar, die overigens niet thuis waren. De aanleiding was een kapot snoer van een schemerlamp.[1] Twee lokale jongeren die de brand ontdekten, redden eerst nog de paarden uit de stallen voordat ze de brandweer belden bij Café de Efteling. Omdat die zich ook nog toegang moest verschaffen tot het terrein alvorens het blussen kon beginnen, was de boerderij niet meer te redden.[2]

Men besloot de boerderij niet meer opnieuw op te bouwen.[3] De manage is altijd een zorgenkindje van de Efteling geweest.[4] Nog geen tien jaar na de opening wordt dan ook besloten om de manege af te stoten.

Het terrein bleef lange tijd ongebruikt - pas in 1984 begon hier de bouw van Fata Morgana.

Rijsportcentrum Duykse Hoef

Piecks bord bij de Duikse Hoef

In 1971 wordt Rijsportcentrum Duykse Hoef in gebruik genomen, een manege gebouwd ter vervanging van Rijsporthoeve 'De Efteling', gelegen tussen Het Kraanven en het tegenwoordige Bosrijk. De grond van een lokale boer werd opgekocht, de boer kwam op de Efteling te werken en de Efteling zorgde zelf voor de bouw van de manege.[3] De grond wordt verpacht aan een particulier die eigenaar is van de manege. De Efteling zorgt ook voor een Piecks bord waarop ook het logo van de voormalige rijsporthoeve te zien is. Pas op 27 oktober 1973 wordt de rijsporthoeve officieel geopend. De manage onderscheidt zich doordat ze overdekt is, tot dan toe waren er alleen in de open lucht te gebruiken paardensportvoorzieningen.

Tot op heden wordt de manege op deze plaats uitgebaat, zij het onder de licht aangepaste naam 'Manege Duikse Hoef', en ook het Pieckse bord is er nog zichtbaar. De Efteling is nog steeds eigenaar van de grond, en heeft deze in elk geval tot en met 2053[5] verpacht als manege. Op de manege is Paardensportvereniging 'Duykse Hoef', wel nog in oude spelling, gevestigd, alsook een ponyclub.

Tegenwoordig zijn de banden met De Efteling weer nauwer: de paarden van Raveleijn worden op deze manege gestald.


  1. Echo van het Zuiden: Oorzaak brand dienstwoning bekend (14 augustus 1969)
  2. Echo van het Zuiden: Woning uitgebrand (11 augustus 1969)
  3. 3,0 3,1 Persoonlijk gesprek met Jan Verhoeven, september 2013
  4. 'De Efteling/Kroniek van een Sprookje' (2002), Tirion, pag. 62
  5. Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A.: "Funda" (januari 2023)